România și Moldova sunt singurele echipe din grupă care nu au contabilizat până acum niciun punct. Prezentă în premieră în această fază a preliminariilor, naționala Moldovei e cenușăreasa Grupei a 6-a, fără gol marcat, dar cu 25 primite în doar trei partide.

Moldova a mai bifat o înfrângere la scor

Naționala Moldovei a sosit la București direct din Portugalia, unde vineri a jucat împotriva echipei care elimina România în barajul pentru EURO 2017 în urmă cu un an. Portugalia – Moldova s-a încheiat 8-0. În poarta Moldovei a revenit Anna Zatuşevscaia, legitimată în Liga I, la Heniu Prundu Bârgăului. În vârstă de 22 de ani, Anna Zatuşevscaia e considerată una dintre cele mai bune portărițe din Liga I.

În poarta României va sta, ca de obicei în ultimii ani, Andreea Părăluță, legitimată la Atletico Madrid, care azi, 27 noiembrie, a împlinit 23 de ani! Născută la Pucheni, în județul Dâmbovița, Andreea Părăluță a început fotbalul la CSȘ Târgoviște și a continuat la ASA Târgu Mureș, formație în tricoul căreia a cucerit în 2016 Cupa României. În vara aceluiași an, Părăluță a plecat în Spania, la Atletico Madrid, câștigând titlul la primul său sezon.

Meciul dintre Rmânia și Moldova de la Mogoșoaia va fi arbitrat de o brigadă din Macedonia, cu Ivana Projkovska la centru. Ea va fi ajutată de Biljana Milanova și Vjolca Izeiri. Al patrulea oficial va fi românca Alexandra Theodora Apostu.

„Avem nevoie de victorie ca de aer”

– Andreea, urmează ultimul meci cu echipa națională din 2017. Cum vezi jocul împotriva Moldovei?
– Da, așa este, tragem cortina peste 2017! La echipa națională, pentru că în Spania campionatul se joacă în continuare. Eu spun că partida cu Moldova e una crucială, o partidă la finalul căreia suntem hotărâte să bifăm primele puncte în actuala campanie de calificare. Avem nevoie de victorie ca de aer. Spun că partida e crucială și pentru faptul că și Moldova vine după o serie de înfrângeri și va evolua cu ambiție. Sunt sigură că vor da totul pentru un rezultat bun în meciul de marți. Repet, suntem hotărâte să învingem. Ne-am pregătit foarte bine în ultima săptămână și vrem să încheiem anul cu o victorie. Am văzut foarte multă determinare la toate fetele în ultimele zile.

– Ce știți despre Moldova?
– Am jucat de multe ori împotriva Moldovei, meciuri amicale însă, și nu am pierdut. E o echipă tânără, lipsită de experiență. Se apară însă grupat, e ambițioasă. Trebuie să jucăm rapid, cu puține atingeri, pentru a ne crea cât mai multe ocazii de gol, pe care să le și frutificăm.

Duel Părăluță – Zatuşevscaia

– Va fi un duel interesant între tine și Anna Zatuşevscaia!
– O cunosc pe portărița naționalei Moldovei. Am văzut-o de câteva ori. E foarte bună. Sunt sigură că va avea ambiția să facă o partidă mare, în primul rând pentru a arăta că are valoare.

– Cum a fost anul 2017?
– Foarte greu. Stau și mă gândesc la cât optimism aveam înaintea debutului în preliminarii. Am sperat foarte mult. Am tot vorbit despre ceea ce s-a întâmplat în primele trei meciuri. Din păcate, lucrurile s-au complicat foarte mult. Trebuie să câștigăm tot până la final și să sperăm la un loc doi care să ne ducă în play-off.

Potugheza Cláudia Neto, la VfL Wolfsburg

– O victorie contra Moldovei ar micșora distanța față de plutonul fruntaș.
– Cu siguranță. Belgia și Italia au deja nouă puncte. Portugalia, cu care nu am jucat până acum, are deocamdată trei. Cele trei adversare amintite au în plus experiența de la EURO 2017. Au evoluat foarte mult. Cláudia Neto, căpitanul Portugaliei, de exemplu, se va transfera la VfL Wolfsburg, campioana Germaniei și de două ori câștigătoare a UEFA Women’s Champions League.

