Nu mai reprezintă doar un zvon, ci e o realitate! Sau, mai degrabă, un vis devenit realitate. Naționala feminină de fotbal a României a fost invitată de cea mai tare primă reprezentativă din istorie pentru două meciuri amicale. Chiar la ea acasă, în Statele Unite ale Americii!

România, care și-a câștigat în ultima vreme respectul lumii fotbalistice, va da piept luna viitoare cu naționala SUA, numărul 1 în ierarhia FIFA, campioana mondială en-tittre!

Fetele noastre vor juca împotriva echipei Statelor Unite pe 10 noiembrie, pe „Avaya Stadium” din San Jose, și pe 13 noiembrie, de această dată pe „StubHub Center” din Carson, California.

Americanii au făcut deja anunțul oficial cu privire la cele două partide de verificare cu naționala pregătită de Mirel Albon. Au lăudat echipa României, despre care au scris că i-a lipsit doar un gol pentru a se califica direct la Campionatul European de anul viitor din Olanda, au anunțat cum pot fi procurate biletele și nu au uitat să specifice că partidele vor fi primele din istorie între cele două reprezentative.

Naționala Statelor Unite e considerată cea mai bună din istoria fotbalului feminin. În cele șapte ediții ale Cupei Mondiale de până acum, SUA au fost prezente de fiecare dată. „The Stars and Stripes”, cum este poreclită echipa Statelor Unite, a cucerit trei titluri mondiale (1991, 1999, 2015) – cele mai multe, a pierdut o finală (în 2011; 2-2 d.p. și 3-4 la loviturile de departajare în fața Japoniei) și a bifat trei medalii de bronz! O socoteală simplă ne arată că naționala SUA a ajuns cel puțin până în semifinale la fiecare ediție a Cupei Mondiale!

Echipa SUA a participat de asemenea la toate edițiile Jocurilor Olimpice de vară, de când fotbalul feminin a fost admis la această competiție. Și aici a făcut legea: 4 titluri olimpice și o finală pierdută la Sydney, în anul 2000, 2-3 după prelungiri în fața Norvegiei.

Naționala SUA e pregătită din 2014 de celebra Jillian Anne Ellis, 50 de ani. Născută la Portsmouth, în Anglia, Jillian Anne Ellis nu a fost unul dintre starurile fotbalului feminin mondial. Stabilită încă din 1981 în SUA, Ellis și-a făcut un nume în lumea tehnicienilor. A fost mulți ani antrenor secund, perioadă despre care spune că i-a prins de minune, apoi a condus naționalele U20 și U21 ale SUA.


Foto: Agerpres

Din naționala SUA e greu să alegi o jucătoare reprezentativă! Toate au cărți de vizită impresionante. Poate cea mai mediatizată jucătoare e, totuși, Hope Amelia Solo, portarul naționalei SUA. În vârstă de 35 de ani, Hope Solo e considerată cea mai bună portăriță din istorie. Legitimată la Seattle Reign FC (a jucat și în Europa la Olympique Lyon), Solo are peste 200 de selecții în naționala SUA, pentru care a debutat în anul 2000.

Căpitanul echipei a fost la JO de la Rio veterana Carli Anne Lloyd, 34 de ani. Sub contract cu Houston Dash, Lloyd are 230 de selecții în naționala SUA!

România speră să meargă în SUA luna viitoare din postura de echipă calificată la Campionatul European de anul viitor. România va juca barajul contra Portugaliei peste doar câteva zile: pe 21 octombrie la Lisabona și pe 25 la Cluj-Napoca!