În seara dinaintea plecării, selecționerul Mirel Albon și-a dus fetele la Sala Polivalentă din București pentru a le face galerie campioanelor de la CSM București în confruntarea cu Metz din Liga Campionilor la handbal! Jucătoarele din echipa națională de fotbal a României au rămas impresionate de maniera în care echipa lui Per Johansson s-a impus în fața franțuzoaicelor.

S-a reprofilat

Născută în Franța, acolo unde părinții săi s-au stabilit imediat după 1989, Anne-Marie Bănuță este noutatea din lotul lui Mirel Albon pentru aceste preliminarii. În vârstă de 26 de ani, franțuzoaica din lotul României nu e însă la prima convocare. Ea a îmbrăcat în premieră tricoul primei reprezentative în 31 martie 2012, într-o partidă împotriva Kazahstanului. Debutul a fost fulminant: două goluri. O accidentare gravă i-a pus însă în pericol cariera, dar, după o lungă perioadă de inactivitate, Anne-Marie a revenit. Crescută de Toulouse, trecută pe la Saint-Étienne, românca e de aproape cinci ani la Rodez, echipă de Ligue 1. Nu mai joacă în atac, ci s-a reprofilat în fundaș de bandă dreaptă.

„Mă gândesc la toată familia mea”

Rechemată la echipa națională de selecționerul Mirel Albon pentru Gold City Cup, turneu desfășurat luna trecută în Turcia, Anne-Marie Bănuță nu a dezamăgit. „Convocarea la Gold City Cup a reprezentat în primul rând o mare bucurie și, totodată, o șansă la care, sincer, încă mă mai gândeam, încă mai speram. Faptul că acum sunt din nou la echipa națională a României înseamnă că nu am ratat șansa despre care aminteam mai devreme! M-am născut în Franța, dar am fost crescută de familie ca româncă. Când am început fotbalul, visam să joc pentru România. Sunt foarte bucuroasă să îmbrac tricoul echipei naționale a României. Iar atunci când o fac, mă gândesc la toată familia mea, mai ales la cei de aici, rămași în țară, la bunicul meu, care, din păcate, nu m-a văzut în tricoul României, dar și-a dorit atât de mult și m-a încurajat mereu în această pasiune a mea, fotbalul”, a declarat Anne-Marie Bănuță.

„Cred în echipa mea”

În campionatul Franței, unul dintre cele mai puternice din lume, Rodez, echipa sa de club, are un final de sezon foarte dificil. „Pentru Rodez urmează trei meciuri foarte importante pentru îndeplinirea obiectivului, acela de a rămâne în Division 1 Féminine. Cred în echipa mea și sunt sigură că vom reuși să rămânem printre cele mai bune 12 cluburi din fotbalul feminin francez. Ce spun colegele de la echipa de club despre convocările mele?! Sunt la fel de bucuroase ca și mine, la fel de mândre! Suntem foarte bune prietene și ne bucurăm pentru reușitele fiecăreia. Atunci când una dintre noi e convocată la naționala țării sale primește încurajările celorlalte”, spune Anne-Marie.

„Vreau să joc la un turneu final cu România”

Jucătoarea din naționala României provine dintr-o familie de fotbaliști. Tatăl său, George, a jucat fotbal, la nivelul eșaloanelor inferioare, iar acum în Franța e sufletul unei echipe de veterani. Alexandru, fratele lui Anne-Marie, a jucat inclusiv în Liga I, la Ceahlăul Piatra-Neamț, dar a rămas celebru pentru aventura în campionatul din Insulele Réunion, unde a jucat pentru SS Saint-Louisienne și JS Saint-Pierroise și s-a numărat printre cei mai buni jucători care au evoluat vreodată acolo! „Ei doi și mama sunt cei mai mari fani ai mei. Mă încurajează în permanență și stau totdeauna în spatele meu. Au fost alături de mine și la bine, dar mai ales la greu, mă ajută enorm. La fel și rudele din România, cărora le mulțumesc pentru susținere. Încerc mereu să nu îi dezamăgesc”, povestește jucătoarea din echipa României.

Anne-Marie Bănuță a mărturisit că mai are o dorință legată de fotbal și de echipa națională: „Vreau să evoluăm cu România, noi fetele, la un turneu final. Nu am preferințe! Poate să fie Campionat Mondial, dar nu mă supăr nici dacă va fi Campionat European! E foarte important să ajungi la o asemenea competiție și cred că România merită să joace la un turneu final”.