Naţionala feminină de fotbal a României se va reuni astăzi la Cluj pentru "dubla" cu Ucraina şi Grecia (meciuri programate pe 15, respectiv 20 septembrie), decisivă pentru calificarea la Campionatul European de anul viitor din Olanda. Prima noastră reprezentativă e la doar 180 de minute de o performaţă în premieră, calificarea la un turneu final!

Meciurile cu Ucraina şi Grecia se vor disputa pe stadionul "Dr. Constantin Rădulescu" din Cluj, arena echipei CFR Cluj. În prima partidă, împotriva Ucrainei, selecţionerul Mirel Albon nu va putea conta pe serviciile Ştefaniei Vătafu, suspendată, care a primit al doilea cartonaş din preliminarii în ultimul joc contra Albaniei, când a marcat toate cele trei goluri ale României în victoria cu 3-0 de la Elbasan.

Ştefania, cea mai bună jucătoare din campionatul intern în 2013 şi 2014, va privi din tribună duelul cu Ucraina.

"Le simt foarte motivate pe fetele noastre"

– Ştefania, cum te simţi?
– Bine! Foarte bine! Din punct de vedere fizic vorbesc. Psihic, nu prea. Şi asta pentru că, din păcate, nu pot juca în primul meci, împotriva Ucrainei. Am luat uşor acel cartonaş galben din meciul cu Albania. Pe primul l-am primit la Lvov, la acel 2-2 contra Ucrainei. Cred că puteam să evit al doilea "galben", dar nu mai are rost să îmi aduc aminte acum! Ţin minte doar că am plâns, acolo, pe teren, pentru că mi-am dat seama că nu voi fi alături de fete la jocul cu Ucraina.

– De unde vei urmări meciul?
– Din tribună, unde, promit, voi fi cel mai fanatic suporter al naţionalei României! Sunt sigură că fetele se vor descurca şi fără mine. Le simt foarte motivate.

– Sunteţi la două meciuri de o mare performanţă!
– Avem o şansă uriaşă! E şansa noastră. Simt că va fi bine. Vrem să ne calificăm şi să scriem astfel istorie.

"Nu vom avea probleme în a ne califica"

– Te gândeai la asta la începutul preliminariilor?
– Mă gândeam! Am scos Franţa din ecuaţie, din start. Aşa cum şi Franţa a scos celelalte echipe. S-a şi văzut. Apoi, la primul meci cu Ucraina, de la Lvov, ne-am dat seama că putem merge la EURO. Chiar dacă erau mai bine cotate decât noi, am realizat că adversarele nu ne sunt superioare.

– Care ar fi plusurile noastre?
– Forţa de grup. Asta e clar. Dacă ne menţinem această forţă nu avem cum să ratăm calificarea. Nu vom avea probleme.

"Ucraina nu ne-a fost superioară în tur"

– Dar minusurile?
– Unii pot invoca ghinionul drept minus. Eu nu cred în ghinion. Cred că norocul şi-l face fiecare! E normal să fii realist şi să iei în considerare inclusiv faptul că poţi pierde cu Ucraina, dar astfel de gânduri sunt departe de mine.

– Cum vezi Ucraina? Care sunt atuurile lor?
– Ucraina se bazează pe forţă. Acesta e plusul lor, să zic aşa. Şi, poate experienţa. Noi suntem mult mai tehnice. La Lvov ne aşteptam la tot ce era mai rău. N-a fost aşa. Am spus şi mai devreme, nu ne-au fost superioare cu nimic. Mai mult, am dat dovadă de caracter, revenind în joc.

Publicul, al 12-lea jucător

– Te aştepţi la un număr mare de spectatori la aceste două meciuri?
– De când merg pe stadioane, şi aici nu mă refer la meciurile noastre, ale fetelor, mă rog să avem şi noi la meciurile decisive măcar jumătate, un sfert, din spectatorii care vin la meciurile importante ale băieţilor. Aşa aş vrea să fie acum. Un public numeros ne-ar motiva extraordinar. Ar fi un plus incredibil pentru noi. Sunt sigur că suporterii din Cluj, care sunt cunoscători ai fenomenului, ne vor susţine în număr mare. Am impresia că toată lumea din Cluj, din împrejurimi, din toată ţara, înţelege cât de important e să ne fie aproape în aceste momente. Cei care ne susţin trebuie să înţeleagă faptul că pot fi al 12-lea jucător al naţionalei României. Ceea ce spun nu e un şablon, asta e realitatea!