Tragerea la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul Mondial Feminin de fotbal din Franța, din 2019, care a avut loc în această săptămână la Nyon, generază în continuare comentarii și planuri. Văzută până acum ca o misiune imposibilă, calificarea la Campionatul Mondial este, cel puțin pentru naționala de fotbal a României, un obiectiv realizabil. Prima noastră reprezentativă a fost foarte aproape, în toamnă, de accederea în premieră la un turneu final, cel al Campionatului European, dar a ratat calificarea la baraj, contra Portugaliei, 0-0 în deplasare, și 1-1, acasă, la Cluj.

Dacă cele mai multe dintre componentele naționalei României au salutat „revederea” cu Portugalia, selecționerul Mirel Albon a mărturisit că nu și-ar fi dorit să joace din nou împotriva reprezentativei lusitane.

Mirel Albon a trăit emoțiile tragerii la sorți chiar la fața locului, la Nyon, și spune că naționala României are șanse de calificare la Mondialul din Franța. Extrasă din urna a treia valorică, naționala României va face parte din Grupa 6 de calificare, alături de Italia, Belgia, Portugalia și Moldova.

„Patru echipe emit pretenții la calificare”

– Domnule Albon, cum a fost la Nyon?
– Emoții, gânduri, planuri, ulterior și negocieri în privința datelor de disputare ale partidelor.

– Cum caracterizați grupa României?
– Rămân la părerea că e cea mai echilibrată grupă din toate preliminariile europene. Spun asta având în vedere că dacă în celelalte grupe sunt două formații calificate la EURO 2017, grupa noastră dă trei naționale la turneul final din Olanda, la care trebuie adăugată și naționala noastră, care a pierdut calificarea fără să fie învinsă, la baraj. Sunt patru echipe care emit pretenții la calificare, ceea ce nu se întâmplă în alte grupe. Veți vedea că va fi imposibil să te califici în play-off din această grupă.

– Sunt șansele mai mari ca altădată?
– Cred că da. Din prima urnă valorică toată lumea își dorea Italia! Și a fost Italia pentru noi. Din cea de-a doua, sincer, îmi doream Rusia. A ieșit, însă Belgia. Iar din a patra mi-am dorit orice altă echipă, doar să nu fie Portugalia. Dar a fost Portugalia.

„Italia rămâne favorita grupei”

– Ce spuneți despre Italia?
– Italia e o echipă ajunsă la maturitate. Are un antrenor, celebrul Antonio Cabrini, care a disciplinat echipa. Au pierdut un om de bază, portarul Chiara Marchitelli, care s-a accidentat și nu și-a mai revenit. Patrizia Panico, cea mai bună marcatoare din istoria naționalei Italiei, alături de Elisabetta Vignotto, cu 107 goluri, s-a retras. Panico a cărat în spate ani buni naționala Italiei. A fost deja numită antrenor la naționala U17 de băieți a Italiei. Un alt nume greu, Melania Gabbiadini, face la vară 34 de ani. A jucat puțin și a marcat la fel de puțin în ultima perioadă. Vom juca ambele meciuri cu Italia în această toamnă. Dacă pornim cu dreptul ar fi un lucru extraordinar. Italia rămâne însă favorita grupei. Trebuie să-i acordăm respectul cuvenit și să abordăm cele două meciuri cu seriozitate maximă.

– Belgia?
– O echipă în real progres, cu jucătoare ce evoluează în două dintre cele mai puternice campionate din lume, cel al Germaniei și cel al Franței. E însă puțin inconstantă. E o echipă care după o remiză acasă contra Serbiei merge în Anglia și remizează! Trebuie să le luăm puncte. Am jucat acum câțiva ani două meciuri amicale în Belgia. Ne-am întors acasă cu o victorie și cu un egal.

„Îmi e teamă că dorința de revanșă a fetelor”

– Ne reîntâlnim cu Portugalia!
– Portugalia nu mai are nevoie de nicio prezentare. Am spus, nu aș fi dorit Portugalia. Îmi e teamă că dorința de revanșă a fetelor s-ar putea întoarce împotriva noastră. Jucăm contra Portugaliei în finalul preliminariilor, când sper ca lusitanele să fie scoase deja din cursă. Cu siguranță, și Portugalia va aborda cu jucătoare noi viitoarele preliminarii.

– Moldova?
– Este marea surpriză a pre-calificărilor! Sperăm ca Moldova să încurce multe echipe. Nu și pe noi! Primesc foarte greu gol. A evoluat contra Suediei, o forță în fotbalul mondial, și a rezistat admirabil. În minutul 84, Suedia avea doar 1-0. A învins în cele din urmă cu 4-0. Moldova, sunt sigur, nu va fi o echipă care să piardă toate meciurile din grupă. va da mari bătăi de cap adversarelor.

„Vom lupta pentru fiecare punct”

– România?!
– Avem o echipă închegată, care a trecut prin multe și a căpătat experiență. Nu vor fi schimbări majore în lotul naționalei noastre. Mergem pe același nucleu de jucătoare. Căutăm însă în continuare. Sunt supărat din pricina accidentării Roxanei Oprea, dar sper să-și revină. Așa cum sper să-și revină și Isabelle Mihail. Ținem legătura cu câteva fete din Statele Unite ale Americii, românce, care, dacă vor avea valoare pentru echipa națională, ne-ar putea ajuta. Am încredere în aceste fete că pot obține calificarea la Campionatul Mondial.

– E, să înțelegem, o grupă cu speranțe pentru România?
– Nu e o grupă în care România pornește fără șanse! Vom lupta pentru fiecare gol, pentru fiecare punct. Contează mult și punctele, pentru că la tragerea la sorți pentru preliminariile următorului Campionat European ne-am putea afla în cea de-a doua urnă valorică!