Acum doi ani România jucau finala competiției, în timp ce anul trecut tricolorele pierdeau dramatic în finala mică, 2-3 în fața Ungariei după ce au condus cu 2-0. La ediția din acest an, România va juca în primul meci tot împotriva naționalei țării gazdă, Ungaria, dar principalul obiectiv, o spune selecționerul Mirel Albon, nu e câștigarea turneului, ci crearea unei echipe competitive și descoperirea de noi jucătoare pentru prima reprezentativă.

„Va fi foarte greu de pregătit partida cu Belgia”

– Gata de Balaton Cup?
– Mergem în Ungaria fără multe dintre straniere. Avem totuși câteva, Brigitta Goder (ETO Gyori FC/Ungaria), Adina Giurgiu (Sassuolo/Italia, Alexandra Tunoaia (Chievo Verona/Italia), Andrea Herczeg (Mallbackens IF/Suedia) și Bianca Sandu (Diosgyori/Ungaria). Trebuia să vină cu noi și Isabelle Mihail, dar, după ce a suferit o accidentare, am zis să nu riscăm. A plecat acasă, în Statele Unite ale Americii pentru a se recupera.

– Ce urmăriți la Balaton Cup?
– Balaton Cup e un turneu foarte util. Vrem să aducem echipa la un nivel corespunzător pentru meciul cu Belgia din preliminariile pentru Cupa Mondială, pentru că nu mai e prea mult timp. În plus, convocarea pentru meciul cu Belgia e în 27 august, iar meciul doar câteva zile mai târziu, pe 31. Va fi foarte greu de pregătit această partidă, tocmai de aceea trebuie să profităm de Balaton Cup. În plus, vrem să vedem în Ungaria fete noi, capabile să ajute naționala României în viitor.

„Testăm jucătoare tinere”

– Sunt probleme?
– Mereu au fost probleme, așa e la fotbalul feminin. S-a văzut asta și în aceste preliminarii. Apar accidentări, fluctuații de formă.

– Balaton Cup a scos mereu în evidență jucătoare de valoare.
– Așa este. Anul trecut, la Balaton Cup, și-au câștigat locul în echipa națională jucătoare precum Brigitta Goder, Andrea Herczeg sau Bianca Sandu. Prima, mă refer aici la Brigitta Goder. Nu a jucat contra Portugaliei în preliminariile pentru Cupa Mondială din considerente tactice, dar rămâne un om de bază.

– Pregătiți deja meciul cu Belgia?
– Cu multe dintre fete lucrăm deja tactic. Și, așa cum am spus și mai devreme, testăm jucătoare tinere, cu mare potențial, care să fie soluții pentru viitor.

„Fetele plângeau”

– E un turneu care ajută și campioana „U” Olimpia Cluj?
– E greu de spus, e discutabil. Avem la națională un nucleu important de la Olimpia. Probabil că la Balaton Cup vor juca un meci împreună. Ne pregătim separat pentru Liga Campionilor. Această perioadă ar putea să influențeze procesul de omogenizare al echipei.

– Spuneați că nu urmăriți rezultatul la Balaton Cup?
– Ne interesează, firește, trofeul pus în joc, dar nu acesta e cel mai important în acest moment. Un succes ar fi extraordinar, ar fi binevenit, ar fi un plus de moral. Vreau însă în primul rând să văd un joc foarte bun al echipei noastre. Îmi amintesc de finala mică de anul trecut. Am pierdut cu 2-3 după ce am condus cu 2-0! Fetele plângeau, dar eu eram mulțumit de ceea ce văzusem. Am văzut un meci bun și, de asemenea, jucătoare de viitor.

– Meciul cu Belgia din preliminarii e, deci, cel mai important obiectiv în viitorul apropiat.
– Vrem să ajungem la un nivel ridicat la ora meciului cu Belgia. Un rezultat bun contra puternicei echipe a Belgiei ne va fi de mare ajutor pentru startul viitoarelor preliminarii.