Meciul naţionalei feminine de fotbal a României contra Franţei e deja istorie. Mai mult, după succesul în fața României de la Piteşti, Franţa a trecut şi de Ucraina, 4-0, luni seară la Valenciennes, devenind prima echipă calificată la turneul final al Campionatului European de fotbal ce va avea loc anul viitor, 16 iulie – 6 august 2017, în Olanda.

Echipa lui Philippe Bergeroo, fără gol primit în cele şase partide disputate până acum, a lăsat astfel deschisă lupta pentru locul doi, care poate duce direct la Europenele din Olanda. La turneul final se califică cele opt câştigătoare de grupe plus alte şapte "locuri 2", şase direct şi una în urma unei duble de baraj.

Cu trei puncte în urma Ucrainei, dar şi cu un meci mai puţin disputat, naţionala României păstrează totuşi cele mai mari şanse de calificare, e convins selecţionerul Mirel Albon, care luni a văzut pe viu meciul Franța – Ucraina.

– Domnule Albon, România şi Ucraina au încheiat jocurile cu marea favorită Franţa! Cum vedeţi lupta pentru locul doi?
– Suntem în urma Ucrainei în clasamentul grupei, dar avem prima şansă. În primul rând datorită acelui 2-2 din toamnă, de la Lvov. Avem, de asemenea avantajul echipei în creştere, care vine din urmă.

– Cum vi s-a părut Ucraina?
– Am mai spus, Ucraina are de partea sa experienţa. A participat la turneele finale şi atunci când formatul era cu doar opt echipe, are jucătoare care evoluează în străinătate. Pare însă o echipă uzată. Sper ca elanul, forma, dorinţa fetelor noastre să facă diferenţa.

– Jucăm în Albania pe 2 iunie!
– Cu Albania e mai greu acasă decât în deplasare. Pe teren străin se apără şi contraatacă. Sunt convins că dacă fetele noastre vor trata serios meciul vom învinge mai clar decât acel 3-0 din toamnă de la Mogoşoaia.

– Ce urmează până la meciul din 2 iunie?
– Nu mai avem acţiuni, dar săptămâna viitoare voi definitiva programul de pregătire. În week-end începe play-off-ul, mai sunt de disputat fazele superioare din Cupa României. Din păcate, la meciul cu Albania nu putem conta pe Andreea Voicu, Adina Giurgiu şi Andreea Corduneanu, ele fiind suspendate. Apoi, Raluca Sârghe şi Anişoara Duşa (n.r. – ambele legitimate la Konak Belediyespor) nu vor avea jocuri în picioare, campionatul Turciei încheindu-se. Va trebui, probabil, să ne orientăm spre alte jucătoare. Meciul cu Albania trebuie pregătit serios, pentru a nu avea surprize.

– Până la meciul cu Ucraina mai sunt şase luni.
– Mă bucur că vom participa la sfârşitul lunii iulie la "Balaton Cup", în Ungaria, unde vom juca cel puţin două meciuri, poate chiar trei. Asta ne va ajuta. Tot în vară avem un stagiu de pregătire cu echipa naţională, cel mai probabil la Cheile Grădiştei.

– Aţi fost la Valenciennes. Ce au mai spus francezii despre fetele noastre?
– Philippe Bergeroo, antrenorul Franţei, le-a lăudat! A spus România a făcut progrese extraordinare, că de la meciul tur, pierdut la Le Mans cu 0-3, şi până la partida de la Piteşti, a crescut şi că putem şi merităm să ne calificăm la turneul final.

– Cum au sărbătorit francezii calificarea?
– Aşa cum aş vrea să văd şi la noi! Jucătoarele lui Philippe Bergeroo i-au scos pe francezi în stradă. Sper ca şi suporterii români să se apropie de fete din ce în ce mai mult.

– Acum, la rece, care ar fi "plusurile" din meciul contra Franţei?
– Fetele au reuşit să se conecteze la miza partidei. Au ajuns la o anumită maturitate şi au reuşit să pună în practică multe ditre lucrurile pe care le-am tot repetat la antrenamente. Ne-am apărat inteligent, am avut ocazii pe construcţie, am gestionat fazele fixe, capitol la care Franţa excelează.

– Dar "minusurile"?
– "Minusurile" se leagă de faptul că n-am putut conta pe Ştefania Vătafu, una dintre cele mai bune jucătoare, iar Alexandra Lunca nu e tocmai în cea mai bună formă.

– Au fost surprize în aceste zile în preliminarii!
– Aşa este. Putem spune chiar că Ungaria ne-a dat o mână de ajutor remizând cu Rusia, în Grupa 5. A fost un meci teribil la Saint Petersburg, unde Ungaria conducea cu 3-1 în minutul 85! Rusoaicele au reuşit însă să egaleze în prelungiri, dar egalul e bun în clasamentul locurilor doi. Apoi surpriză a fost şi în Grupa 4: Slovacia a învins Polonia, pe teren propriu, cu 2-1.

– Surprize sunt!
– Sunt, să sperăm încă că noi suntem capabili să gestionăm aceste preliminarii fără a avea surprize. Iar atunci, cu siguranţă vom merge în Olanda. Prezenta la Campionatul European depinde doar de noi.

Clasamentul grupei

Următoarele meciuri
2 iunie: Albania – ROMÂNIA
3 iunie: Franța – Grecia
7 iunie: Ucraina – Grecia
15 septembrie: ROMÂNIA – Ucraina
20 septembrie: Franța – Albania, ROMÂNIA – Grecia

ADI DOBRE