Om de bază în naţionala de fotbal a României, Maria Ficzay a avut un sezon 2015 – 2016 excelent. Maria a cucerit titlul şi Cupa în Polonia cu KKPK Medyk Konin, formaţie la care evoluează de anul trecut, după "o viaţă" petrecută la Olimpia Cluj.

De aproape două săptămâni, fundaşul primei noastre reprezentative e în vacanţă, acasă, la Ocna Şugatag, în judeţul Maramureş. "Nu fac aproape nimic. Lenevesc! Încerc să mă bucur de tot şi de toate, pentru că în doar câteva zile vom începe pregătirile pentru noul sezon", a declarat Maria.

Noul sezon va marca a treia prezenţă consecutivă pentru Medyk Konin în UEFA Women’s Champions League. Şi în 2014 şi anul trecut, campioana Poloniei a reuşit să treacă de faza grupelor preliminare, dar a pierdut de fiecare dată în faza eliminatorie în faţa unor adversare puternice, Glasgow City F.C., respectiv Lyon.

"Nu s-a bucurat nimeni"

În urma tragerii la sorţi a grupelor preliminare pentru sezonul 2016 – 2017, care a avut loc săptămâna trecută, Medyk Konin a primit găzduirea partidelor din Grupa a 4-a. Medyk a făcut parte din urna a doua valorică, din prima urnă sorţii hărăzindu-i un adversar puternic: Olimpia Cluj, campioana României, fosta echipă a Mariei Ficzay! Celelalte două formaţii sunt Pärnu JK, campioana Estoniei, şi Breznica, campioana Muntenegrului.

"Eram la Cluj, alături de fetele de la Olimpia, la o nuntă, atunci când am aflat rezultatele tragerii la sorţi! Nu s-a bucurat nimeni. Sincer, preferam orice adversar din urna I, indiferent de valoare, dar nu pe Olimpia Cluj", a spus Maria.

Maramureşeanca în vârstă de 24 de ani spune că cele două formaţii, Medik şi Olimpia se cunosc foarte bine. "Am fost mai multe meciuri amicale, chiar şi atunci când eu evoluam la Cluj. Ne cunoaştem foarte bine. Duelul, care va fi ultimul joc din grupă pentru ambele echipe, va fi unul tare. Depinde însă şi de ceea ce vom face în primele două jocuri. Dacă unei echipe îi va conveni egalul, atunci, e clar, se va apăra", a comentat Maria Ficzay.

"Mirel Albon, un strateg desăvârşit"

Medyk Konin a pierdut în această vară trei jucătoare. "Doar una era însă titulară", explică Maria, care continuă: "Am înţeles că vor veni alte trei. Nu cred că e un avantaj faptul că vom evolua acasă. Presiunea va fi foarte mare în acest caz. Am trăit o asemenea experienţă la Olimpia Cluj".

Punctul forte al campioanei Poloniei pare a fi defensiva, din care face parte şi Maria Ficzay. Medyk a primit în 27 de meciuri doar 10 goluri. A înscris, în schimb, 95! "Domnul Mirel Albon, selecţionerul naţionalei României şi antrenorul Olimpiei, e un strateg desăvârşit. Pregăteşte meciurile, din punct de vedere tactic, foarte bine, mai ales în defensivă. Cunoaşte echipa noastră, aşa că nu ne va fi uşor", a mai spus Maria.

Partidele din Grupa a 4-a preliminară a Ligii Campionilor se vor disputa în perioada 23 – 28 august în Polonia,la Konin.

"Voi ţine cu Polonia"

Joi seară, la EURO 2016, se va disputa prima partidă din sferturile de finală, Polonia – Portugalia! "Voi ţine cu Polonia", anunţă Maria Ficzay, cea care îl are ca favorit din echipa Poloniei pe mijlocaşul Jakub Błaszczykowski. "Eram în Polonia la meciurile din grupe. După 0-0 cu Germania, lumea a ieşit în stradă. Pentru polonezi, meciurile contra Germaniei au o miză specială. Polonezii sunt foarte patrioţi şi se bucură pentru succesele naţionalei lor. Nici nu vreau să-mi închipui ce va fi joi seară pe străzi dacă Polonia va trece de Portugalia. Îmi e puţin teamă de această partidă, pentru că, după partidele slabe din grupă, Portugalia pare în creştere de formă. N-a jucat până acum la valoarea numelor din lotul său, dar rămâne o echipă foarte puternică", a încheiat Maria Ficzay.