Echipa națională de senioare a început, în sezonul 2015-2016, campania de calificare în Campionatul European – Olanda 2017. Înainte de a porni pe drumul care le poate duce, în premieră, în turneul final continental, tricolorele au susținut două teste de pregătire. Primul – la Buftea: 5-0 cu Moldova, un meci în care toate golurile au fost înscrise până la pauză. Al doilea – la Mogoșoaia: 0-2 cu Danemarca, o partidă în care nordicele au marcat doar în ultimele 20 de minute.

Remiză în Ucraina

Debutul din preliminariile EURO 2017 a fost programat pe terenul principalei favorite la clasarea pe locul 1 în grupă. Iar deznodământul nu a lăsat loc vreunei surprize: Franța – România 3-0, scor stabilit încă din minutul 48. A urmat, însă, un rezultat bun: 2-2, în deplasare, cu Ucraina, formația cu care se preconiza că elevele lui Mirel Albon se vor lupta pentru poziția secundă. Scorul a fost deschis și închis de tricolore, într-o confruntare care a arătat că româncele au nu doar șanse teoretice de a se califica în turneul final.

Puncte și pregătire 

Întâia victorie din campania de calificare în Campionatul European – Olanda 2017 a venit în prima confruntare de pe teren propriu: la Mogoșoaia, formația antrenată de Mirel Albon s-a impus lejer, cu 3-0, în disputa cu Albania. Tricolorele au câștigat și pe terenul Greciei, cu 3-1, și au adunat încă trei puncte. Returul cu Franța a fost precedat de o serie de partide amicale. Pentru început, România a efectuat un stagiu de pregătire în Spania, perioadă în care a susținut și trei teste: 2-1 cu Fundacion Albacete Nexus Energia (echipă din prima ligă din Spania), 0-6 cu Norvegia (vicecampioana Europei) și 8-0 cu Lorca Deportiva Feminas (echipă din cea de-a doua ligă din Spania). De remarcat: din minutul 81 al ultimului duel, pentru tricolore a evoluat și antrenoarea secundă Irina Codrea. 

Fără înfrângeri cu echipele spaniole

În cantonamentul următor, desfășurat în țară, selecționerul a convocat doar jucătoare de la formații din campionatul intern. La Buftea, România a disputat un meci cu juniorii Under 15 (generația 2001) ai celor de la Rapid București, pe care l-a câștigat cu 4-2. Tot în Ilfov, dar la Mogoșoaia, tricolorele au susținut un test cu Spania (una dintre cele opt reprezentante ale Europei în Cupa Mondială – Canada 2015): confruntarea s-a încheiat cu un rezultat foarte bun pentru moralul elevelor lui Mirel Albon, 0-0. Astfel, româncele au rămas neînvinse în acest sezon în duelurile cu echipe din Spania.

3-0 cu o ”triplă”

A urmat, la Pitești, duelul cu Franța. Tricolorele nu au punctat nici în retur, însă diferența de pe tabela de marcaj a fost mai mică decât în partida de la Le Mans: 0-1, gol înscris din penalty. Înfrângerea de pe stadionul ”Nicolae Dobrin” a exclus posibilitatea ca România să termine grupa pe locul 1, însă fotoliul de lider era oricum aproape inaccesibil din momentul tragerii la sorți. Epilogul stagiunii a adus un nou succes al formației pregătite de Mirel Albon: 3-0, în deplasare, cu Albania. Toate golurile au fost marcate de Ștefania Vătafu (foto).

Pentru reprezentativa de senioare, 2015-2016 a fost un sezon bun. Înainte de ultimele partide ale grupei din preliminarii, România ocupă locul 3, la trei puncte în urma Ucrainei, formația care se află pe poziția secundă (de unde se merge fie în turneul final, fie în play-off), însă tricolorele au un meci în minus și urmează o nouă confruntare directă.

Pe lângă această clasare, elevele lui Mirel Albon au bifat un an competițional în care au pierdut doar cu echipe aflate la un alt nivel (Danemarca, Franța și Norvegia). Iar remizele cu Spania și Ucraina, formații aflate mai sus decât România în ierarhia FIFA, completează o stagiune care poate constitui startul transformării în realitate a visului EURO 2017.

SEZONUL 2015-2016
Echipa națională de senioare
Meciurile internaționale

27 august 2015 / Buftea / Meci amical
ROMÂNIA – MOLDOVA 5-0
Golurile (României): Ștefania VĂTAFU (două), Mihaela CIOLACU (două), Adina GIURGIU

17 septembrie 2015 / Mogoșoaia / Meci amical
ROMÂNIA – DANEMARCA 0-2

22 septembrie 2015 / Le Mans / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
FRANȚA – ROMÂNIA 3-0

22 octombrie 2015 / Lvov / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
UCRAINA – ROMÂNIA 2-2
Andreea VOICU, Adina GIURGIU

27 octombrie 2015 / Mogoșoaia / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
ROMÂNIA – ALBANIA 3-0
Alexandra LUNCA, Andreea CORDUNEANU, Adina GIURGIU

27 noiembrie 2015 / Katerini / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
GRECIA – ROMÂNIA 1-3
Laura RUS, Andreea VOICU, Florentina OLAR

20 ianuarie 2016 / San Pedro del Pinatar / Meci amical
FUNDACION ALBACETE NEXUS ENERGIA – ROMÂNIA 1-2
Mara BÂTEA, Laura RUS

22 ianuarie 2016 / San Pedro del Pinatar / Meci amical
NORVEGIA – ROMÂNIA 6-0

26 ianuarie 2016 / San Pedro del Pinatar / Meci amical
LORCA DEPORTIVA FEMINAS – ROMÂNIA 0-8
Mihaela CIOLACU (două), Laura RUS (două), Florentina OLAR, Ștefania VĂTAFU, Andreea VOICU (două)

4 martie 2016 / Mogoșoaia / Meci amical
ROMÂNIA – SPANIA 0-0

8 aprilie 2016 / Pitești / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
ROMÂNIA – FRANȚA 0-1

2 iunie 2016 / Elbasan / Preliminariile Campionatului European – Olanda 2017
ALBANIA – ROMÂNIA 0-3
Ștefania VĂTAFU (trei)

Bilanț
12 meciuri … 6 victorii … 2 remize … 4 înfrângeri … golaveraj: 26-16

Antrenorul echipei
Mirel ALBON

Golgheterul echipei
Ștefania VĂTAFU – șase goluri