Rândurile de faţă se adresează în special celor care nu a fost nici măcar o dată în viaţă într-un cantonament! "Loc special amenajat în care un grup de sportivi se pregătește, printr-un antrenament științific, în vederea realizării unor performanțe maxime", aceasta e definiţia, teoretică, a cantonamentului în DEX-ul nostru cel de toate zilele. Referitor la sportivi, fireşte.

Un cantonament e însă mai mult decât definiţia în sine. E un loc, într-adevăr, în care sportivii vin cu un uriaş bagaj emoţional, independent de cele mai multe ori de "antrenamentul ştiinţific" care îi aşteaptă! Aşa şi cu fetele din naţionala de fotbal a României, care se află de mai bine de o săptămână la Cluj "într-un loc special amenajat", unde pregătesc o performanţă maximă: calificarea la EURO 2017.

În definiţia cantonamentului ar fi trebuit adăugat faptul că acesta mai e, de asemenea, "un loc din care, din când în când, se mai evadează". Organizat. Asta pentru respecta realitatea. Pentru că fără aceste evadări organizate, scurte, e adevărat, performanţele maxime nu s-ar realiza vreodată. "E nevoie de astfel de ieşiri. Sunt obligatorii chiar", e de părere Florentina Olar-Spânu, căpitanul naţionalei României. Şi dacă nici Florentina nu ştie care e adevărul, atunci nu îl mai ştie nimeni!

Un film, o partidă de tenis de masă, o slujbă la biserică, o simplă plimbare prin parc, toate acestea reprezintă evadările de care vorbeam mai devreme. Fetele din naţionala României au bifat destinaţiile amintite, pe fugă, iar de fiecare dată s-au întors cu zâmbetul pe buze la "antrenamentul ştiinţific".

Azi, cu 24 de ore înaintea meciului împotriva Greciei, la finalul căruia prima noastră reprezentativă ar putea sărbători o performanţă istorică, fetele au evadat şi au fugit, pentru o oră, la Gilău, lângă Cluj. Nu pentru a admira autostrada, ci pentru a se încărca pozitiv cu energia pe care o dă frumuseţea lacului de acumulare din apropiere.

Iar rezultatele s-au văzut imediat: zâmbete, râsete, glume, cântece, dar mai ales discuţiile despre calificarea la EURO 2017. Apoi, fetele noastre s-au întors acolo, în "locul special amenajat în care un grup de sportivi se pregătește, printr-un antrenament științific, în vederea realizării unor performanțe maxime".