Născută în Franța, la Toulouse, pe 16 noiembrie 1991, este un produs al fotbalului francez. A crescut și s-a lansat la Toulouse FC, de unde a plecat în 2011 la AS Saint-Étienne.

După două sezoane petrecute la AS Saint-Étienne, timp în care a fost convocată în premieră la prima reprezentativă de fotbal a României, Anne-Marie s-a transferat la Rodez Aveyron.

După șapte ani în care am dat totul pentru echipă, pentru club, am decis că este timpul pentru ceva nou. Am strâns atât de multe împreună cu toți cei de la Rodez Aveyron, dar a venit timpul să plec să văd cum merg lucrurile și în altă parte, a trebuit să-mi asum o nouă provocare. Antrenorul Mathieu Rufié și-a dorit să rămân, dar… Au fost șapte ani frumoși. Vreau să mulțumesc întregului club, președintelui, voluntarilor, personalului și colegilor de echipă pentru tot ce mi-ați adus. Am cunoscut și am trecut prin multe. Am venit singură, dar am lăsat în urmă foarte mulți prieteni. Vă mulțumesc fiecăruia dintre voi”, a scris, pe pagina sa de socializare, Anne-Marie Bănuță.

În ultimul sezon la Rodez, Anne-Marie Bănuță a marcat 12 goluri în 16 partide! „Plecarea căpitanului echipei, nu există nici o îndoială, e o lovitură grea pentru club. Jucătoarea franco-română a petrecut la Rodez șapte sezoane și a evoluat în D1, D2 și Coupe de France. A jucat fundaș, mijlocaș și atacant, iar performanța sa din ultimul sezon este una excelentă”, au scris cei de la Rodez.

Voi merge la Stade Brestois 29, unde voi avea statut de jucătoare profesionistă. Sunt sigură că voi face față, că voi avea evoluții bune care să mă recomande pentru echipa națională. Pentru mine, născută în Franța, dar crescută în cel mai pur spirit românesc, naționala reprezintă cel mai frumos dar din întreaga mea carieră”, a spus Anne-Marie Bănuță.

Tatăl său, George, a jucat fotbal. Joacă și acum la o formație de old boys din Toulouse. Fratele lui Anne-Marie, Alexandru, 33 de ani, născut și el în Franța, a evoluat inclusiv în România, la Ceahlăul Piatra-Neamț, în Liga 1, și la Juventus București. Alexandru Bănuță a fost primul, a rămas și singurul, fotbalist român care a evoluat în campionatul Insulelor Reunion!

Articol de Adi Dobre