Naționala feminină de fotbal a României întâlnește astăzi de la ora 18.00, la Elbasan, reprezentativa similară a Albaniei, într-o partidă contând pentru Grupa a 3-a de calificare la Campionatul European de anul viitor din Olanda. Meciul din Albania e unul crucial pentru naționala pregătită de Mirel Albon, care nu are decât varianta victoriei pentru a continua cursa de calificare la "Marele Bal” din Țara Lalelelor.

Confruntarea, care va avea loc pe "Elbasan Arena”, proaspăt renovată, va fi oficiată de o brigată din Belgia cu Lois Otte la centru. Otte va fi ajutată de Ella De Vries și Stephanie Forde.

Lupta pentru locul 2!

În cazul unui succes, așteptat de toată lumea, România ar egala la puncte Ucraina înaintea meciului direct din 15 septembrie de pe teren propriu. Cum Franța e deja calificată la turneul final, bătălia pentru locul doi rămâne deschisă. La Campionatul European merg câștigătoarele celor opt grupe, șase cele mai bune locuri 2 și încă o echipă ce va fi desemnată în urma unui "baraj” între formațiile clasate pe pozițiile a 7-a și a 8-a în clasamentul echipelor ce s-au clasat pe poziția secundă.

Bătăile de cap ale selecționerului

Lipsită de aportul mai multor titulare, naționala lui Mirel Albon e hotărâtă să-și respecte statutul de favorită în confruntarea de azi, de la Elbasan. "Va fi un meci greu. E o partidă foarte importantă pentru clasamentul în Grupa a 3-a. Avem opt absențe… Trei jucătoare sunt suspendate, Andreea Corduneanu, Adina Giurgiu și Andreea Voicu, trei sunt accidentate, Olivia Oprea, Ana Maria Gorea și Mara Bâtea, iar alte două n-au jocuri în picioare, campionatul în țările în care evoluează încheindu-se acum două luni, mă refer la Cosmina Anișoara Dușa și Raluca Sârghe, ambele legitimate la Konak Belediyespor, în Turcia. În aceste condiții nu va fi ușor. Nu avem însă voie să facem vreun pas greșit”, a spus Mirel Albon.

"Să le dăm gol repede”

Selecționerul primei reprezentative a urmărit echipa Albaniei în ultimele partide disputate în preliminarii, dar și prestația acesteia în "amicalul” cu Ungaria. "Albanezele sunt la a doua campanie de calificare la care participă. Putem spune astfel că nu au experineță. Au însă o putere de luptă extraordinară. Dacă nu primesc gol repede, atunci pot face viață grea oricărei echipe. Se pot lupta de la egal la egal cu oricine. Franța a deschis târziu scorul contra Albaniei, la fel și Ucraina. La un astfel de joc, trebuie să compensăm prin tehnicitate, dar mai ales să le dăm gol repede. Albania e o echipă a contrastelor. I-ai dat gol repede, atunci poți face scor contra ei”, susține Mirel Albon.

"Florentina, cea mai bună jucătoare”

Naționala României s-a impus în primul duel cu Albania, la Moșgoșoaia, în 27 octombrie, cu 3-0, prin golurile marcate de Lunca, Corduneanu și Giurgiu. Tricolorele au deschis scorul în minutul 9! "Mă bucură forma extraordinară pe care o traversează câteva dintre jucătoarele de bază, Brigitta Goder, Andreea Părăluță sau Florentina Olar. În ceea ce o privește pe Florentina, ea a devenit cea mai valoroasă jucătoare din Danemarca! În week-end a marcat trei goluri în campionat! Mă bucur pentru Laura Rus, care a revenit după o accidentare. A jucat puțin în ultima vreme, dar are potențial. Trebuie să arate că are chef de joc și că merită să joace la echipa sa de club, Icheon Daekyo WFC”, a declarat Mirel Albon.

Selecționerul României admite faptul că unele jucătoare sunt obosite la final de sezon. "Există oboseală, însă nu una cronică, ci una normală. Am început sezonul devreme, prin ianuarie și e normal să se acumuleze oboseală. Sper însă ca diseară toate fetele să fie în cea mai bună formă a lor”, a încheiat Mirel Albon.