– Ce cadou îți dorești de ziua ta?
– O victorie în meciul cu Moldova!

Lotul convocat de selecționerul Mirel Albon pentru partida cu Moldova:

Portari: Andreea Părăluță (Atletico Madrid), Lavinia Boandă (Olimpia Cluj);
Fundași: Olivia Oprea (Sevilla FC/Spania), Claudia Bistrian (CFR Timișoara), Adina Giurgiu, Teodora Meluță, Melinda Nagy (toate – Olimpia Cluj), Brigitta Goder (ETO Gyori FC/Ungaria), Nina Anca (Fair Play București);
Mijlocași: Ioana Bortan, Ștefania Vătafu, Andreea Voicu, Mihaela Ciolacu (toate – Olimpia Cluj), Andrea Herczeg (Tocksfors IF/Suedia), Andreea Corduneanu (Diosgyori VTK/Ungaria);
Atacanți: Cristina Carp, Mara Bâtea (ambele – Olimpia Cluj), Laura Rus (Apollon Ladies FC/Cipru).

Lotul Alinei Stețenco, antrenoarea selecționatei feminine a Moldovei, pentru dubla cu Portugalia și România:

Portari: Ana Zatuşevscaia (ACS Heniu, România), Margarita Panova (FC Vasas Femina, România);
Fundași: Nadejda Vasilica (CS Navobi, România), Dumitriţa Prisăcari (AFC Universitatea Galați, România), Cristina Cerescu (FC Famagusta Cipru), Natalia Munteanu (FC Donchanka, Rusia), Olga Cuşinova, Maria Spînu (ambele, Agarista ȘS Anenii Noi);
Mijlocași: Liudmila Andone, Ludmila Caraman, Cristina Musteață (toate, Agarista ȘS Anenii Noi), Violeta Miţul (FC Okzhetpes, Kazahstan), Irina Topal, Evghenia Miron (ambele, CS Noroc), Diana Loghin (ŞS 11-Real Succes Chișinău);
Atacanți: Claudia Chiper, Anastasia Toma (ambele, FC Famagusta, Cipru), Carolina Ţabur (PGU – ŞS-4 Alga Tiraspol).

S-au jucat până acum:
Italia – Moldova 5-0 (15 septembrie 2017), Belgia – Moldova 12-0, România – Italia 0-1 (19 septembrie 2017), Belgia – România 3-2 (20 octombrie 2017), Italia – România 3-0, Portugalia – Belgia 0-1 (24 octombrie 2017), Portugalia – Moldova 8-0 (24 noiembrie 2017)

Programul următoarelor meciuri:

28 noiembrie 2017: România – Moldova, Portugalia – Italia
6 aprilie 2018: Belgia – Portugalia, Moldova – Italia
10 aprilie 2018: Italia – Belgia, Moldova – România
8 iunie 2018: Italia – Portugalia
12 iunie 2018: România – Portugalia, Moldova – Belgia
30 august 2018: Moldova – Portugalia, România – Belgia
4 septembrie 2018: Belgia – Italia, Portugalia – România

Clasamentul grupei

Belgia 3 3 0 0 16-2 9
Italia 3 3 0 0 9-0 9
Portugalia 1 0 0 1 0-1 0
ROMÂNIA 3 0 0 3 2-7 0
Moldova 3 0 0 3 0-25 0

Aflată în urna a treia valorică la tragerea la sorți, naționala României face parte din Grupa 6 de calificare, alături de Italia, Belgia, Portugalia și Moldova. Cele 7 câștigătoare ale grupelor preliminare se vor alătura Franței, țara gazdă, la turneul final. Patru dintre ocupantele locurilor secunde, cu cel mai bun punctaj contra echipelor clasate pe pozițiile 1, 3 și 4, vor disputa un baraj în două tururi pentru a decide ultima națională europeană calificată la Mondial.