Echipa de fete a Clubului Sportiv Școlar Târgoviște a revenit vara trecută pe prima scenă a fotbalului românesc. Și, în ciuda faptului că e una dintre formațiile cu cea mai scăzută medie de vârstă, nu s-a făcut de râs. Gruparea dâmbovițeană e pe locul șase în Superligă, cu 13 puncte contabilizate în nouă partide. Patru victorii, un egal și patru înfrângeri, aceasta e linia de clasament a echipei pregătite de Mihai Tătăranu, care ocupă și postul de antrenor secund al lui Adrian Ambrosie la naționala U17 a României.

La Târgoviște, fetele joacă fotbal de ani buni, echipa lui Mihai Tătăranu fiind una dintre mândriile Clubului Sportiv Școlar din Târgoviște.

„Nu mai pot renunța, mi-a intrat în sânge”

De aici, de la Târgoviște, au plecat câteva dintre cele mai importante jucătoare al naționalei de senioare a României. Andreea Părăluță, legitimată în prezent la Atletico Madrid, a învățat fotbalul la CSȘ Târgoviște, fiind una dintre „descoperirile” cu care Mihai Tătăranu se mândrește cel mai mult. Tot aici au crescut surorile Oprea, Roxana și Olivia. Prima apără din toamna trecută poarta campioanei Olimpia Cluj, dar a evoluat mulți ani în străinătate, având în palmares titlul în Grecia cu Amazones Dramas și în Austria, cu St. Pölten-Spratzern. Olivia e jucătoare de bază la Levante, în Spania.

CSȘ Târgoviște crește în continuare jucătoare, acesta fiind principalul obiectiv al grupării dâmbovițene. „Am preluat echipa acum nouă ani. A fost o sarcină de serviciu, nu am avut de ales! Acum, după atâția ani, nu mai pot renunța, mi-a intrat în sânge”, spune Mihai Tătăranu, care, în momentul preluării echipei, a decis să meargă pe mâna junioarelor: „Erau numai copilițe, toate însă dominate de o pasiune extremă pentru fotbal. Pe unele le-am <recrutat> de la alte discipline sportive, de la volei, de la handbal! Nici nu vreau să-mi amintesc ce am făcut în primul an. Un punct! Fetele jucau foarte bine o repriză, rar erau conduse la pauză, apoi, logic, cedau”.

Una dintre cele mai tinere echipe din Superligă

Echipa lui Mihai Tătăranu se pregătește pe Stadionul „Petrolul”, aflat la marginea orașului Târgoviște. „Meciurile le disputăm însă la Șotânga, localitate aflată la câțiva kilometri de oraș, unde avem condiții foarte bune”, precizează Tătăranu, care se declară nemulțumit de parcursul echipei în actualul sezon: „Puteam mai mult, mai ales în meciurile de acasă, unde am pierdut multe puncte. Returul se anunță foarte greu, dar sperăm să ne salvăm dela retrogradare, am încredere în fete”.

CSȘ Târgoviște e una dintre cele mai tinere echipe din Superligă „Jucăm meci de meci cu trei junioare în teren. Ștefania Burcea, Florentina Ionescu, Alexandra Sfiea, născute în 2001, fete de lot național. Mai sunt și altele. Maria Neacșu, Irina Smărăndoiu, Denisa Palanță, Ioana Ionescu. Ultima a fost descoperită acum cinci luni și are niște calități extraordinare. Avem deja oferte pentru câteva dintre ele, dar nu ne interesează deocamdată, vrem să le păstrăm”, spune Mihai Tătăranu (foto).

Patru dintre jucătoare sunt angajate, alte două sunt studente la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Târgoviște, iar restul sunt eleve la Liceul „Spiru Haret”, din localitate. Printre „veterane” se numără Ioana Oprescu, de zece ani la echipă. „Să știți că fetele vin la fotbal. Acum și aria de selecție e alta, e mai mare. Avem o colaborare foarte bună cu profesorul Gheorghe Marinescu, unul dintre cei mai vechi antrenori din fotbalul feminin, cu Georgiana Vasile, tot de la București, care e încă jucătoare activă la noi. Ei caută fete care vor să joace fotbal, apoi le îndreaptă spre noi. Aici, la liceu, fetele beneficiază de cazare, de masă, au condiții bune și pentru școală și pentru marea lor pasiune”, povestește Mihai Tătăranu.