UEFA Women’s Euro 2017, competiție care va fi găzduită de Olanda în perioada 16 iulie – 6 august anul viitor, este cea de-a 12-a ediție a Campionatului European feminin de fotbal.

Două ediții ale Campioantului European, nerecunoscute însă oficial, s-au disputat în 1969 și 1979, ambele găzduite de Italia.

Suedia, prima campioană europeană

UEFA s-a implicat începând cu ediția din 1984, considerată prima a Campionatului European feminin de fotbal. Nu a existat un turneu propriu-zis în 1984. Câștigătoarele celor patru grupe preliminarii s-au întâlnit, în urma tragerii la sorți, în semifinale, care s-au disputat tur-retur. La fel și finala dintre Suedia și Anglia, adjudecată la loviturile de departajare de nordice, după 1-0 acasă, la Göteborg, și 0-1, în deplasare, la Luton. Penalty-ul decisiv a fost transformat de Pia Sundhage (foto dreapta – sus – JPBild.se), devenită ulterior una dintre cele mai bune antrenoare din istorie. Titlul din 1984 a rămas singurul de până acum al Suediei, țară cu mare tradiție în fotbalul feminin.

A doua ediție a Campionatului European a fost programată trei ani mai târziu, în 1987. Pentru prima oară, aceasta s-a disputat în stil turneu final, la care au participat doar patru echipe, câștigătoarele celor patru grupe preliminarii. Gazdă a fost Norvegia, care a și cucerit titlul, după 2-1 în finala cu Suedia.

Recordul Germaniei

A treia ediție a Campionatului European (1989) a marcat începutul dominației Germaniei. „Die Nationalelf”, așa cum e poreclită prima reprezentativă feminină a Germaniei, a cucerit opt din următoarele nouă titluri europene puse la bătaie! Supremația Germaniei a fost întreruptă o singură dată, la ediția din Italia 1993, când s-a impus Norvegia.

Astfel, doar trei echipe naționale se pot lăuda cu titlul de campioană a Europei: Germania – 8 (1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013), Norvegia – 2 (1987, 1993) și Suedia – 1 (1984).

Germania nu a pierdut nicio finală, în timp ce Norvegia a eșuat în patru, iar Suedia în trei finale de Campionat European disputate!

O româncă a arbitrat ultima finală!

Ultima ediție a Campionatului European feminin de fotbal s-a disputat în 2013, în Suedia. România a ratat calificarea la turneul final după ce a încheiat pe locul trei în Grupa a 2-a, în urma Germaniei (28 de puncte din 30 posibile!) și Spaniei (20 de puncte). Fetele noastre au strâns 16 puncte și s-au clasat înaintea Elveției, Kazahstanului și Turciei.

În finala EURO 2013, găzduită de „Friends Arena” din Solna și arbitrată de Cristina Dorcioman din România, 41.301 de spectatori au salutat la final victoria Germaniei, 1-0 cu Norvegia, prin golul marcat de Anja Mittag.

Pentru prima oară cu 16 echipe

Turneul Final al Campionatului European feminin de fotbal de anul viitor va aduna la start, în premieră, 16 echipe, cel mai mare de până acum. 15 bilete au fost deja „date”, calificate la EURO 2017 fiind Olanda, din postura de țară gazdă, Franța, Germania, Elveția, Anglia, Norvegia, Spania, Suedia, Islanda, Scoția, Belgia, Austria, Danemarca, Italia și Rusia.

Pentru ultimul bilet rămas vacant se vor lupta, într-o dublă de baraj, Portugalia și România! Primul meci se va disputa la Lisabona, pe 21 octombrie, returul fiind programat patru zile mai târziu la Cluj. Naționala noastră nu a fost vreodată atât de aproape de prezența la un turneu final. Calificarea la EURO 2017 ar reprezenta cea mai mare performanță din istoria naționalei feminine de fotbal a României!