Au mai rămas mai puţin de zece zile până la marele meci contra Ucrainei, de la Cluj, decisiv pentru soarta calificării naţionalei feminine a României la turneul final al Campionatului European de anul viitor din Olanda. Clujul e deja un oraş conectat la evenimentul programat pe 15 septembrie în Gruia, acolo unde, cinci zile mai târziu după duelul cu Ucraina, România întâlneşte şi Grecia, echipă mai slab cotată, dar "aducătoare de puncte" în ierarhia finală a Grupei a 3-a de calificare.

Naţionala pregătită de Mirel Albon are nevoie de două succese în ultimele două jocuri din grupă pentru a obţine o performanţă istorică: prezenţa în premieră la un turneu final!

Alin Cioban, președinte al Comisiei Centrale de Fotbal Feminin și membru în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, e optimist în privinţa şanselor echipei naţionale de a se califica la EURO 2017. Alin Cioban, cel care e şi preşedintele clubului Olimpia Cluj, cunoaşte poate cel mai bine atmosfera din sânul echipei naţionale, gruparea ardeleană dând cele mai multe jucătoare echipei naţionale.

"Să uităm de eşecuri"

– Care e starea de spirit din sânul campioanei Olimpia Cluj?
– Fetele de la Olimpia vin după ratarea calificării în faza eliminatorie a UEFA Women’s Champions League, dar au perspectiva unei performanţe cu echipa naţională. Asta, cred, contează cel mai mult în acest moment. Vreau să cred de asemenea că fetele au reuşit să treacă peste acest eşec. Chiar ieri am avut o discuţie cu ele şi le-am spus că timpul lamentărilor a luat sfârşit! Gata, trebuie să ne concentrăm pe aceste ultime două jocuri din preliminariile pentru EURO 2017.

– Vin şi fetele din străinătate!
– Aşa e. Vin şi jucătoarele care evoluează în străinătate. Vin la lot cu optimismul acumulat în acest început de sezon. Sper ca în aceste zile să se aranjeze definitiv toate micile detalii. Adică să uităm de eşecuri, să uităm de accidentări, de toate problemele. Trebuie să arătăm, toţi, profesionalismul de care suntem capabili. Am văzut antrenamentele fetelor din ultimele zile şi cred că sunt concentrate la ceea ce contează cu adevărat, aceste ultime două partide, cu Ucraina şi cu Grecia.

"Efortul merită o calificare"

– Suntem în faţa celei mai importante performanţe din istorie.
– Calificarea naţionalei la Campionatul European de anul viitor ar reprezenta cea mai mare performanţă din istoria primei reprezentative. Nu trebuie să punem însă presiune în plus pe fete. Adică nu mai mult decât e nevoie! Dacă vor juca ceea ce ştiu, dacă vor pune în practică ceea ce au învăţat, atunci nu vor avea probleme. Le-am spus că acum, odată cu rebrenduirea tapetului de la Casa Fotbalului, când fotografiile sunt schimbate, pot intra în istorie! Îşi vor găsi un loc acolo! Dincolo de motivaţia financiară sau de cea generată de alegerea de a face acest sport, ele trebuie să fie mânate de ambiţia de fi contemporane cu cel mai important succes din istoria fotbalului feminin românesc.

– Mai sunt şi alte argumente?
– Mi-aş dori această calificare pentru eforturile făcute de toţi cei implicaţi în fenomen începând cu anul 2011: antrenori, jucătoare, factori locali, alţii. Tot efortul făcut până acum merită o calificare la EURO 2017.

"Un reper în istoria fotbalului românesc feminin"

– Se va juca la Cluj!
– Sunt mai multe motive pentru care am ales oraşul Cluj drept gazdă a acestor meciuri decisive. În primul rând ne-am dorit o suprafaţă de joc foarte bună. Apoi am vrut ca tribunele să fie lângă teren, pentru ca suporterii naţionalei României să fie apropiaţi, şi fizic şi cu inima, de fete. Clujul nu reprezintă o alegere întâmplătoare. Oamenii din Cluj percep fenomenul fotbalului feminin aşa cum trebuie.

– Mai sunt activităţi la Cluj în perioada 15-20 septembrie?
– Tot în această perioadă, la Cluj, se va desfăşura faza finală a Proiectului "Fotbal şi Feminitate" destinat şcolilor de fotbal. Vor fi prezente la această iniţiativă a FRF peste 300 de sportive! Vor veni şi reprezentanţi ai UEFA. Îmi doresc din suflet ca această perioadă, 15-20 septembrie, să reprezinte un reper în istoria fotbalului românesc feminin.