Mijlocașul reprezentativei feminine a României (foto, numărl 8), autoare a unui assist în înfrângerea la scor în fața campioanei mondiale, SUA, face o analiză primului joc din istorie între cele două selecționate.

Astăzi, de la ora locală 18:30, la StubHub Center din Carson, California, se dispută meciul secund dintre SUA ș România. În țară, ora de start este 04:30, în 14 noiembrie.

– Ștefania, cum ai caracteriza primul joc cu Statele Unite ale Americii?
– A fost o experiență foarte frumoasă, dar, în același timp, a fost foarte greu. A simțit fiecare dintre noi pe propria piele faptul că adversarele noastre sunt campioane mondiale, numărul 1 în lume. Au fost momente în care simțeam că nu avem ce să le facem pentru a le opri din a marca.

– Ce te-a impresionat la ele?
– Dovada de profesionalism. Nu am văzut până acum în toate meciurile internaționale pe care le-am jucat echipă atât de profesionistă! Impresionează prin joc, prin atitudine și au o forță uriașă. De aici și diferența mare de pe tabelă.

– A fost copleșitoare atmosfera de pe stadion? Au fost 16.425 de oameni în tribună, aproape de capacitatea maximă a arenei din San Jose.
– Cred că da, și noi am jucat la Cluj barajul pentru Campionatul European cu peste 7.000 de spectatori. Dar să joci cu un stadion aproape plin, într-o asemenea atmosferă, e un sentiment pe care cred că niciuna dintre noi nu l-a simțit până când am venit în State.

”Un gram de încredere în plus”

– Ce ai schimba la echipa noastră dacă ar începe din nou acel meci?
– Păi avem astăzi șansa să schimbăm, în al doilea joc. Aș adăuga fiecăreia dintre noi un gram de încredere. În aceste meciurile amicale nu trebuie să avem presiune, ci să jucăm din plăcere.

– Ați tras învățămintele corespunzătoare după prima întâlnire?
– Vorbeam la vestiar cu fetele după acel joc, iar Maria (n.r. Ficzay) ne-a spus că doi ani de acum încolo nu trebuie să ieșim din sala de forță pentru a avea o șansă în fața Statelor Unite. Diferența la acest capitol a fost foarte mare.

– Ai reușit un assist, cum te-ai simțit?
– M-am bucurat foarte mult ținând cont de adversar, întâlnind campioana mondială. Nu știu ce aș fi zis dacă aș fi dat gol.

– Urmează anul viitor startul campaniei de calificare la Mondialul din 2019. Ce gânduri aveți înaintea acestor preliminarii?
– Încă există un pic de dezamăgire după ratarea prezenței la Euro în urma barajului. Dar mie îmi place să caut partea pozitivă în orice, nu am ajuns niciodată atât de aproape de calificare. În fotbal, o echipă trebuie să piardă. Din păcate, în întâlnirea cu Portugalia nu am pierdut vreun meci, dar am pierdut șansa de a merge la un turneu final. Sunt sigură însă că experiența de la baraj și cea din aceste două meciuri cu Statele Unite ne va fi de mare folos în drumul nostru spre Mondial.