Naționala feminină de fotbal a României a încheiat primul stagiu de pregătire din acest an. Echipa pregătită de Mirel Albon s-a pregătit în Spania, la San Pedro del Pinatar, într-o locație catalogată de selecționer ca fiind una dintre cele mai bune din întreaga Peninsulă Iberică. România, care de câțiva ani e o prezență constantă la San Pedro del Pinatar, a avut programate și trei partide de verificare, din care a bifat doar două, cu Olanda, gazda turneului final al Campionatului European din această vară, și Slovacia. „FIFA nu a aprobat de cât două partide amicale, așa că a trebuit să renunțăm la una. Rusia, de exemplu, avea în program patru meciuri”, a explicat Mirel Albon.

România a pierdut meciul cu Olanda, 1-7, și a învins Slovacia cu 2-0. La San Pedro del Pinatar, Mirel Albon a deplasat un lot mult întinerit față de cel cu care încheia 2016. În plus, naționala a schimbat sistemul de joc!

Cu cinci junioare în lot

– Domnule Albon, cum a fost primul stagiu de pregătire din 2017?
– Sincer, mi-aș fi dorit ca această primă acțiune să aibă loc în februarie, dar nu a depins însă de noi. Țările nordice, bine reprezentate în forurile internaționale, sunt cele care își impun punctul de vedere atunci când vine vorba de datele FIFA sau UEFA. A fost un stagiu cu multe lucruri pozitive, dar și cu probleme. Am avut fete incomplet refăcute după accidentările suferite în finalul anului trecut. Au lipsit cele cu probleme medicale mai vechi, cele ocupate cu școala. Pe altele nu le-am inclus în lot pentru a le lăsa să joace la echipele de club. E cazul Ralucăi Sârghe. Culmea e că în Turcia nu s-a jucat în perioada asta, dar nu aveam de unde să știm în momentul în care am făcut lotul. A lipsit și Laura Rus, care între timp și-a găsit echipă chiar în Spania. Am avut astfel un lot din care au făcut parte cinci junioare, una dintre ele, Carmen Ciobanu, aflându-se în premieră într-un cantonament cu prima reprezentativă.

– Cum s-au prezentat fetele după vacanță?
– Asta a fost cea mai mare problemă. Multe nu au respectat programul pe care l-au primit, așa că a trebuit să o luăm de la capăt. E adevărat, au avut un an 2016 extenuant. Multe meciuri, cantonamente, iar oboseala fizică și psihică și-au spus cuvântul. Până la urmă pregătirea a fost una bună. Am urmărit să nu le obosim sau să le accidentăm, pentru că pregătirea pentru sezonul de primăvară continuă la echipele de club. Totuși, dacă vrem să ajungem la nivelul marilor națiuni fotbalistice, această pauză de iarnă ar trebui să dispară.

„Patru goluri din faze fixe, ușor de evitat”

– Echipa are un preparator fizic nou.
– Așa este. Cristian Dragotă a fost pentru prima oară cu noi într-un cantonament. Am colaborat foarte bine. Tot în premieră, datorită lui, fetele au fost monitorizate permanent la antrenamente cu ajutorul acelor veste gps pe care le folosesc și marile echipe.

– Cum a fost meciul împotriva Olandei?
– Cine aude cu cât am pierdut se gândește probabil că România nu a contat în acel meci. A fost însă o primă repriză bună. Am și condus. Olanda a egalat în finalul primei reprize, iar după pauză am încasat patru goluri din faze fixe, ușor de evitat…

– Dar cel cu Slovacia?
– Fetele au jucat foarte bine, iar scorul putea fi chiar mai mare. Am ratat alte 4-5 ocazii, ca să le amintesc doar pe cele foarte mari.

„La început părerile erau împărțite”

– Ați schimbat sistemul de joc?
– Asta a fost altă premieră. Am încercat să impulsionăm jocul ofensiv. Am discutat cu cei din staff-ul echipei naționale și am decis să trecem de la ceea ce jucam noi până acum, adică un „4-3-3”, la un „3-4-3”.

– Cum au reacționat fetele?
– La început părerile erau împărțite. Unele s-au temut că nu se vor descurca. Oricum, în funcție de adversar sau de situația din teren, se poate schimba iarăși sistemul. E foarte importantă dinamica lotului, apoi fiecare jucătoare trebuie să știe tot timpul ce sarcini are, să colaboreze cu celelalte coechipiere. Mai avem opt luni până la prima acțiune oficială a echipei naționale și am considerat că e timp pentru a schimba și pentru a pune la punct totul.

După o sută de ani!

– Câte echipe naționale au fost la San Pedro del Pinatar?
– În zonă au fost cantonate opt naționale, dintre care cinci calificate la EURO 2017. Am putut vedea astfel cum se pregătesc, cum joacă și alte echipe. M-a impresionat peste măsură Suedia. Suedezele au un nivel extraordinar.

– Nu ați scăpat de ninsoare nici în Spania!
– A nins la San Pedro del Pinatar! Localnicii povesteau că nu a mai nins de o sută de ani! Din această cauză am fost nevoiți să anulăm câteva antrenamente sau să ne mutăm în sală. Din zece zile însă, 7-8 le-am avut așa cum ne-am dorit.

Fetele merg luna viitoare la Gold City Cup

– Care ar fi concluziile după acest prim cantonament?
– Am văzut unde suntem în acest moment. Am putut să facem și comparații cu alte echipe naționale. Sper că fetele au conștientizat lucrul acesta.

– Când e programată următoarea acțiune a echipei naionale?
– În 24 februarie ne reunim la Mogoșoaia, pentru o vizită medicală și pentru o serie de teste fizice. Apoi pe 26 vom pleca la Alania, la Gold City Cup. Știm deja două adversare, Polonia și Kazahstan. Așteptăm și alte confirmări. Vor participa la turneul de la Alania și jucătoare care nu au fost cu noi în Spania. Sper să le avem la dispoziție și pe cele două fete accidentate grav anul trecut, Cosmina Dușa și Isabelle Mihail. Nu luăm cu noi junioare, deoarece la începutul lunii martie naționala U19 va participa la tradiționalul turneu Kuban Spring Cup de la Soci.