Naționala feminină de fotbal a României a încheiat săptămâna trecută al doilea turneu din acest an. După prestația bună din China, de la începutul lunii ianuarie, naționala pregătită de Mirel Albon a participat la Turkish Women’s Cup, unde a jucat finala cu Franța B.

Următoarea acțiune a primei noastre reprezentative e programată la începutul lunii aprilie, atunci când, la Mogoșoaia, România va susține o dublă de verificare în compania selecționatei similare a Maltei.

Tot la începutul acestui an, fetele noastre și-au aflat adversarele din preliminariile pentru Campionatul European din 2021, turneu final ce va fi găzduit de Anglia. EURO 2021 se va disputa în perioada 11 iulie – 1 august 2021 și vor participa 16 echipe naționale. România face parte din Grupa H, alături de Elveția, Belgia, Lituania și Croația.

S-a reluat și Liga 1

În acest week-end s-a reluat și competiția internă. Debutul în 2019 al Ligii I a adus și prima mare surpriză, înfrângerea campioanei „U” Olimpia Cluj, prima pe teren propriu din istorie.
Mirel Albon, selecționerul naționalei României, a vorbit, pentru www.frf.ro, despre evenimentele bifate de tricolore, dar și despre prima etapă a Ligii I din acest an.

– Domnule Albon, cum caracterizați Grupa H a preliminariilor pentru EURO 2021, grupa României?
– E o grupă foarte echilibrată. Ca argument aduc faptul că Belgia, care a încheiat pe locul secund în grupa noastră, a pierdut în play-off, în semifinale, în fața Elveției, după 1-1 în deplasare și 2-2 pe teren propriu! În mod normal, Lituania nu poate emite pretenții, dar poate încurca. Croația e o echipă imprevizibilă. În ultimele preliminarii a remizat în Ucraina și în Danemarca, deși a încheiat pe ultimul loc al clasamentului. Fiecare meci va trebui pregătit cu mare atenție. Cred că va fi o grupă cu rezultate foarte strânse, motiv pentru care locul întâi va reprezenta o miză uriașă, pentru că poziția secundă va duce în play-off.

Programul e unul convenabil?
– Am plecat la tragerea la sorți cu două variante de program. Din păcate, niciuna nu a putut fi pusă în practică. Delegațiile Lituaniei și Croației și-au aranjat țintarul meciurilor discutând mai întâi între ele și cu celelalte două și mai apoi cu noi. Am încercat totuși să avem un program echilibrat, cu perioade mai mari între meciurile cu Belgia și Elveția. Un factor important al viitoarelor preliminarii va fi reprezentat de posibilitatea de a avea un lot complet la meciurile importante. Asta ne-a lipsit în preliminariile trecute. Din cauza indisponibilităților, am fost obligați de multe ori să improvizăm.

Ce spun fetele?
– Există un optimism în rândul fetelor, o dorință de revanșă. Cu toții credem că putem obține această calificare, dar, cu siguranță, nu va fi ușor. Mizez pe faptul că echipa e în creștere. Îmi amintesc de dubla cu Ucraina din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2015, când nu am reușit să învingem în niciuna dintre partide. În schimb, în următoarele preliminarii, cele pentru EURO 2017, am remizat cu Ucraina în deplasare și ne-am impus acasă. Poate vom reuși acest salt acum, contra Belgiei, cu care ne-am războit și în trecutele preliminarii, cele pentru Cupa Mondială din Franța, din acest an.

Cum a fost la Turkish Women’s Cup?
– A fost un turneu reușit. Poate mai puțin finala, pierdută în fața Franței B. În faza grupelor am întâlnit adversari cu stiluri diferite, tactici diferite. Datorită statutului de cap de serie am dat piept cu echipe în fața cărora ne-am permis să punem în practică multe scheme ofensive dintre cele pregătite la antrenamente. Din păcate, la Turkish Women’s Cup am pierdut două jucătoare importante. Este vorba despre Adina Giurgiu și Melinda Nagy, ambele cu ruptură de ligamente. Sper însă că până la startul preliminariilor, în toamnă, ele să fie recuperate și apte de a evolua la cel mai înalt nivel.

S-a reluat în acest week-end și Liga I!
– Așa este. Liga I a programat prima etapă din 2019, iar runda a înregistrat o mare surpriză, campioana „U” Olimpia Cluj a fost învinsă pe teren propriu de Fortuna Becicherecu Mic. Dorința mea e aceea ca Liga I să devină din ce în ce mai echilibrată și mai atractivă pentru suporteri, pentru presă. Avem nevoie de calitate.

Rezultatele etapei X din Liga I

Universitatea Olimpia Cluj – Fortuna Becicherecu Mic 0-1
CSȘ Târgovişte – Universitatea Galați 1-3
Fair Play București – Universitatea Alexandria 0-5
Heniu Prundu Bârgăului – Independența Baia Mare 4-0

*Vasas Femina Odorheiu Secuiesc a stat în această etapă

Clasament: 1.„U” Olimpia 24p; 2. Universitatea Alexandria 17p; 3. Fortuna 17p; 4. Heniu 16p; 5. Vasas 14p; 6. Universitatea Galați 13p; 7. Independența 7p; 8. Fair Play 7p; 9. CSȘ Târgoviște 0

Programul următoarei etape: 

duminică, 17 martie, 
ora 10:00: Universitatea Galați – Fortuna Becicherecu Mic
ora 11.00: Independența Baia Mare – Fair Play București
Universitatea Alexandria – Vasas Femina OdorheiuSecuiesc

ora 14:00: Heniu Prundu Bârgăului – „U” Olimpia Cluj

*CSȘ Târgoviște stă în această rundă

 

Articol de Adi Dobre