Au mai rămas șapte zile până la marele duel cu Franța, din preliminariile Campionatului European de anul viitor din Olanda, duel pe care fetele din naționala de fotbal a României îl așteaptă cu sufletul la gură!

Meciul România – Franța, care se va disputa vinerea viitoare, 8 aprilie, pe Stadionul Nicolae Dobrin” din Pitești, de la ora 20:00, reprezintă unul dintre cele mai importante teste din istoria recentă a naționalei noastre.Franța, echipă pregătită de Philippe Bergeroo, e o forță în lumea fotbalului.
Les Bleues” ocupă în acest moment locul trei în ierarhia FIFA, fiind devansate doar de campioana mondială SUA și de Germania.

În componența naționalei Franței se regăsesc o mulțime de vedete, în frunte cu Wendie Thérèse Renard (foto), căpitanul echipei, jucătoare legitimată la Olympique Lyon, grupare care domină campionatul din Hexagon (13 titluri!), iar pe plan extern și-a câștigat un binemeritat respect, după ce a cucerit de două ori consecutiv UEFA Women’s Champions League (2011 și 2012), varianta feminină a Ligii Campionilor. Fundaș central, Wendie Renard, 25 de ani, a debutat la Olympique în urmă cu un deceniu, iar pentru naționala Franței evoluează din 2011, bifând deja 71 de selecții și 17 goluri.

Olympique Lyon e formația de club care dă cele mai multe jucătoare pentru naționala lui Philippe Bergeroo. Majoritatea elevelor lui Bergeroo evoluează în puternicul campionat al Franței, competiție creată încă din 1918! În acest sezon, după 18 etape disputate, pe primul loc e Lyon, cu 68 de puncte, urmată de Paris Saint-Germain, 65 de puncte, o altă formație care dă naționalei câteva jucătoare importante. Primele două clasate la finalul sezonului sunt calificate în Liga Campionilor. De altfel, PSG, care a încheiat ultimele trei ediții de campionat pe locul doi, a disputat anul trecut finala UEFA Women’s Champions League, pierdută în prelungirile reprizei secunde, scor 1-2, în fața formației germane 1. FFC Frankfurt.Alte jucătoare importante din naționala Franței sunt Élodie Ginette Thomis, 29 de ani, mijlocaș la Lyon, care are peste o sută de selecții în prima reprezentativă, Élise Bussaglia, 30 de ani, mijlocaș la VfL Wolfsburg, una dintre puținele straniere, aproape 150 de selecții, Marie-Laure Delie, 28 de ani, atacant la PSG, care în turneul din Statele Unite ale Americii de luna trecută a bifat selecția cu numărul 100!Selecționerul Franței e Philippe Bergeroo (foto), 62 de ani, de trei ani în această funcție. Bergeroo a fost portar la Bordeaux, Lille și Toulouse, cariera sa fiind una destul de lungă, între 1971 și 1988. Bergeroo are și trei partide în naționala Franței, cu care a participat la Campionatul Mondial de fotbal din 1986, din Mexic!Naționala feminină de fotbal a Franței e  o prezență constantă la turneele finale, Campionate Mondiale, Campionate Europene și Algarve Cup, competiție găzduită de Portugalia și care e un adevărat mini-mondial”!Cea mai bună performanță a Franței la un Campionat Mondial a fost locul 4, bifat la ediția din 2011, din Germania, când echipa era pregătită de Bruno Bini, omul de numele căruia se leagă renașterea naționalei Franței și a fotbalului feminin francez. La Europene, Franța a ajuns în sferturile de finală la două ediții, 2009 și 2013. Anul trecut, la Campionatul Mondial găzduit de Canada, Franța era considerată ca una dintre marile favorite la titlul suprem. S-a oprit însă în „sferturi”, după un meci teribil! Franța a condus Germania până în minutul 84, când a fost egalată, pierzând apoi la loviturile de departajare, atunci când Claire Lavogez a ratat a cincea lovitură și ultima din serie!Luate om cu om, sunt, poate, cele mai valoroase din lume. Le lipsește însă ceva pentru a forma o echipă invincibilă”
Mirel Albon, selecționerul naționalei României

ADI DOBRE

Foto: Facebook