Echipa națională de fotbal pe plajă a României va evolua din nou în cel mai puternic eșalon din Liga Europeană (Euro Beach Soccer League). După o pauză de trei ani, reprezentativa tricoloră va fi printre cele 12 formații din Divizia A.

Elevii lui Viorel Farcaș vor juca în turneul preliminar din Spania (în grupă cu Ucraina, Spania și Franța), programat în perioada 1-3 iulie 2016, și în cel din Ungaria (în grupă cu Portugalia, Rusia și Belarus), programat în perioada 12-14 august 2016. Ocuparea unuia dintre primele șapte locuri ale clasamentului general (întocmit pe baza rezultatelor din cele trei turnee preliminare ale Diviziei A) le-ar asigura tricolorilor calificarea în superfinală, fază în care au ajuns de trei ori.

4 este locul pe care s-a clasat România în superfinală în 2011 și în 2012. Tricolorii au ajuns în superfinală și în 2010, însă atunci au ocupat locul 6.

„Obiectivul principal este menținerea în Divizia A, dar vom încerca și să intrăm în superfinală. Cele mai accesibile adversare par să fie Franța și Belarus. Însă, în edițiile trecute ale Ligii Europene, s-a întâmplat să obținem rezultate bune în meciurile cu echipe cotate mai bine decât a noastră și să ne încurcăm cu formații aparent ușor de învins. Evoluțiile vor depinde mult de pregătirea pe care o vom face până la startul turneului din Spania”, a declarat, pentru frf.ro, selecționerul Viorel Farcaș.

Confruntări în Cupa Campionilor

La începutul lunii viitoare, tricolorii vor intra într-un stagiu de pregătire. Apoi, în perioada 23-29 mai 2016, în Italia, AS Performer Constanța (formația care a câștigat ediția din 2015 a campionatului național și care este alcătuită din jucătorii reprezentativei României), va evolua în Cupa Campionilor Europeni (Euro Winners Cup), întrecere echivalentă cu Liga Campionilor din fotbal. „Pentru noi, această competiție, la care participă spuma fotbalului pe plajă, va fi un bun prilej de a ne pregăti pentru partidele din Liga Europeană”, consideră Viorel Farcaș, cel care este antrenor și la Performer.

Pe locul 15 în Europa

În clasamentul mondial publicat în această lună, tricolorii ocupă locul 39. Pe plan european, România se află pe poziția a 15-a și, dintre cele 12 echipe care vor juca în Divizia A, este formația clasată cel mai slab. 

În 2015, tricolorii s-au întors după un an în Liga Europeană, însă au fost nevoiți să joace în Divizia B. Ocuparea locului 4 în clasamentul general din cel de-al doilea eșalon le-a permis acestora să meargă în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A. România a terminat pe locul 1 în grupa din care a făcut parte și s-a calificat în finală. Adversara din ultimul act a fost chiar reprezentativa gazdelor, Estonia: tricolorii s-au impus cu 3-2 la loviturile pentru departajare (a fost 6-6 la finalul timpului de joc) și au promovat în Divizia A.

Spectacol cu portughezii

Una dintre echipele pe care România le va întâlni în turneele preliminare din vară este Portugalia, formația care, în 2015, a câștigat atât Cupa Mondială, cât și Liga Europeană. „Va ieși un meci frumos! Nici nu are cum altfel, portughezii au jucători de clasă, precum Madjer, Belchior și Alan”, crede Viorel Farcaș, care completează: „Rezultatele Portugaliei nu sunt întâmplătoare. Jucătorii se pregătesc permanent, practică doar fotbal pe plajă, federația are sponsori puternici, iar bugetul pentru echipa națională de fotbal pe plajă este de 1.800.000 de euro. Faptul că România s-a clasat, de două ori, pe locul 4 în superfinala din Liga Europeană, competiție echivalentă cu Campionatul European din fotbal, este un lucru mare. Noi compensăm prin talent și disciplină. Din punctul meu de vedere, dintre echipele naționale aflate sub tutela Federației Române de Fotbal, reprezentativa de fotbal pe plajă este cea care a obținut rezultatele cele mai bune”.

România și Portugalia s-au duelat, în Liga Europeană, de patru ori: lusitanii au triumfat de trei ori, însă cea mai recentă confruntare s-a încheiat cu victoria tricolorilor (5-4, în superfinala din 2012).

România, gazda unui turneu preliminar

O mare provocare pentru fotbalul pe plajă din România ar urma să aibă loc peste un an. „Conducerea Federației Române de Fotbal și-a dat acordul ca, în 2017, România să fie gazda unuia dintre turneele preliminare din Liga Europeană!”, a dezvăluit Viorel Farcaș.

În 2017 este programată și ediția următoare a Cupei Mondiale. Competiția se va desfășura în Bahamas, iar Europa va fi reprezentată de patru echipe. Preliminariile vor avea loc în perioada 2-11 septembrie 2016, sub forma unui turneu care va fi găzduit de Italia. „Obiectivul nostru este să trecem de grupele din prima fază”, a spus Viorel Farcaș, cel care a anunțat că, din acest sezon, va fi doar antrenor, nu și jucător al echipei naționale.

LIGA EUROPEANĂ – 2016, Divizia A

Turneul preliminar I
1-3 iulie 2016 / Gazdă: Rusia (Moscova)
Grupa 1: Rusia, Elveția, Franța, Polonia
Grupa 2: Spania, Italia, Belarus, Grecia

Turneul preliminar II
8-10 iulie 2016 / Gazdă: Spania (Sanxenxo)
Grupa 1: Portugalia, Elveția, Germania, Grecia
Grupa 2: Ucraina, Spania, Franța, România

Turneul preliminar III
12-14 august 2016 / Gazdă: Ungaria (Siofok)
Grupa 1: Portugalia, Rusia, Belarus, România
Grupa 2: Ucraina, Italia, Polonia, Germania

Superfinala și Turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A
25-28 august 2016 / Gazdă: Italia (Catania)

– Fiecare echipă joacă în două dintre cele trei turnee preliminare.
– În calitate de gazdă a superfinalei, Italia este calificată direct în această fază a competiției. Italia va juca în două turnee preliminare pentru a se stabili de pe ce poziție va intra în superfinală.
– Echipele care vor ocupa locurile 1-7 în clasamentul alcătuit pe baza rezultatelor din cele trei turnee preliminare se vor califica în superfinală. În cazul în care Italia se va clasa pe una dintre primele șapte poziții, în superfinală va merge și formația de pe locul 8.
– Echipa care va ocupa locul 12 în clasamentul alcătuit pe baza rezultatelor din cele trei turnee preliminare va juca în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A. În cazul în care Italia se va clasa pe poziția respectivă, în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A va merge formația de pe locul 11.
– Divizia B va fi alcătuită din 12 echipe. Formațiile care se vor clasa pe locurile 1-7 se vor califica în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A.
– Echipa care va câștiga turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A va putea să evolueze în Divizia A în ediția din 2017.

FLORIN PATER