Acesta va fi primul meci oficial al primei noastre reprezentative în 2018. În ciuda unor absențe importante, selecționerul Mirel Albon e optimist atât în privința meciului cu Moldova, cât și în ceea ce privește viitorul echipei naționale a României.

„Trebuie să câștigăm”

Domnule Albon, naționala României se află în fața primului examen oficial din acest an.
– Așa este, meciul împotriva Moldovei de la Chișinău e primul joc oficial din 2018. E un meci important, fie și doar din acest motiv. Trebuie să câștigăm. Spun asta pentru că am luat în calcul cele șase puncte puse în joc în dubla cu Moldova încă de la tragerea la sorți. Probabil și celelalte echipe din grupa noastră au gândit la fel. Am învins la Mogoșoaia, în noiembrie, urmează acum returul de pe stadionul „Zimbrul” din Chișinău.

Sunt absențe pentru meciul cu Moldova?
– Avem câteva absențe importante, pe care încercăm să le suplinim. În același timp suntem obligați să ne gândim și la viitor. Vrând-nevrând am demarat o reconstrucție a echipei naționale. În primul rând pentru că am pierdut câteva dintre jucătoarele importante din trecuta ediție a preliminariilor, cele pentru Campionatul European. Pe unele cel puțin pentru perioada imediat următoare, pe unele definitiv, așa cum e cazul Ralucăi Sârghe, care a decis să se retragă inclusiv de la echipa sa de club. Nu le mai avem în lot față de acțiunile trecute pe Maria Ficzay, Lidia Havriștiuc, Corina Olar, Cosmina Dușa, Alexandra Lunca, Laura Rus.

„Ne-am schimbat stilul”

Sunteți mulțumit de actualul lot?
– Da, dar din păcate nu avem decât un meci, iar în aceste condiții nu am putut convoca decât 18 jucătoare. Nu ar fi fost rău să avem în pregătiri 22 de fete. Așa ne-am văzut nevoiți să renunțăm la câteva, Claudia Bistrian, Kinga Barabasi și altele.

Au fost în lot la Gold City Cup, în Turcia, luna trecută.
– Da. Gold City Cup a fost o acțiune reușită și din acest punct de vedere. Tocmai de aceea acest meci cu Moldova vine foarte bine. Vrem să vedem cum se descurcă fetele și în condițiile unui astfel de meci oficial. Suntem pe un drum bun. Ne-am schimbat stilul. Nu mai suntem acea echipă ce se apăra și pornea apoi pe contraatac. Avem acum o posesie mult mai bună. În meciuri cu adversari puternici, cum ar fi Franța B și Irlanda, am reușit să ne apropiem mult mai mult de poarta adversă. Am ratat însă mult. E însă normal, având în vedere lipsa de experiență. Tot din cauza lipsei de experiență am avut unele probleme și în defensivă.

Mai există șanse de calificare la Campionatul Mondial?
– Teoretic mai există, dar sunt foarte mici. Nu mai depindem însă doar de noi pentru a prinde locul doi, care duce la baraj. Avem un grup bun în acest moment la echipa națională. Dacă vom lucra bine, putem spera cu actualul grup la o calificare la un turneu final. Trebuie să ne gândim și la viitoarele preliminarii, cele pentru următorul Campionat European.

Lotul României pentru partida cu Moldova:  

Portari: Andreea Părăluță (Atletico Madrid/Spania), Lavinia Boandă (Olimpia Cluj)

Fundași: Andreea Corduneanu (Heniu Prundu Bârgăului), Melinda Nagy, Teodora Meluță (ambele Olimpia Cluj), Brigitta Goder (ETO Gyori FC/ Ungaria), Adina Giurgiu (Sassuolo/Italia), Olivia Oprea (Sevilla FC/Spania), Anne-Marie Bănuță (Rodez Aveyron/Franța)

Mijlocași: Ioana Bortan (Olimpia Cluj), Ștefania Vătafu (UDG Tenerife/Spania), Mihaela Ciolacu (Olimpia Cluj), Erika Gered (Vasas Femina), Andrea Herczeg (Mallbackens IF/Suedia), Bianca Sandu (Diosgyori VTK/Ungaria)

Atacanți: Andreea Voicu, Mara Bâtea, Cristina Carp ( toate Olimpia Cluj)

S-au jucat până acum:

Italia – Moldova 5-0 (15 septembrie 2017), Belgia – Moldova 12-0, România – Italia 0-1 (19 septembrie 2017), Belgia – România 3-2 (20 octombrie 2017), Italia – România 3-0, Portugalia – Belgia 0-1 (24 octombrie 2017), Portugalia – Moldova 8-0 (24 noiembrie 2017), Portugalia – Italia 0-1, România – Moldova 3-1 (28 noiembrie 2017)

Programul următoarelor meciuri:

6 aprilie 2018: Belgia – Portugalia, Moldova – Italia

10 aprilie 2018: Italia – Belgia, Moldova – România

8 iunie 2018: Italia – Portugalia

12 iunie 2018: România – Portugalia, Moldova – Belgia

30 august 2018: Moldova – Portugalia, România – Belgia

4 septembrie 2018: Belgia – Italia, Portugalia – RomâniaClasamentul grupei 6:

Italia  4 4 0 0 10-0        12

Belgia 3 3 0 0 16-2         9

Portugalia 3 1 0 2 8-2 3

ROMÂNIA 4 1 0 3 5-8 3

Moldova   4 0 0 4 1-28  0

Aflată în urna a treia valorică la tragerea la sorți, naționala României face parte din Grupa 6 de calificare, alături de Italia, Belgia, Portugalia și Moldova. Cele 7 câștigătoare ale grupelor preliminare se vor alătura Franței, țara gazdă, la turneul final.

Patru dintre ocupantele locurilor secunde, cu cel mai bun punctaj contra echipelor clasate pe pozițiile 1, 3 și 4, vor disputa un baraj în două tururi pentru a decide ultima națională europeană calificată la Mondial.