În cadrul cantonamentului din Antalya, România va disputa și două partide de verificare. Ca de fiecare dată în ultimii ani, primul cantonament al naționalei înseamnă o șansă de afirmare pentru tinerele jucătoarele în cadrul primei reprezentative.

România va disputa primul meci oficial în 2018 contra Moldovei, confruntare programată pe 6 aprilie la Vadul lui Vodă, lângă Chișinău. Meciul contează pentru Grupa a 6-a preliminară pentru Campionatul Mondial din Franța, de anul viitor.

„Vor beneficia în primul rând fetele din campionatul intern”

Domnule Albon, cum începe naționala anul 2018?
– Cu un cantonament în Antalya, unde, din câte am fost informat, vom avea cele mai bune condiții de pregătire. Va fi un cantonament de care vor beneficia în primul rând fetele din campionatul intern. Sunt și câteva din străinătate, dar foarte puține, multe campionate fiind deja în desfășurare. Ne-am dorit să putem vedea în pregătiri și câteva fete de origine română din Statele Unite ale Americii, cu care ținem legătura. Nu s-a putut însă. Dacă din punct de vedere fotbalistic nu ar fi fost vreo problemă, situația școlară, programul foarte încărcat, le-au oprit să vină.

Va continua tradiția din anii trecuți în ceea ce privește descoperirea de noi jucătoare?
– Așa sperăm. În anii trecuți am luat în cantonamentele de la început de ani tinere, care, ulterior, au confirmat. Ana Maria Gorea, Brigitta Gődér sunt doar două exemple. Ele au devenit jucătoare de bază în lotul României. După turneele de anul trecut, Claudia Bistrian, de la CFR Timișoara, confirmă în continuare. Linda Kajtar (Vasas Femina Odorheiu Secuiesc) și Andrea Herczeg (Mallbackens IF/Suedia) au devenit și ele prezențe constante la acțiunile echipei naționale. Sperăm ca și după această acțiune să avem jucătoare care să confirme.

„Am fi vrut să luăm jumătate din lotul U19”

Vor fi și jocuri de verificare?
– Două meciuri de verificare. Ne-am dorit ca ambele să fie în compania naționalei Turciei, având în vedere că acolo campionatul e întrerupt. Turcii au întârziat foarte mult cu răspunsul, pentru ca, într-un final, să refuze. Am vrut apoi să jucăm, cel puțin un meci, cu ȚSKA Moscova, dar echipa rusă și-a amânat la începutul acestei săptămâni cantonamentul din Antalya. Chiar și în aceste condiții vom avea două meciuri tari, cu Brøndby, campioana Danemarcei, și Kolding, locul trei sezonul trecut în campionatul danez.

A fost greu să sunați adunarea pentru Antalya?
– Destul de greu. Au fost foarte multe modificări, ținând cont în primul rând de indisponibilitatea jucătoarelor din campionatele puternice, aflate, am mai spus, în desfășurare. În lotul pentru Antalya și-au făcut loc și câteva jucătoare de la naționala U19. Am fi vrut să luăm jumătate din lot, dar multe fete se pregătesc să susțină în perioada următoare proba orală la Bacalaureat.

Au mai rămas peste două luni până la primul meci oficial.
– Da, primul meci oficial va fi cel cu Moldova, din deplasare, pe 10 aprilie. Următorul pe 12 iunie, cu Portugalia, acasă. Vor urma, la sfârșitul lui august și în septembrie, ultimele două meciuri din actualele preliminarii.

Veți renunța la vreuna dintre jucătoare?
– Noi nu renunțăm la nimeni. Porțile naționalei rămân deschise pentru toate fetele care își doresc să îmbrace tricoul primei reprezentative. Totul depinde însă doar de ele.

Cât de benefică e plecarea jucătoarelor în străinătate?
– În această iarnă alte câteva fete au părăsit campionatul intern pentru a evolua în străinătate: Ștefania Vătafu, la Tenerife, Adina Giurgiu, la Sassuolo. E prematur să tragem o concluzie. Teoretic ar trebui să fie bine pentru echipa națională. Spania, Italia, doar aceste două exemple, sunt campionate puternice. Meciurile sunt tari, cu o altă abordare, cu o altă motivație. Ele ar trebui să vină cu un plus la echipa națională.