Echipa națională de senioare a României se pregătește pentru ultimele două meciuri pe care le are programate în Grupa 3 din preliminariile Campionatului European – Olanda 2017. Tricolorele se vor întâlni cu Ucraina (15 septembrie 2016, ora 18:00) și cu Grecia (20 septembrie 2016, ora 20:00), în partide care vor avea loc la Cluj-Napoca, pe stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”. Miza acestei ”duble” este uriașă: clasarea pe locul secund, poziție de pe care se merge fie direct în turneul final, fie în play-off.

Înaintea celor două confruntări, elevele lui Mirel Albon ocupă locul 3, la trei puncte în urma ucrainencelor, care se află pe poziția secundă și au un meci în plus. Pentru a termina pe locul 2, româncele au nevoie fie de o victorie cu Ucraina, fie de o remiză (0-0, 1-1 sau 2-2) cu Ucraina și de un succes cu Grecia.

La egalitate de puncte, departajarea se face în funcție de rezultatele din meciurile directe, apoi în funcție de golaverajul general. Pe lângă partidele în care va evolua România, în această toamnă va avea loc cea de-a doua întâlnire dintre Franța și Albania (20 septembrie, la Paris).

Echipele care se clasează pe locul 1 și cele mai bune șase dintre formațiile care se clasează pe locul 2 în cele opt grupe din preliminarii se califică în turneul final. Celelalte două reprezentative de pe poziția secundă se califică în play-off. Clasamentul echipelor de pe locul 2 este întocmit pe baza rezultatelor pe care acestea le obțin în meciurile cu formațiile de pe pozițiile 1, 3 și 4.

Echilibru în meciurile oficiale cu Ucraina

Bilanțul tricolorelor în cele zece dueluri pe care le-au avut cu ucrainencele cuprinde două victorii, patru remize, patru înfrângeri și un golaveraj de 14-17. Cea mai recentă întâlnire a avut loc în 22 octombrie 2015, la Lvov, în actualele preliminarii, și s-a încheiat fără nicio învingătoare: a fost 2-2, cu goluri marcate de Iya Andrushchak și Tetyana Romanenko, pentru gazde, și de Andreea Voicu și Adina Giurgiu. România nu a mai câștigat cu Ucraina din 8 septembrie 1996, zi în care tricolorele s-au impus cu 2-1, în deplasare, într-un meci din preliminariile EURO 1997. După acest succes, cele două formații s-au întâlnit de șapte ori (trei remize și patru victorii ale ucrainencelor).

7 meciuri oficiale

între România și Ucraina s-au disputat (în preliminariile Cupei Mondiale și în preliminariile Campionatului European). Tricolorele au câștigat de două ori, trei dispute s-au terminat cu remize, ucrainecele s-au impus de două ori, iar golaverajul le este favorabil româncelor (13-12)

11 victorii în 18 întâlniri cu Grecia

Mult mai bine arată palmaresul României în disputele cu Grecia: 18 partide, 11 succese, 4 remize, 3 eșecuri și un golaveraj de 28-11. În cea mai recentă confruntare, tricolorele au învins cu 3-1, la Katerini, în actualele preliminarii: au înscris Veatriki Sarri, pentre gazde, și Laura Rus, Andreea Voicu și Florentina Olar. Ultima înfrângre a româncelor într-un duel cu Grecia (0-2) a fost bifată în 17 noiembrie 2002, în deplasare, într-un test de pregătire. După acest eșec, în meciurile cu grecoaicele, tricolorele au câștigat de cinci ori, iar o dată au terminat la egalitate, dar s-au impus la loviturile pentru departajare.

3 partide oficiale

între România și Grecia s-au disputat (doar în preliminariile Campionatului European). Tricolorele au învins de două ori, o confruntare s-a încheiat fără nicio câștigătoare, iar golaverajul este 4-1