Înaintea ultimului meci din grupa de calificare la turneul final, performanță ce poate fi obținută în premieră în fotbalul feminin românesc, analizăm șansele tricolorelor de a merge direct în Olanda.

La Campionatul European feminin de anul viitor (16 iulie – 6 august) se califică 15 reprezentative în urma preliminariilor, cărora li se alătură țara gazdă Olanda. Ocupantele locurilor întâi din cele opt grupe merg direct la turneul final, același lucru fiind valabil și pentru șase din cele opt ocupante ale pozițiilor secunde. În această ierarhie nu contează punctele obținute cu ultima clasată.

În cazul nostru, tricolorelor li se scad cele 6 puncte obținute din ”dubla” cu Albania în care au învins de fiecare dată cu 3-0. Ca urmare a succesului de joi cu Ucraina, 2-1, la Cluj-Napoca, fetele noastre și-au asigurat locul secund, deci cel puțin prezența la baraj, programat în perioada 17-25 octombrie.

Înaintea ultimei runde, clasamentul locurilor secunde arată astfel:

1 Scoția 12p 14-5 +9
2 Belgia 11p 16-3 +13
3 Danemarca 10p 11-1 +10
4 Austria 10p 13-4 +9
5 Italia 9p 10-6 +4
6 Finlanda 7p 9-6 +3
7 ROMÂNIA 7p 7-8 -1
8 Rusia 7p 7-9 -2

Având deja minimum 10 puncte și un golaveraj net superior României, ocupantele primelor patru poziții în această ierarhie nu mai pot fi ajunse de tricolore. Ceea ce înseamnă că patru selecționate luptă pentru două locuri ce duc direct la Euro.

Italia, care a adunat deja 9 puncte, are prima opțiune la calificare directă, jucând împotriva Cehiei, pe care, în tur, în deplasare, a învins-o cu 3-0. Chiar și în cazul unei remize, ar ajunge la 10 puncte, calificându-se datorită golaverajului favorabil.

Practic, România ar rămâne într-o luptă de la distanță cu Finlanda și Rusia, toate cu câte 7 puncte. La final, diferența s-ar putea realiza la golaveraj, în urma meciurilor programate pe 20 septembrie, ora 20:00:

România – Grecia, stadion ”Dr. Constantin Rădulescu”, Cluj-Napoca (în tur, 3-1)
Rusia – Croația (în tur, 3-0)
Spania – Finlanda (în tur, 2-1)

Ne calificăm direct la Campionatul European dacă:

✓ Învingem Grecia cu orice scor; Rusia și Finlanda nu câștigă

✓ Finlanda remizează sau pierde cu Spania; învingem Grecia cu cel puțin aceeași diferență de scor cu care Rusia câștigă în fața Croației

✓ Învingem Grecia cu cel puțin aceeași diferență de scor cu care Rusia câștigă în fața Croației, iar această diferență de scor este cu cel puțin patru goluri mai mare decât cea cu care Finlanda ar învinge Spania