Portarul Roxana Oprea și atacantul Laura Rus așteaptă cu nerăbdare ”dubla” în fața Statelor Unite ale Americii, campioana mondială en titre, chiar dacă recunosc faptul că ”adversarele noastre sunt puternice, au trecut prin toate etapele necesare atingerii performanței”.

– Roxana, te afli în Statele Unite ale Americii și urmează să întâlnești campioana mondială în fotbalul feminin. Ce înseamnă pentru tine această experiență?
– E un vis să treci Oceanul și să joci cu una dintre cele mai bune reprezentative din lume. Am trecut cu greu peste momentul ratării calificării la Campionatul European și ne aflăm în fața unui test important. Știm că adversarele noastre sunt mai puternice, dar acest lucru nu ne va descuraja. Indiferent de rezultat, va fi o experiență utilă pentru noi.

– Laura, returul barajului cu Portugalia este într-adevăr istorie pentru voi? Ce rămâne, totuși, pozitiv din acea confruntare?
– Nu ne-a fost deloc ușor ținând cont de dorința mare de calificare pe care am avut-o fiecare dintre noi, toți cei din jurul nostru care ne-au încurajat, fanii numeroși din tribună. Dezamăgirea a fost cu atât mai mare cu cât nu am pierdut niciun meci din acea dublă. Poate că și acesta este unul dintre lucrurile pozitive, faptul că o echipă de la Euro s-a calificat fără a ne învinge. Să nu uităm că a fost și meciul cu Franța, una dintre cele mai bune echipe ale lumii, care ne-a învins greu, 1-0. Mai rămân și ambiția și dăruirea de care au dat dovadă toate fetele.

– Roxana, ești pregătită să preiei la aceste meciuri cu SUA tricoul cu numărul 1 de la Andreea Părăluță, titularul postului de portar în calificările pentru Euro (n.r. nu a primit acceptul clubului Atletico Madrid pentru a face deplasarea în SUA)?
– Voi prelua rolul, nu și tricoul (râde). Eu port tot timpul numărul 12 și la fel se va întâmpla și acum. Abia aștept meciurile cu Statele Unite, atât eu, cât și colegele mele ne dorim să demonstrăm de ce America și-a dorit atât de mult să jucăm aceste două amicale.

– Laura, te afli într-un moment important al carierei: ai fost aproape de Euro, ai încheiat contractul în Coreea de Sud și ești aproape de o revenire în Europa și întâlnești campioana mondială. Cum va fi acest duel în două episoade?
– Cu siguranță vor fi două jocuri grele în fața unor adversare care au trecut prin toate etapele necesare atingerii performanței. Nu este o întâmplare faptul că Statele Unite ale Americii au una dintre cele mai titrate echipe în fotbalul feminin mondial, jucătoarele lor se dezvoltă poate în cel mai profesionist mediu. În urmă cu câțiva ani, când jucam în Europa, le-am întâlnit pe câteva dintre ele în Liga Campionilor. Sunt foarte bune și, tocmai de aceea, experiența unor astfel de jocuri va fi cu atât mai importantă decât rezultatul.

– Roxana (n.r. Mihaela Oprea), ieri a fost ziua ta de nume, ce cadou îți dorești?
– Sunt aici, în Statele Unite ale Americii, la două zile de meciul împotriva campioanei mondiale în sportul pe care îl practic și îl îndrăgesc. Ce-mi pot dori mai mult în acest moment?! Să fiu sănătoasă, la fel cum le urez tuturor!

– Laura, naționala feminină a Statelor Unite joacă des cu zeci de mii de suporteri în tribună. Voi, la Cluj-Napoca, cu ocazia barajului cu Portugalia, ați stabilit un record în fotbalul feminin românesc: peste 7.000 de suporteri pe stadion. Ce mesaj ai pentru acei suporteri și pentru cei care poate nu cunosc atât de bine naționala feminină a României?
– În primul rând vreau să le mulțumesc mult celor care au venit la Cluj să ne susțină, părerea de rău pentru ratarea calificării a fost cu atât mai mare. Dar încurajările lor de la final ne-au ajutat mult să ne revenim. Mi-aș fi dorit să joc mai mult, nu neapărat să dau golul calificării, dar să fi alergat mai mult și să fi contribuit la un succes ce ne-ar fi dus la Euro. Ar fi frumos ca tot mai mulți suporteri să ne cunoască și să ne urmărească.

Primul meci dintre Statele Unite ale Americii și România se joacă pe 10 noiembrie („Avaya Stadium”, San Jose, California, ora locală 19:00). Al doilea joc este programat pe 13 noiembrie („StubHub Center”, Carson, California, ora locală 18:30). În România, orele de start vor fi 05:00, în 11 noiembrie, și 04:30, în 14 noiembrie.