Naționala feminină de fotbal a României a ratat dramatic în toamnă calificarea la turneul final al Campionatului European din Olanda din acest an. Cu toate acestea, fotbalul românesc va fi prezent la marele bal din Țările de Jos. UEFA a anunțat arbitrii care vor oficia la EURO 2017, iar România va avea în Olanda cea mai bună brigadă feminină de care dispune în acest moment: Teodora Albon, Petruța Iugulescu și Mihaela Țepușă.

Dacă Teodora și Petruța au mai fost la competiții de senioare, pentru Mihaela Țepușă turneul final din vara acestui an e primul de acest gen. În vârstă de 33 de ani, Mihaela e din Buzău, dar locuiește de ani buni în Capitală, unde a absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București. Pentru că îi place școala, Mihaela Țepușă continuă cu „dreptul”, tot la Universitatea din București, în prezent fiind studentă în anul I.

„În Papua am fost singura româncă”

– Cum ați primit vestea delegării la EURO 2017?
– Cu mare bucurie! E prima mea competiție majoră la senioare. Sincer, mă așteptam puțin, speram, îmi doream. Așa cum sper să fim prezente, în aceeași componență, și la Campionatul Mondial din 2019. Știam că Teodora Albon e pe listă, pentru că e una dintre cele mai bune arbitre din lume.

– Ați mai fost la turnee finale?
– În 2015 am fost delegată la Campionatul European sub 19 ani, iar anul trecut la cel Mondial U20 din Papua Noua Guinee! În Papua am fost singura româncă. A fost o experiență extraordinară, într-o lume greu de imaginat.

– Cum ați ajuns să arbitrați?
– Inițial am vrut să mă fac jurnalist. Colaboram cu un ziar din Buzău, „Opinia”. Pentru că îmi plăcea foarte mult sportul, am decis să urmez cursurile Școlii de Arbitri, doar pentru a înțelege mai bine regulamentul. Am primit însă imediat după absolvire prima delegare și nu am mai renunțat!

„Nu am vrut să renunț”

– Ați jucat fotbal?
– Nu, nu am jucat. Asta și pentru că a Buzău nu aveam echipă de fete. Acum există. În general arbitrele de centru au jucat fotbal, cum e cazul Teodorei Albon.

– Au existat momente când ați vrut să renunțați?
– Momente dificile au fost, dar nu am vrut să renunț. Meciurile din ligile inferioare erau pietre de încercare. Acolo, pe lângă spectatori, și jucătorii sunt altfel. Însă după ce am ajuns în Liga a III-a, lucrurile s-au schimbat. Despre eșalonul secund nu mai spun nimic. Aici jucătorii își văd de treabă.

„Vom ajunge departe”

– La Liga I?
– Am prins și un meci de Liga I, acum doi ani: Oțelul Galați – Ceahlăul Piatra Neamț. Era final de sezon, cele două echipe erau retrogradate, nu au fost probleme. A fost o experiență foarte interesantă.

– Cum vedeți EURO 2017?
– Cred că vom ajunge departe. Și spun asta pentru că fac parte din brigada condusă de Teodora Albon. Am mai zis, Teodora e una dintre cele mai bune din lume, e apreciată, iar datorită ei vom avea doar de câștigat. Contează enorm acest amănunt.

Mihaela Elena Țepușă
n. 19 aprilie 1983, Buzău
– la 16 ani era arbitru asistent
– 2005: Liga a III-a
– 2007: Liga a II-a
– 2008: debut internațional