Naționala feminină de fotbal a României, fără multe dintre jucătoarele de bază rămase la cluburi pentru debutul în noul sezon al UEFA Women’s Champions League, joacă vineri, 28 iulie, de la ora 16.00, primul meci de la Balaton Cup, competiție anuală organizată de Federația Maghiară de Fotbal. Adversara României e selecționata similară a Belarusului, cu care tricolorele s-au întâlnit în finala de anul trecut.

Dacă învinge, România va juca finala în compania câștigătoarei din meciul Ungaria – Serbia. 

Belarus e un adversar bun. Ne așteptăm la un meci echilibrat, ca și anul trecut. Acum un an trecusem de Serbia în semifinale, iar în finală am fost interesați să vedem și celelalte fete la lucru. Am condus cu 2-1, dar în cele din urmă am pierdut. Important e că trei dintre fetele care au evoluat atunci au confirmat și ulterior, devenind jucătoare importante pentru prima noastră reprezentativă. Mă gândesc aici la Lidia Havriștiuc, Brigitta Göder și la Cristina Carp. Vrem să facem un joc bun contra Belarusului”, a declarat, pentru www.frf.ro, Mirel Albon, selecționerul României.

Mirel Albon spune că obiectivul pentru ediția din acest an a competiției de la Balaton rămâne același. „E un turneu care sper să se dovedească util. Am plecat în Ungaria fără fetele care se pregătesc pentru Liga Campionilor. Din păcate, Andreea Corduneanu s-a accidentat, iar Olivia Oprea s-a transferat la Sevilla, iar spaniolii ne-au cerut să o lăsăm în pregătiri cu noua sa echipă. În aceste condiții avem un lot tânăr, de perspectivă. Vrem, ca și până acum, să vedem fete care pot face pasul către echipa mare. În același timp, Balaton Cup e și un prilej foarte bun pentru componentele naționalei U19, care în toamnă au în Lituania preliminarii pentru Campionatul European, să capete experiență, să aibă meciuri în picioare. Naționala de la Balaton Cup e o combinație între jucătoare tinere și altele cu experiență, Andreea Părăluță, Brigitta Göder. Sunt unele jucătoare cu mult potențial, capabile să facă rapid saltul la prima reprezentativă, precum Andreea Herczeg, Elena Răduc, Claudia Bistrian sau Kinga Barabasi"

Belarus, adversara de vineri a României la Balaton Cup, se află în prezent pe locul 51 în clasamentul FIFA (România e pe locul 37). Echipa e pregătită de Tatiana Volkova și are în componență jucătoare care evoluează, cele mai multe, în campionatul intern, dar și în Rusia și Ucraina.
Primul meci din istorie disputat de naționala feminină a Belarusului s-a disputat pe 4 noiembrie 1995, la Kędzierzyn-Koźle, în Polonia, cu naționala țării gazdă. Belarus a pierdut cu 0-3.

Cele mai clare victorii din „CV” naționalei feminine din Belarus au fost:
Estonia – Belarus 0–7
Valga, Estonia, 17 mai 2000
Belarus – Kazakhstan 8–1
Minsk, Belarus, 25 august 2004)

Cea mai grea înfrângere:
Ucraina – Belarus 8–0
FFU Training Complex, Ucraina, 2 august 2014

În preliminariile pentru Campionatul European de fotbal, care se desfășoară în aceste zile în Olanda, Belarus a făcut parte din Grupa 1, din care s-au calificat la EURO 2017 Islanda și Scoția. Naționala Belarus a încheiat grupa pe locul 4, după Islanda, Scoția și Slovenia, dar înaintea Macedoniei. Trei victorii, cinci înfrângeri, golaveraj 10-20, 9 puncte, aceasta a fost linia de clasament a adversarei României la Balaton Cup.

Lotul convocat de Mirel Albon pentru Balaton Cup:

Portari: Andreea Părăluţă (Atletico Madrid / Spania), Linda Kajtar (Vasas Odorheiu Secuiesc);

Fundași: Brigitta Göder (Gyori ETO FC / Ungaria), Barbara Bartalis (Töcksfors IF / Suedia), Erika Gered (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc), Kinga Barabasi (ASA Târgu Mureş), Nina Anca (CS Navobi Iaşi);

Mijlocaşi: Andreea Herczeg (Töcksfors IF / Suedia), Iulia Săvescu (Universitatea Alexandria), Mădălina Boroş (ASA Târgu Mureş), Maria Neacşu (CSS Târgovişte), Nicole Piperea (New York Soccer Club / SUA), Elena Răduc (CS Navobi Iaşi), Claudia Bistrian (CFR Timişoara), Bianca Sandu (Diosgyori VTK / Ungaria)

Atacanţi: Iuliana Obreja (Real Craiova), Ana Maria Boldeiu (Universitatea Alexandria), Alice Cociuba (CS Ineu).