România este una dintre cele 46 de echipe care vor juca în preliminariile europene ale Cupei Mondiale – Franța 2019. Aflată pe locul 18 în clasamentul coeficienților, reprezentativa tricoloră va evolua direct în turul secund al campaniei de calificare în turneul final programat peste doi ani. Preliminariile din zona UEFA, alcătuite din trei faze, vor trimite opt formații în competiția care va fi găzduită de Franța.

Faza I – Turul preliminar (6-11 aprilie 2017)

Tragerea la sorți va avea loc în 19 ianuarie 2017. Vor participa 16 echipe: vor fi alcătuite patru grupe din câte patru formații. În fiecare serie, confruntările vor fi într-o singură manșă, pe terenul uneia dintre cele patru reprezentative din grupă. Echipele care se vor clasa pe locul 1 și cea mai bună dintre formațiile care se vor clasa pe locul 2 se vor califica în faza secundă a preliminariilor.

Echipele care vor participa: Turcia, Israel, Grecia, Kazahstan, Estonia, Albania, Insulele Feroe, Moldova, Malta, Muntenegru, Georgia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Andorra, Kosovo

Faza a II-a – Faza grupelor (11 septembrie 2017-4 septembrie 2018)

Tragerea la sorți va avea loc în 25 aprilie 2017. Vor participa 35 de echipe: vor fi alcătuite șapte grupe din câte cinci formații. În fiecare serie, confruntările vor fi în două manșe. Reprezentativele care se vor clasa pe locul 1 se vor califica în turneul final, iar cele mai bune patru dintre echipele care se vor clasa pe locul 2 se vor califica în cea de-a treia fază a preliminariilor.

Echipele care vor participa: Germania, Anglia, Norvegia, Suedia, Spania, Elveția, Italia, Olanda, Islanda, Scoția, Danemarca, Austria, Belgia, Rusia, Finlanda, Ucraina, Țara Galilor, ROMÂNIA, Polonia, Cehia, Irlanda, Portugalia, Serbia, Ungaria, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Slovacia, Slovenia, Irlanda de Nord, Croația, cele cinci reprezentative care vor trece de prima fază.

Faza a III-a – Play-off (Semifinalele: 1-9 octombrie 2018; Finala: 5-13 noiembrie 2018)

Tragerea la sorți va avea loc în septembrie 2018. Vor participa cele mai bune patru dintre echipele care se vor clasa pe locul 2 în faza secundă. Prin tragere la sorți, vor fi stabilite confruntările din semifinale și ordinea în care se vor juca meciurile din finală (duelurile din semifinale și finală vor fi în două manșe). Câștigătoarea acestei faze se va califica în turneul final.

Clasamentul coeficienților a fost întocmit pe baza rezultatelor înregistrate în Campionatul European – Suedia 2013 (preliminariile și turneul final), Cupa Mondială – Canada 2015 (preliminariile și turneul final) și Campionatul European – Olanda 2017 (preliminariile).

24 de echipe în turneul final

Turneul final, programat în vara anului 2019, va avea la start 24 de reprezentative: gazda (Franța); zona AFC (Asia) – cinci echipe; zona CAF (Africa) – trei echipe; zona CONCACAF (America de Nord, America Centrală și Caraibele) – trei sau patru echipe*; zona CONMEBOL (America de Sud) – două sau trei echipe*; zona OFC (Oceania) – o echipă; zona UEFA (Europa) – opt echipe.
*Va avea loc un play-off între o formație din zona CONCACAF și o reprezentativă din zona CONMEBOL.

3 titluri de campioană mondială are în palmares echipa națională a Statelor Unite ale Americii (a triumfat în 1991, 1999 și 2015). Competiția a fost câștigată și de Germania (2003 și 2007), Norvegia (1995) și Japonia (2011). Până acum, România nu s-a calificat niciodată în turneul final.