În primul meci pe care îl va juca în ediția din acest an a turneului amical Cupa Balaton, echipa națională de senioare a României va întâlni reprezentativa similară a Serbiei. Partida se va disputa joi, de la ora 16:00 (ora României), în Ungaria. Pentru formația antrenată de Mirel Albon, acesta va fi debutul pe plan internațional din sezonul 2016-2017.

Ediția inaugurală a turneului amical Cupa Balaton a avut loc în urmă cu trei ani, iar singura participare de până acum a României a fost consemnată în 2014. În semifinale, tricolorele au învins reprezentativa gazdelor cu 2-1, grație unui autogol al Szabinei Talosi și unui gol al Adinei Giurgiu. În finala mică, România și Slovacia au terminat la egalitate, 1-1, după ce tricolorele au deschis scorul, prin Corina Olar. Slovacele s-au impus cu 5-4 la loviturile pentru departajare și au câștigat competiția.

Remiză în cel mai recent meci cu Serbia

România și Serbia s-au duelat de cinci ori, doar în teste de pregătire. Bilanțul confruntărilor desfășurate până acum le este favorabil sârboaicelor. În cinci dispute, tricolorele au o victorie, două remize și două înfrângeri, golaveraj 10-10. Singurul succes al româncelor (4-2) a fost repurtat în 28 octombrie 2010, la Vrsac.

Cele mai recente întâlniri au avut loc în vara anului trecut, la Stara Pazova. Meciul jucat în 23 iunie s-a încheiat cu un triumf al gazdelor: 1-0, grație golului marcat de Mirela Tenkov, în minutul 26. Peste două zile, cele două echipe au remizat, 1-1: Tijana Filipovic a deschis scorul, în minutul 36, iar Ștefania Vătafu a egalat, din penalty, în minutul 80. Partida din Ungaria va fi prima în care România și Serbia se vor întâlni pe teren neutru.

Spre deosebire de tricolore, care încă au șanse să se califice în Campionatul European – Olanda 2017, sârboaicele au ratat accederea în turneul final. Înainte ultimelor două meciuri pe care le are programate în Grupa 7, Serbia ocupă locul 4, la șapte puncte în urma Belgiei, echipa aflată pe poziția secundă. În această vară, Serbia a schimbat selecționerul: Goran Sretenovic, fost antrenor al reprezentativei de junioare Under 19, a venit în locul lui Boris Arsic.

CUPA BALATON – 2016
Semifinalele (Joi, 28 iulie 2016)
Ora 16:00 Serbia – România
Ora 18:30 Ungaria – Belarus

Finala mică (Sâmbătă, 30 iulie 2016)
Ora 16:00 Joacă echipele care pierd în semifinale

Finala (Sâmbătă, 30 iulie 2016)
Ora 18:30 Joacă echipele care câștigă în semifinale
Ora prezentată este ora României.
Toate meciurile se vor juca la Balatonfured.

Lotul României pentru Cupa Balaton
Portari: Lavinia Boandă, Roxana Oprea (ambele Olimpia Cluj);
Fundași: Andreea Corduneanu, Corina Olar, Lidia Havriştiuc, Laura Desmerean (toate Olimpia Cluj), Brigitta Goder, Ana Maria Gorea (ambele ASA Târgu Mureş);
Mijlocași: Ioana Bortan, Ştefania Vătafu, Andreea Voicu, Beatrice Tărăşilă, Cristina Carp, Adina Giurgiu (toate Olimpia Cluj), Isabelle Mihail (Kitchener Spirit – Canada), Alice Roca (ASA Târgu Mureş);
Atacanți: Alexandra Lunca, Mara Bâtea (ambele Olimpia Cluj), Nicole Popa (Tulsa Spirit – SUA), Larisa Sîrbovan (CFR Timişoara).