Vasas Femina Odorheiu Secuiesc este prezentă, ca și Fortuna Becicherecu Mic, pentru prima oară în finala Cupei României.

Partida va fi găzduită de stadionul Trans-Sil din Târgu Mureș, pe 31 mai, începând cu ora 17:00. Finala va fi transmisă în direct pe FRF TV și pagina de facebook a Federației Române de Fotbal.

Gruparea harghiteană a fost aproape de ultimul act al competiției și anul trecut. După ce a trecut în „sferturi”, la loviturile de departajare, de Olimpia Cluj, rezultat considerat o surpriză uriașă, Vasas a pierdut în semifinale la Heniu Prundu Bârgăului.

Venirea lui Alexandru Andrași în iarnă pe banca tehnică a echipei era, se pare, schimbarea de care Vasas avea nevoie pentru a bifa prima mare performanță din istorie.

Am acceptat propunerea celor de la Vasas pentru că știam ambițiile lor, dar și pentru a vedea exact ce se întâmplă în sânul unei echipe care impresionează de ani buni, care dă jucătoare la toate echipele naționale. Voiam să mai aflu de ce multe dintre jucătoare renunță la fotbal după 19 ani. Fetelor le place la nebunie să joace fotbal. Și nu sunt puține. Vasas are peste 80 de fetițe, de toate vârstele, care joacă fotbal! Președintele echipei, László Béla, e nebun după fotbal, se agită permanent, încearcă să rezolve toate problemele echipei, pentru ca aceste fete să-și împlinească visul, acela de a juca fotbal”, a declarat Alexandru Andrași, antrenorul principal al echipei Vasas Femina Odorheiu Secuiesc.

Secund al lui Mirel Albon la echipa națională a României, Alexandru Andrași spune că antrenamentul mental e de bază în fotbalul fetelor. „Ca jucătoare de fotbal, fetele sunt imprevizibile. Nu e ușor de lucrat cu ele, dar e foarte frumos. Am făcut deseori antrenamente comune cu echipa a doua a clubului, pentru a le avea aproape și pe celelalte jucătoare. Am făcut și antrenamente mentale, discutând foarte mult cu ele. Am încercat și am reușit să găsesc o utilitate telefonului mobil, accesoriu de care tineretul din ziua de astăzi e nedespărțit. Am format un grup, pe telefon, unde postez mesaje, filmulețe, imagini motivaționale, uneori și tactici de joc. Am avut surpriza ca la un antrenament fetele să se adapteze rapid la o metodă nouă pentru că citiseră despre ea cu o seară înainte pe grup”, a mai povestit Alexandru Andrași.

Ca și omologul său de la Fortuna Becicherecu Mic, Alexandru Andrași susține că „Suntem pregătiți de marea finală”. Tehnicianul echipei harghitene știe deja cu ce echipă va începe marea finală. „În momentul în care știu pe ce jucătoare pot conta, am și echipa de start, care nu e niciun secret. Suntem o echipă transparentă, care postăm pe net cele mai importante faze ale meciurilor disputate chiar a doua zi. Fără transparență nu ajungem nicăieri. Avem nevoie de asta, pentru că învățăm cu toții, încă. Dacă vrem să dezvoltăm acest sport la care ținem atât de mult trebuie să dăm dovadă de transparență”, a declarat Alexandru Andrași, care nu e la prima sa finală de Cupa României. „Ca antrenor, da, e prima. Dar am mai fost implicat pe vremea când eram șef al Centrului de Copii și Juniori de la ASA Târgu Mureș, având în subordine și echipa de fete. ASA a jucat mai multe finale cu Olimpia Cluj, câștigând una în 2016, la Hunedoara. Suntem pregătiți de marea finală, o finală cu care Vasas se va mândri de acum înainte indiferent de rezultatul final”, a mai precizat Andrași.

Echipa Vasas Femina Odorheiu Secuiesc va avea galerie la finala Cupei României. Aproximativ 200 de suporteri sunt așteptați să sosească la Târgu Mureș pentru a încuraja trupa lui Sandu Andrași în confruntarea cu Fortuna Becicherecu Mic.

Vasas, bază de selecție pentru loturile naționale

Majoritatea jucătoarelor care fac parte din lotul pentru finala Cupei României au avut contact cu reprezentativele României, fie la nivel de junioare sau senioare. Printre acestea se află Mădălina Marinescu, care a adunat deja 6 selecții la prima echipă și două goluri marcate, Ana Vlădulescu, debutantă chiar la ultima acțiune a tricolorelor, cu Malta, Linda Kajtar, o veterană a lotului de senioare sau Erika Gered.

Spre deosebire de lotul celor de la Becicherecu Mic, în echipa pregătită de Andrași se regăsesc și 4 straniere, toate din Republica Moldova. Una dintre acestea este și golgheterul formației, Carolina Tabur, care a adunat 25 de goluri în 23 de meciuri!

Parcursul echipei în Cupa României, ediția 2018/2019:
Navobi Iași – Vasas Femina 0-4
AFC Fair Play – Vasas Femina 0-8
Universitatea Galați – Vasas Femina 1-4

Lotul echipei Vasas Femina Odorheiu Secuiesc pentru finala Cupei României:

Portari: Linda Kajtar (1997), Barbara Sandor (2002)

Fundași: Marta David (1996), Eniko Biro (1998), Erika Gered (1999), Kata Peter (1999), Timea Krall (1999), Margarita Panova (1998), Violeta Mitul (1997), Anita Kis (2002), Anna Biro (2001), Katalin Dako (2001), Bencze Szasz

Mijlocași: Nadejda Colesnicenco (1996), Mădălina Marinescu (2001), Ana Vlădulescu (2001), Kristina Beno (2002), Timea Tamas (2001), Andrea Toaso (2001), Viktoria Balazs (2003), Aranka Orban (2004)

Atacanți: Carolina Tabur (1998), Rita Mitri (2003)

Finala Cupei României feminin din acest an va fi comentată în premieră de o voce feminină. Jurnaliștii Ioana Cosma și Adi Dobre vor fi prezenți în studioul FRF TV, pentru a comenta împreună meciul.

 

Articol de Emma Bârsan & Adi Dobre