Andreea Corduneanu are 21 de ani. E „Rac” și se mândrește cu faptul că s-a născut sub această zodie! Nu împlinise 16 ani când a debutat în tricoul primei reprezentative. Primul meci la echipa națională de senioare al Andreei Corduneanu a fost împotriva Portugaliei, adversara României din „barajul” pentru EURO 2017. Tocmai de aceea confruntările de la Lisabona și Cluj din săptămâna care urmează au ceva special pentru Andreea, care mărturisește că n-a visat să ajungă la un pas de Campionatul European, deși, pentru ea, EURO 2017 nu ar fi primul turneu final la care joacă. Andreea a mai bifat un Campionat European, singurul din istoria fotbalului feminin românesc, EURO 2012 rezervat echipelor Under 19.

Colegele de la Olimpia Cluj și de la echipa națională îi spun fundașului-dreapta „Pitbull”! În primul rând pentru determinarea de care dă dovadă atât la antrenamente, cât, mai ales, la meciuri. Indiferent contra cui evoluează.

„Știți, eu sunt fată și vreau să joc fotbal”!

– Andreea, visai să ajungi la un pas de un turneu final la senioare?
– Nu visam eu nici la cel de junioare, la care am participat acum patru ani! Îmi amintesc de ziua în care am obținut biletele pentru turneul final din Turcia. Era în primăvara anului 2012. Trecusem în a doua fază a grupelor preliminarii de Franța (1-0) și de Islanda (2-0). Mai aveam nevoie de un egal în ultimul joc împotriva Olandei, țara gazdă a meciurilor, pentru a fi sigure de calificare. Și am reușit un 1-1. Atunci, pentru prima oară în viață, am aflat că poți plânge și de bucurie!

– Cum ai ajuns la Cluj?
– Eu sunt din Botoșani, chiar din oraș. Mi-a plăcut fotbalul de mică. Nu știu de ce, dar mi-a plăcut. Nimeni din familie n-are vreo treabă cu fotbalul. Nici tata, nici fratele meu mai mare. Pur și simplu mi-a plăcut. Jucam cu băieții pe stradă, la școală. M-am dus chiar și la CS Botoșani, la un antrenament. Cum eram tunsă scurt, băiețoasă, antrenorul nu și-a dat seama că sunt fată și n-a zis nimic. A doua zi m-am dus la el și i-am spus: „Știți, eu sunt fată și vreau să joc fotbal”!

„Părinților le datorez totul”

– Și ce ți-a zis?
– M-a dat afară! Nu m-a mai primit!

– Și ce ai făcut?
– Am căutat pe internet și am aflat că la Cluj fetele joacă fotbal. Echipa se numea atunci Clujana. După aceea a apărut Olimpia. Am dat telefon, am primit permisiunea de a merge să dau o probă și am plecat. Aveam doar 13 ani!

– Părinții ce au spus?
– Nu s-au împotrivit. Au spus că dacă asta îmi place, asta să fac. Părinții, familia mea, m-au susținut necondiționat. Lor le datorez ceea ce sunt azi. Le mulțumesc tot timpul.

Studentă în ultimul an

– Când te-au văzut prima oară la o echipă națională cum au reacționat?
– Au fost fericiți! Au fost mândri de fata lor. Ei m-au educat așa cum trebuie. Nu mulți ajung unde am ajuns eu. Repet, lor le datorez faptul că am ajuns aici. Nu i-am dezamăgit. Mi-am văzut de pasiunea mea, dar și de școală. Am terminat liceul, iar vara viitoare sunt gata și cu facultatea! Sunt ultimul an la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș – Bolyai din Cluj!

– Atunci, la 13 ani, când ai venit la Cluj, cine mai era la echipă?
– În primul rând erau fetele cu vechime la echipă. Pe multe nu știam cum le cheamă, aveau porecle. Era însă Florentina Olar-Spânu, căpitanul de azi al naționalei. Apoi, odată cu mine a venit și Ștefania Vătafu, cu care sunt, de asemenea, colegă la Olimpia și la prima reprezentativă.

„Setea noastră de performanță e mai mare”

– Nu ți-a fost greu să pleci de acasă la 13 ani?
– La început, n-am realizat. Mă bucuram că joc fotbal. Apoi, a venit și dorul de casă! N-a fost ușor, dar am rezistat.

– Mai ții minte când ai debutat la naționala de senioare?
– Cum să uit asta?! Am debutat la nici 16 ani, tocmai contra Portugaliei, adversara de acum, de la „baraj”! Se întâmpla la Algarve, la celebrul turneu găzduit de Portugalia. Și mai țin minte că am învins! Asta trebuie să facem și acum, să învingem și să mergem la EURO!

– Cum e Portugalia de acum?
– E o echipă tare, agresivă. Au aceeași dorință de califcare ca și noi. Nu va fi ușor, dar cred că suntem mai bune, setea noastră de performanță e mai mare decât a lor!

„Merităm să fim la EURO”

– Ai jucat mereu fundaș dreapta?
– Nu. La început am evoluat pe postul de fundaș central. Mai ales la junioare. Mai mergeam și în bandă. Cum sunt mică de statură, am rămas fundaș dreapta. Am evoluat și în stânga defensivei, dar partea dreaptă e preferata mea, doar sunt jucătoare de picior drept.

– Care e porecla ta?!
– Fetele îmi spun „Pitbull”!

– De ce?
– Pentru calitățile mele. Adică pentru viteză, dar mai ales pentru determinare, pentru ambiția cu care joc din primul și până în ultimul timp. Îmi place porecla!

– E adevărat că îți place poezia?!
– Da, așa e! Îmi place. Scriu poezii, dar doar pentru mine și pentru cei apropiați. Poate, într-o zi, am să public câteva!

– Mergem la EURO?
– Mergem, cum să nu mergem. Avem echipă, dar mai ales dorință. În plus, merităm să fim acolo!

Partida tur a „dublei” Portugalia – România se va disputa pe „Estádio do Restelo” din Lisabona, fieful echipei de primă ligă C.F. Os Belenenses, de la ora locală 18:45 (20:45 ora României). Returul e programat pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca, arena formației CFR Cluj, acolo unde România a încheiat meciurile din Grupa a 3-a preliminară, începând cu ora 18:00.