Florentina Olar și Claudia Neto, liderii din teren ai celor două echipe care vor lupta mâine pentru calificarea la Euro 2017, au răspuns provocării noastre pentru o avancronică specială.

Cláudia Neto: „Am venit în România doar cu gândul la calificare”

E căpitanul naționalei feminine a Portugaliei și, în același timp, cea mai valoroasă jucătoare din echipa lusitană. Cu toate acestea, în tur, la Lisabona, a ratat o lovitură de la 11 metri! Cláudia Teresa Pires Neto, 28 de ani, evoluează la Linköpings FC, în Suedia, într-unul dintre cele mai tari campionate din Europa. Cláudia spune că returul barajului contra României de la Cluj va fi un meci deschis.

– Cláudia, prima oară în România?
– Da, e prima oară! N-am văzut mare lucru din Cluj, dar atât cât am văzut mi-a plăcut. E însă frig, prea frig! Asta nu îmi place!

– Ce așteptări ai?
– E un meci important, foarte important. Nu va fi ușor. Nici pentru noi, nici pentru echipa României. Pornim de la 0-0, un rezultat care, la prima vedere, ne avantajează. Am venit aici, în România, doar cu gândul să ne calificăm al EURO 2017. În spate e o muncă de câțiva ani și vrem să demonstrăm că merităm să mergem la Campionatul European. 

– Ce ar însemna o calificare la EURO?
– Ar însemna un vis devenit realitate. Nu doar pentru mine, ci pentru toate fetele din naționala Portugaliei, pentru fotbalul portughez.

– Cum evaluezi echipa României?
– E o formație puternică, cu jucătoare rapide, tehnice. Ca să ne calificăm trebuie să facem un joc bun. Am mai spus, nu va fi ușor, dimpotrivă.

– La Lisabona ai ratat un penalty!
– Of! Am ratat, dar nu cred că e o tragedie. Oricărui jucător i se poate întâmpla asta. Face  parte din joc.  

Florentina Olar-Spânu: „Trebuie să demonstrăm că merităm să fim la EURO”

E deja o legendă a fotbalului românesc. Cu aproape 150 de selecții în naționala tricoloră, premiată chiar de UEFA, cu o mulțime de titluri cucerite în mai multe țări, Florentina Olar-Spânu este liderul actualei generații a “naționalei” României. Căpitanul primei reprezentative și al echipei daneze Fortuna Hjorring spune însă că nu s-ar simți împlinită ca jucătoare decât dacă ar evolua anul viitor la Campionatul European! 

– Cum ai regăsit Clujul după scurta „aventură” portugheză?
– Pacă e puțin mai răcoare decât acum câteva zile, dar simt în aer, așa, un iz de calificare! Suntem atât de aproape!

– Cum vezi acest meci retur?
– Teoretic, dar doar teoretic, acest 0-0 le avantajează pe adversarele noastre. E foarte important să marcăm, dar mai important e să nu primim gol! Va fi un meci greu. Avem însă avantajul terenului propriu, avem suportul publicului. Și, apropo de public, doresc ca la acest meci atât de important să avem în tribune cât mai mulți suporteri care să ne încurajeze. Sperăm ca presiunea acestei partide retur să nu ne afecteze jocul. 

– Va fi un nou meci care va intra în istorie?
– Ne-am obișnuit deja cu meciurile istorice. Acesta va fi ultimul, oficial, în acest an. Ne dorim calificare mai mult ca oricând și continuarea la EURO 2017 a acestor partide istorice!

– De ce aveți nevoie pentru calificare?
– Păi, în primul rând, determinare. Dar și concentrare și încredere. Încredere în sine și în cele de lângă tine, acolo, pe teren. 

– Ce ai simțit la Lisabona când Portugalia a primit penalty?
– Știam că aproape la fiecare meci naționala Portugaliei beneficiază de cel puțin un penalty. Așa s-a întâmplat și la meciul nostru de la Lisabona, chiar dacă abia după meci am văzut că faultul s-a petrecut în afara careului mare! Ce am simțit? Nu mai țin minte! Știu doar că mă rugam ca Pără (n.r. – portarul Andreea Părăluță) să facă o minune. Și a făcut! A avut și noroc, dar a făcut. Dumnezeu a fost cu noi la Lisabona. Sper să fie și acum, la Cluj!

– Ați simțit o presiune suplimentară la meciul tur?
– A fost o presiune. Involuntar ne gândeam la faptul că șapte jucătoare erau în pericol de suspendare pentru jocul de la Cluj în cazul în care ar fi primit încă un cartonaș galben. Cred că și de aici, de la acest amănunt, a venit puțină presiune în plus. Am pierdut o jucătoare din cauza „galbenelor”, pe Andreea Corduneanu. Mai sunt cel puțin 90 de minute din acest baraj cu Portugalia, la finalul căruia vrem să obținem calificarea la EURO 2017. Trebuie să demonstrăm că merităm să fim acolo!