La sfârșitul săptămânii trecute, la Fier, Albania a disputat un meci de pregătire cu echipa de club Apolonia. Adversara tricolorelor a marcat câte trei goluri pe repriză și s-a impus lejer, cu 6-0. Spre desoebire de elevele lui Mirel Albon, albanezele nu mai au nici șanse teoretice de a se califica în turneul final din Olanda. Mai mult, Albania va încheia grupa pe ultimul loc, indiferent de rezultatele partidelor care se vor juca în iunie și în septembrie.

Din 2013, fără succes în duelurile oficiale

Albania a adunat zece meciuri internaționale consecutive în care nu a câștigat. Ultimul succes a fost repurtat în 19 august 2015, pe teren propriu, într-un test de pregătire cu Turcia (1-0). După această victorie, albanezele au bifat o serie de zece eșecuri. În ceea ce privește confruntările oficiale, adversara tricolorelor așteaptă de peste doi ani un nou triumf. În 30 octombrie 2013, Albania a câștigat cu 1-0, acasă, un meci cu Grecia, în preliminariile Cupei Mondiale – Canada 2015. După succesul respectiv, albanezele au pierdut toate cele 12 partide oficiale pe care le-au disputat în propriul fief (au marcat doar o dată și au primit 34 de goluri). 

Până acum, România și Albania s-au întâlnit doar o dată, chiar în preliminariile EURO 2017. În 27 octombrie 2015, la Mogoșoaia, tricolorele au învins cu 3-0, grație golurilor înscrise de Alexandra Lunca (minutul 9), Andreea Corduneanu (24) și Adina Giurgiu (74). Ultimele două jucătoare sunt suspendate pentru duelul de la Elbasan.

Meciul contra Albaniei e programat pe 2 iunie, la Elbasan, iar partida contează pentru Grupa 3 de calificare la turneul final al Campionatului European de anul viitor din Olanda.

După cinci partide disputate în Grupa 3 de calificare la EURO 2017, România e pe locul 3, cu 7 puncte. Fetele pregătite de selecționerul Mirel Albon sunt momentan depășite în clasament de Ucraina, 10 puncte, și Franța, 18 puncte, însă ambele selecționate au un meci în plus disputat. România a bifat două victorii, 3-0 cu Albania și 3-1 cu Grecia, un egal, 2-2 cu Ucraina, și două înfrângeri, ambele în fața Franței, 0-3, în deplasare, și 0-1, acasă. Naționala noastră e în fața primei calificări la un turneu final.