INTERVIU. Andreea Părăluță, portarul de doar 21 de ani al României, povestește sincer cum a contribuit decisiv la remiza de la Lisabona, apărând un penalty

Una dintre cele mai bune jucătoare ale “naționalei” în partida tur, Andreea joacă pentru Atletico Madrid la nivel de club, însă, în aceste zile, trăiește la intensitate maximă doar pentru echipa națională și simte că e aproape de o performanță uriașă

– Andreea, după 0-0 în tur, putem să spunem că o luăm de la început?
– Așa s-ar părea, însă acum datele problemei sunt altele. Asta pentru că ne cunoaștem și mai bine adversarele. Am văzut cu toții o echipă a Portugaliei puternică, ambițioasă, cu un presing foarte agresiv. Au dominat jocul, dar fără să-și creeze ocazii foarte mari. Dacă e să o luăm de la capăt, atunci fiți siguri că o luăm de la capăt cu și mai multă ambiție!

– Nu am primit gol la Lisabona, cât de important crezi că se va dovedi acest lucru?
– Da, e important, chiar dacă nici noi nu am marcat, pentru că nu ne-a ieșit jocul așa cum ne-am dorit. Presiunea a fost mare la acest prim joc. Acasă, la Cluj, trebuie însă să înscriem, nu mai putem mândri cu faptul că nu primim gol. Firește, vom fi atente în apărare, dar știm ce e de făcut.

„Când schimbi colțul, ratezi”

– La penalty-ul executat de Cláudia Neto ai avut o prezență de spirit extraordinară!
– Am avut și noroc.

– Ce ți-a spus Alexandra Lunca înainte de penalty?
– Să mă duc în stânga mea. O văzusem pe Neto executând lovituri de la 11 metri, Portugalia a beneficiat la aproape fiecare meci din această campanie de câte un penalty. Neto, căpitanul lor, bate de obicei în dreapta portarului. Așa a făcut și la meciul cu Irlanda, când a ratat în primă fază, dar a urmărit mingea și a reușit să înscrie.

– Și de ce te-ai dus, totuși, în dreapta?!
– Am crezut că va schimba colțul, dar am simțit să mă arunc tot în dreapta! De obicei, când schimbi colțul, ratezi. Așa s-a întâmplat și acum! A fost însă o fază ciudată. Am auzit cum mingea a lovit bara din stânga mea, apoi am simțit că a venit în spatele meu. Am avut însă o reacție rapidă și am reușit să prind balonul buclucaș!

„Orice, dar să mergem la Euro”

– Ce așteptări ai de la meciul retur?
– Să ne calificăm. Dincolo de orice alte așteptări, să facem totul pentru calificare, indiferent de modalitate. Pentru toate fetele din naționala României acest meci e “meciul vieții”. E cel mai important joc din cariera fiecăreia. Trebuie să mergem la Euro, chiar dacă am realizat încă o dată faptul că pentru o performanță notabilă trebuie să transpiri din greu.

– Pe „Estádio do Restelo” au fost aproape 4.000 de oameni! Ce aștepți de la fanii de acasă?
– Sunt sigură că vom avea o asistență și mai numeroasă, că suporterii naționalei României vor veni în număr mare să ne încurajeze, pentru că suportul lor este unul decisiv. Vrem ca la final să ne bucurăm împreună pentru calificarea la Euro 2017!

“Nu contează cine a jucat bine și cine mai puțin bine la Lisabona. Contează că am scos un rezultat care ne face să credem după o prestație care ne îndârjește și mai mult”

1 gol

a încasat Andreea Părăluță în ultimele 4 partide ale României din campania Euro 2017

Returul barajului de calificare la Campionatul European 2017 din Olanda, România – Portugalia, se joacă marți, de la ora 18:00, pe arena din Gruia. Intrarea este gratuită, biletele de acces pot fi ridicate de la casieria stadionului în ziua meciului, între orele 11:00 – 18:00.