„Barajul” cu Portugalia bate la ușă! Au mai rămas câteva zile până la „dubla” dintre Portugalia și România pentru ultimul bilet la EURO 2017. Fetele din naționala de fotbal a României sunt cantonate la Cluj, acolo unde au încheiat preliminariile. Spun că sunt pregătite pentru duelul cu Portugalia, unul „pe viață și pe moarte”, așa cum îl caracterizează Ioana Bortan, căpitanul campioanei Olimpia Cluj și om de bază în prima noastră reprezentativă.

Mijocașul echipei naționale a României mărturisește că așteaptă cu nerăbdare meciurile cu Portugalia și spune că determinarea va face diferența. Ioana așteaptă ca publicul clujean să vină în număr mare la returul programat pe 25 octombrie în Gruia pentru a fi martor la un eveniment istoric!

„Diferența va fi făcută de determinare”

– Ioana, gata de luptă?
– Gata! Nu suntem încă toate fetele, câteva mai au de rezolvat ceva „probleme” în campionatele în care evoluează, dar ne vom strânge în câteva zile. Suntem gata de luptă. Nu se pune problema din punct de vedere fizic. La acest capitol toate suntem sută la sută, doar ne aflăm în prim sezon.

– Ce crezi că va face diferența în această „dublă”?
– Tocmai spuneam că din punct de vedere fizic stăm foarte bine. Nici n-am avea vreo scuză dacă ar fi altfel. Diferența va fi făcută, așa cred eu, de determinarea cu care echipele vor aborda aceaste două meciuri. Și noi ne dorim să mergem la EURO anul viitor, dar și jucătoarele portugheze.

„Atmosfera e foarte bună”

– Ce altceva v-ar mai trebui?
– Puțin noroc! Fără nocorc nu faci nimic! Eu cred că merităm să fim la turneul final. Nu ne facem planuri însă. Nici pentru joc, nici pentru altceva. Trebuie să rămânem conectate la miza celor două meciuri, să jucăm ceea ce știm noi mai bine, să punem în practică ceea ce pregătim la antrenamente.

– Care e atmosfera în cantonament?
– Atmosfera e foarte bună. Suntem relaxate. Nu simțim deocamdată nicio presiune. Emoții vor fi, cu siguranță. Nu ai cum să scapi de ele, mai ales la ora jocului. E imposibil.

„M-am bucurat că oamenii au început să ne susțină”

– Cât crezi că a contat în planul imaginii campania de calificare?
– Enorm! Sunt oameni care datorită echipei naționale au descoperit că și fetele joacă fotbal. Alții au redescoperit! Pe lângă cei care ne-au fost alături mereu au apărut oameni noi, care citesc despre naționala României, asistă la jocuri. La Târgu Mureș, la derby-ul cu ASA, a asistat un prieten de familie. Omul vedea pentru prima oară un meci de fotbal între fete. La sfârșit era încântat. Mi-a spus atât: „Sunteți extraordinare! Nu e ca la băieți. La voi, la fete, de lovești, te ridici și ai reluat jocul. Nu vă văitați, nu sunteți plângăcioase!

– Cum ai reacționat?
– M-am bucurat! În primul rând că, iată, oamenii descoperă acest fenomen. Tot mai mulți oameni ne-au descoperit în ultima vreme, acesta e cel mai important.