Naționala feminină de fotbal a României a intrat pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru „dubla” de baraj contra Portugaliei, în care e pus la bătaie ultimul bilet pentru Campionatul European de anul viitor din Olanda.
Partida tur va avea loc fix peste o săptămână, vineri, 21 octombrie, la Lisabona, pe „Estádio do Restelo”. Manșa secundă a duelului dintre România și Portugalia e programată patru zile mai târziu la Cluj, pe Stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”.

Lotul naționalei României s-a reunit joi la Cluj, la Hotelul Belvedere, „cartierul general” al primei reprezentative și în finalul preliminariilor. La Cluj au ajuns toate jucătoarele din campionatul intern, plus câteva dintre straniere. Mirel Albon, selecționerul României, va avea la dispoziție toate fetele abia luni. Miercuri, pe 19 octombrie, România va pleca spre Lisabona!

"Atmosfera e bună"

– Domnule Albon, ne pregătim de o acțiune "istorică”!
– Așa este! Anul acesta am spus în mai multe rânduri că ne aflăm în fața unui meci sau a unei duble istorice, că ne aflăm înaintea celei mai importante perioade din istoria naționalei României. Așa am spus înaintea meciului cu Franța, din primăvară, așa am spus înaintea confruntărilor cu Ucraina și Grecia, așa spun și acum! E frumos să dispuți astfel de confruntări. Ar fi perfect ca, după această dublă confruntare cu Portugalia, în care să obținem calificarea la EURO 2017, să fac aceeași afirmație înaintea meciurilor cu cea mai bună echipă din lume, formația Statelor Unite ale Americii, care, luna viitoare, ne-a invitat la ea acasă pentru două partide de verificare!

– Păreți foarte optimist!
– Sunt! Am încredere în fete că putem ieși bine din această "dublă” cu Portugalia, iar munca noastră de ani buni să fie încununată cu o calificare la turneul final al Campionatului European. Atmosfera e bună, chiar mai bună decât înaintea confruntărilor cu Ucraina și Grecia, de luna trecută. Suntem cu toții pregătiți.

"Portugalia a crescut enorm"

– Când veți avea tot lotul la dispoziție?
– Abia luni, când va sosi și Olivia Oprea, jucătoare la Levante, în Spania. Sunt deja la Cluj fetele din campionatul intern. Au mai venit Laura Rus, din Coreea de Sud, Raluca Sârghe, din Turcia, și Brigitta Goder, din Ungaria. Azi vine Maria Ficzay, care aseară a avut meci în Liga Campionilor cu echipa sa de club, Medyk Konin. Păcat că a ratat calificarea în „optimi”. E dureros să nu te califici după 6-6 la „general”, dar acesta e fotbalul. În week-end își vor face apariția Andreea Părăluță, din Spania, și căpitanul Florentina Olar-Spânu, din Danemarca.

– Ce știți despre Portugalia?
– E o echipă foarte bună. A crescut enorm în ultimii ani. Portugalia are marele avantaj al turneului de la Algarve, un mini-campionat mondial, la care sunt prezente la fiecare început de an cele mai bune echipe din lume. Asta înseamnă experiență și, iată, se vede. Mai e ceva! Dacă noi suntem pentru prima oară înaintea unei astfel de confruntări, Portugalia e pentru a treia oară la un „baraj”! A pierdut de fiecare dată. Să sperăm că se va păstra tradiția!

"Duelul va avea cel puțin 180 de minute"

– Cum le simțiți pe fete?
– Sunt foarte motivate. O spun mereu înaintea unor astfel de meciuri, nu ai nevoie de nimic suplimentar pentru a avea motivație. Au moral bun. Avem ceva probleme cu două jucătoare, Alexandra Lunca și Mara Bâtea. Staff-ul medical face eforturi să le recupereze după accidentările suferite.

– E bine că jucăm primul meci în Portugalia?
– Sincer, m-am bucurat că jucăm mai întâi în deplasare. Presiunea în astfel de "duble" e pe formația gazdă, la primul meci. Sper să profităm de acest avantaj, să știm să gestionăm confruntarea în ambele sale manșe, să luăm un avantaj pentru returul de la Cluj. Duelul va avea cel puțin 180 de minute. O spun din nou, sunt foarte optimist! Toată lumea se pregătește așa cum trebuie, fetele conștientizează importanța acestor două jocuri. Sper să scriem în continuare istorie!