Au mai rămas trei zile până la meciul România – Franța, din preliminariile Campionatului European feminin de fotbal din Olanda, de anul viitor. Cel mai important meci din istoria naționalei României se va juca vineri seară, de la ora 20.00, pe Stadionul “Nicolae Dobrin” din Pitești.
Fetele antrenorului Mirel Albon au ajuns să viseze noaptea naționala Franței, locul trei în clasamentul FIFA, și așteaptă cu nerăbdare confruntarea cu formația pregătită de Philippe Bergeroo.

Ioana Bortan, mijlocaș al echipei naționale a României și componentă a campioanei Olimpia Cluj, a mărturisit că a visat că Franța va fi învinsă la Pitești vineri seară!

Tânăra din Sighișoara, care a practicat aproape opt ani gimnastica ritmică și are în “CV” un maraton, spune că România poate furniza o mare surpriză contra Franței. “Calificarea la Europene rămâne principalul obiectiv”, spune Ioana.

A alergat în proba de maraton

– Ioana, ai ajuns târziu la fotbal. De ce?
– Am făcut alte sporturi! De la cinci ani, timp de șapte ani și jumătate, am făcut gimnastică ritmică. Apoi, atletism. Mă specializasem în probele de rezistență. Am alergat chiar și un “Maraton”! E vorba de cursa anuală, devenită deja tradiție, Sighișoara – Mediaș. Cu “Maratonul” a fost mai degrabă o ambiție, a mea și a unei prietene. Am acoperit toată distanța, ocupând în final locul 3!

– Cum ai ajuns la fotbal?
– Jucam fotbal și când eram mică. Mi-au plăcut mult mai mult mingea și mașinuțele decât păpușile! Dar nu am jucat organizat. Apoi am ajuns la Cluj, la facultate, unde s-a nimerit să fiu colegă cu două fete care făceau fotbal. Una e chiar alături de mine la echipa națională, e vorba de Raluca Sârghe. Îmi plăcea, dar nu credeam că pot juca în cadru organizat. Aveam deja 20 de ani. Am început mai întâi, așa, să-mi ocup timpul cu o activitate sportivă. M-am ambiționat însă. Am fost legitimată și următorul obiectiv pe care mi l-am fixat a fost acela de a ajunge la echipa națională.

Îi place Caroline Seger

– Ce facultate ai absolvit?
– Facultatea de Educație Fizică și Sport. Am și masteratul, în “Antrenament și performanță”!

– Ai avut probleme cu părinții din cauza fotbalului?
– Mama nu a fost foarte încântată, dar m-a lăsat. Îmi spunea adesea: “Vânătăi, lovituri. Când ai să fii mamă o să înțelegi”! Poate!

– Cum vezi meciul cu Franța?
– Va fi greu, asta o știm cu toții. Dar am trecut deja peste acele prejudecăți legate de condițiile pe care le au adversarele noastre. E un joc, iar mingea e rotundă! Și, să știți, am visat în aceste zile că vom bate Franța!

– Ce jucătoare din lume te-a impresionat cel mai mult?
– Suedeza Caroline Seger, care joacă acum la Paris Saint-Germain. E chiar căpitanul echipei. Evoluăm pe același post. Am jucat împotriva ei. E o jucătoare care aleargă mult, are inteligență în joc, nu se complică, recurge la pase simple, ajută atacul, deși e mijlocaș defensiv.

“Exemplul” Steven Gerrard

– Ce națională îți place cel mai mult?
– Franța! Nu e bine să spun asta acum, înainte de meciul direct cu ele, dar asta e! Îmi place și Japonia, împotriva căreia am jucat acum câțiva ani. Japonezele sunt extraordinare. Închid ochii și joacă, atât de omogene și de disciplinate sunt!

– Unde ți-ar plăcea să joci în străinătate?
– În campionatul Franței!

– Cine a fost idolul tău?
– Idolul meu a fost și va rămâne pentru totdeauna Steven Gerrard! Întotdeauna m-a impresionat. Are o inteligență care îi permite să se plaseze, fără prea mult efort, exact acolo unde e mingea, unde o cere faza. Îmi plac, de asemenea, dăruirea și ambiția lui.

– Ce ar însemna o calificare la Campionatul European?
– O adevărată lovitură. În primul rând de imagine. Apoi, dacă ne calificăm, sunt sigură de asta, fotbalul românesc feminin va avea altă dezvoltare, se va ridica. Copiii, la fete mă refer în primul rând, vor avea modele de urmat, își vor da seama că e posibil orice atunci când muncești și îți dorești ceva cu ardoare.

ADI DOBRE