O săptămână, atât a mai rămas până la meciul de fotbal România – Ucraina de la Cluj-Napoca, confruntare care reprezintă cel mai important examen din istoria primei noastre reprezentative feminine! România e la doar 180 de minute de o mare performanţă, calificarea în premieră la un turneu final. Cu două victorii în ultimele două meciuri din preliminarii, ambele pe teren propriu, în Gruia, cu Ucraina şi Grecia, România îşi poate asigura prezenţa la Campionatul European de anul viitor din Olanda.

În week-end, după disputarea meciurilor primei etape din noul sezon al Superligii Naţionale, Mirel Albon, selecţionerul primei reprezentative, va suna adunarea. Primele care vor onora convocarea pentru dubla cu Ucraina şi Grecia vor fi, firesc, jucătoarele din campionatul intern. Urmează "stranierele"!

"O răsplată pentru munca şi pentru sacrificiile făcute"

"E o şansă unică! E şansa noastră", susţine Ioana Bortan, una dintre cele mai valoroase jucătoare ale naţionalei României, componentă a multiplei campioane Olimpia Cluj. "Noi, cele de la Olimpia, trebuie să ne concentrăm exclusiv pe aceste două meciuri. Am trecut peste eliminarea din Liga Campionilor. Psihic ne-am revenit, iar fizic suntem la potenţial maxim. Suntem foarte motivate pentru ceea ce va urma. De altfel, cred că motivaţia şi forţa de grup vor face diferenţa în jocul împotriva Ucrainei", e convinsă Ioana Bortan.

Calificarea la turneul final al Campionatului European de fotbal de anul viitor din Olanda e văzută de Ioana ca o recompensă: "E clar, o calificare ar reprezenta apogeul acestei generaţii. Ar însemna în acelaşi timp şi o răsplată pentru munca şi pentru sacrificiile făcute de fete de la momentul în care au ales să practice fotbalul şi până acum".

"Nu au unitatea noastră de grup"

Ioana Bortan a jucat contra Ucrainei la Lvov, în tur, şi cunoaşte bine jocul adversarelor: "Ucraina e o echipă experimentată, puternică. La Lvov, la câteva minute de la începutul partidei, ne-am dat seama că nu le suntem cu nimic inferioare. O putem învinge! Atuurile Ucrainei? Am amintit mai devreme, experienţa. Au jucătoare valoroase, ce pot face diferenţa. Nu au unitatea de grup pe care o avem noi. Am văzut asta şi la Lvov, când, după o fază în careul lor, portariţa Ucrainei, supărată pe modul în care echipa s-a apărat şa faza respectivă, şi-a lovit cu pumnul în plină figură o coechipieră! Nu mi-a venit să cred!"

Jucătoarea de la Olimpia Cluj spune că se aşteaptă ca la meciurile contra Ucrainei şi Greciei, în Gruia, publicul să vină în număr mare. "Ştiu că vor veni, pentru că în Cluj oamenii ştiu ce înseamnă fotbalul, ştiu ce înseamnă Olimpia şi echipa naţională. Asta ne-ar motiva în plus", e convinsă Ioana Bortan.