Cu determinare și dorință puternică de a schimba paradigma, Naționala Feminină de Fotbal a României a lansat astăzi campania „Modele de Femeie 2023”, o inițiativă inspirațională care are ca scop principal normalizarea prezenței femeilor în fotbal și încurajarea acestora să-și urmeze pasiunea și să-și atingă potențialul, atât în acest domeniu, dar și în oricare altă sferă a vieții.

Folosim modelul fotbalistelor naționalei României, care doboară bariere pe terenul de fotbal și în afara lui, vrem să încurajăm orice femeie, indiferent de domeniu, să-și spună povestea; să arate lumii cum a depășit prejudecățile care i-au pus piedică.

Pornim de la fotbal, care este în mod tradițional un sector dominat de bărbați, iar progresele în materie de egalitate de gen în acest domeniu sunt îngreunate de constructele sociale ale feminității și ale masculinității. De aceea, Naționala Feminină de Fotbal semnează campania #modeledefemeie2023, care abordează subiectul egalității de gen în lumea fotbalului și își propune să încurajeze și să susțină femeile și fetele să înceapă și să continue să joace fotbal și nu în ultimul rând, să pună acest subiect pe agenda publică.

În cadrul campaniei, jucătoarele din Naționala Feminină de Fotbal a României joacă un rol activ în promovarea mesajului de normalizare și împărtășesc poveștile lor personale despre provocările și succesele din cariera lor în fotbal. Ele devin modele puternice pentru toate femeile și fetele care visează să își urmeze pasiunea pentru fotbal sau pentru oricare alt domeniu.

Evenimentul de lansare a adunat în sala Nicolae Dobrin de la Casa Fotbalului jucătoarele Naționalei Feminine, pe selecționerul Cristian Dulca, reprezentanți ai Federației Române de Fotbal și invitați speciali, precum Oana Băluță, cercetătoare specializată în gen și politică.

Campania cuprinde și alte inițiative, precum concursul „Și fetele joacă fotbal”, care invită părinții fetelor ce cochetează cu fotbalul să trimită fotografii inspiraționale cu acestea pe teren, în poartă sau acasă, driblând, pasând sau apărând, sărind sau strigând de bucurie. Fotografiile vor fi publicate în Galeria Viitoarelor Modele pe site-ul campaniei „Model de femeie”.

„Prin intermediul acestei campanii, Echipa Națională de Fotbal Feminin se angajează să fie un model pentru tinerele femei din România și din întreaga lume. Noi credem că fiecare femeie are dreptul de a alege ceea ce vrea să realizeze în viață, fără a fi limitată de stereotipuri sau așteptări preconcepute. Fiecare dintre jucătoarele noastre este un exemplu viu de ambiție, curaj și determinare”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.

“Nu îmi imaginam în urmă cu niște ani că la Federația Română de Fotbal va avea loc o astfel de discuție despre egalitatea de gen. Mă bucură această inițiativă! Relația dintre normele sociale, culturale și fenomenul sportiv este una importantă și trebuie să fie recunoscută. Trebuie să îmbrățișăm o perspectivă realistă. Genul influențează sporturile, dar și sportul influențează normele de gen”, a spus Oana Băluță, conferențiar universitar, cercetătoare în gen și politică.

„Mi-aș fi dorit și eu să fi avut la vârsta de 9 ani, când am început fotbalul, toată infrastructura, toate competițiile care există acum în fotbalul feminin. Chiar îmi doresc ca tot mai multe fetițe să aibă și opțiunea de a juca fotbal. Atunci când au de ales între atletism, handbal sau alte sporturi, să fie acolo și fotbalul”, a spus și Ștefania Vătafu, jucătoare cu peste 100 de selecții la echipa națională.

Campania se va desfășura pe parcursul a trei luni. Vom organiza evenimente și activări speciale, inclusiv concursuri pentru fanii fotbalului feminin.Toate infromațiile sunt disponibile pe site-ul campaniei, AICI.

O inițiativă FRF, semnată de Echipa Națională de Fotbal Feminin, interceptată de Next Advertising, cu aportul special Greenmind Studio. Susținută de KISS FM. Echipa Națională de Fotbal Feminin este susținută de PENNY, Fortuna și Joma.

Despre Naționala Feminină de Fotbal a României

Naționala Feminină de Fotbal a României reprezintă excelența sportivă și dedicarea în fotbalul feminin din țară. Dacă și tu crezi în această campanie, vino alături de Naționala Feminină la meciurile din UEFA Women’s Nations League:

  • România – Finlanda, 26 septembrie, ora 19:00, Stadion Arcul de Triumf
  • România – Slovacia, 27 octombrie, Stadion Arcul de Triumf
  • România – Croația, 5 decembrie, Stadion Arcul de Triumf