Pentru al cincilea an consecutiv, echipa Vasas Femina Odorheiu Secuiesc încheie sezonul regular în primele patru echipe din Liga 1 Feminin!
Gruparea harghiteană a reprezentat în toată această perioadă unul dintre cele mai importante puncte de pe harta fotbalului feminin românesc, o adevărată fabrică de jucătoare de cea mai bună calitate!
Deși în vară a rămas fără mai multe jucătoare, iar obiectivul înaintea noului sezon a fost, în aceste condiții, evitarea retrogradării, Vasas a reușit să uimească pe toată lumea. Fetele lui Vágó Attila și-au asigurat prezența în play-off cu trei etape rămase de disputat din sezonul regular, moment în care aveau o linie de clasament remarcabilă: 7 victorii, un egal, nicio înfrângere, golaveraj 30-7!
În ultimul meci oficial al anului 2021 disputat pe 27 noiembrie, Vasas obținea și calificarea în 16-imile Cupei României, competiție în care s-a impus în urmă cu doi ani. După victoria în fața rivalelor de la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, scor 3-2, fetele de la Vasas Femina Odorheiu Secuiesc erau anunțate de antrenorul Vágó Attila că acesta a fost ultimul meci cu el pe bancă.
László Béla, președintele grupării harghitene, a mărturisit că nu i-a putut sta în cale reputatului tehnician maghiar, dar că acesta va rămâne „consultant” al echipei Vasas și că va veni periodic la Odorheiu Secuiesc pentru a participa la meciurile și antrenamentele fetelor pe care le-a pregătit în ultimii doi ani.
„Jos pălăria în fața tuturor!”
– Domnule László Béla, din nou în careul de ași al Ligii 1 Feminin!
Am spus încă din vară că obiectivul echipei noastre pentru sezonul 2021-2022 va fi clar evitarea retrogradării. Gândeam realist în condițiile în care pierdusem zece jucătoare, dintre care șapte titulare. Să nu uităm că în ultimii doi ani nu am făcut nici măcar un transfer, nu ne-am întărit cu nicio jucătoare. Mulți au crezut că nu vom avea șanse să supraviețuim în Liga 1. În aceste condiții, acest loc 4 la finalul sezonului regular reprezintă o performanță remarcabilă.
– Care e secretul acestei performanțe?
Este meritul exclusiv al fetelor și al antrenorilor. Jos pălăria în fața tuturor! Nu am crezut vreun moment că cea mai tânără echipă din Liga 1 va reuși un asemenea parcurs, asemenea rezultate. Avem unul dintre cele mai reduse bugete din competiție, dar nu ne plângem. Aici toți își doresc ca Vasas să joace cu fete din zona, să câștige tot, dar fără bani!
„E o mare realizare”
– Ce obiectiv aveți în play-off?
Să pregătim sezonul viitor. Fetele nu au presiune, vor trebui doar să joace, să se bucure de fotbal, să capete experiență. Nu va conta locul în clasament la finalul play-off-ului. Vor mai veni foarte probabil la prima echipă și jucătoare de la echipa a doua a clubului nostru.
– Cât de mult a fost afectat fotbalul feminin în ultimii aproape doi ani?
Perioada de pandemie, care se tot prelungește, a creat un vid de aproximativ doi ani. Aflați în izolare, supuși restricțiilor, copiii nu au mai venit la fotbal. În aceste condiții, din păcate, următorii ani vor fi de supraviețuire. Vom fi nevoiți să aducem jucătoare. Ne bucurăm însă că doar în ultima perioadă am reușit să legitimăm 40 de fete născute după anul 2010! E o mare realizare, o rază de speranță. Sunt convins că vom crește o nouă generație, doar cu fete din județul nostru, cu care ne vom mândri. Trebuie să ne adaptăm, pentru că nu știm ce ne mai aduce această pandemie. Înainte auzeam doar de „valul doi”, acum auzim de mai multe valuri. Trebuie să creștem jucătoare, pentru că nu știm dacă vom putea aduce foarte curând jucătoare străine.
„Avem nevoie de asta mai mult ca oricând”
– Baza va fi tot pepiniera clubului Vasas?
Exact, baza va fi ca și până acum pepiniera noastră. Ne vom baza în continuare pe ceea ce creștem. Fetele vin la fotbal, ceea ce e îmbucurător. Avem rețeta noastră, care nu e una secretă. Fiecare fată evoluează în două sisteme diferite. Joacă inclusiv alături de băieți, amănunt care le dezvoltă extraordinar. E rețeta unui club care are ca strategie creșterea jucătoarelor, care investește în baza sa. E foarte important acest aspect, al creșterii celor mici. Tocmai de aceea mesajul meu către colegii mei este să încetăm să păcălim campionatele de junioare. Avem nevoie de asta mai mult ca oricând. Competițiile interne reprezintă baza, reprezintă viitorul fotbalului românesc.
– Câte jucătoare are clubul Vasas Odorheiu Secuiesc?
Avem 120 de fete legitimate. Vorbim de 120 de fete care vin în mod organizat la antrenamente, zilnic, cu programul lor de pregătire. Acestor fete le oferim nu doar antrenamente, ci și jocuri. Dacă am avea infrastructura pe care nu o avem, cu antrenorii pe care nu îi avem, cu siguranță am avea mai multe fete la fotbal. Nu trebuie să ne ascundem dacă dorim cu adevărat binele fotbalului feminin din România.
Székely János e noul antrenor al echipei
– Vasas s-a despărțit de antrenorul Vágó Attila. Ce va urma?
Într-adevăr, Vágó Attila nu mai este antrenorul principal al echipei noastre, dar nu ne-am despărțit definitiv! Am să vă spun și de ce! A avut o ofertă de nerefuzat din Ungaria. Am stat de vorbă, l-am înțeles, nu îi puteam sta în cale. După doi ani de colaborare, relația noastră cu domnul Vágó Attila e una foarte bună, meritele sale în evoluția echipei sunt incontestabile. Spuneam că nu ne-am despărțit definitiv de dânsul. Vágó Attila va rămâne consultant al echipei Vasas. Va veni periodic la antrenamente, la jocuri și poate într-o bună zi va fi din nou antrenor principal! Această situație nu e o ciudățenie în fotbalul dezvoltat. Poate doar la noi.
– Cine e noul antrenor principal?
Székely János. A stat doi ani lângă Vágó Attila, a fost secund al lui Alexandru Andrași, a condus echipa a doua, e de ani buni în cadrul clubului nostru, cunoaște fenomenul, e unul dintre cei mai buni specialiști în fotbalul feminin.
ARTICOL DE ADI DOBRE