Foto: UEFA

Comitetul Executiv al UEFA întrunit prin videoconferință astăzi, 23 aprilie, a primit actualizări cu privire la activitatea Grupurilor de lucru constituite în parteneriat cu Asociația Europeană a Cluburilor (ECA), Liga Europeană (EL) și FIFPRO.

Au fost examinate două scenarii, ambele având în vedere criteriul ca întrecerile interne să primeze înaintea competițiilor continentale. Astfel, un scenariu mizează pe finalizarea competițiilor interne înainte de reluarea meciurilor europene în luna august, celălalt scenariu se bazează pe disputarea meciurilor în paralel.

De asemenea, s-a luat la cunoștință activitatea Grupului de lucru medical, prezidat de profesorul Tim Meyer, un grup de lucru care analizează riscurile în ceea ce privește sănătate în vederea reluării competițiilor. Această comisie medicală lucrează la un set de recomandări în vederea creării unui protocol de disputare a partidelor astfel încât să se minimizeze la maximum riscul infectării.

Scenariul ideal: finalizarea competițiilor întrerupte

Ca urmare a situațiilor prezentate de reprezentanții federațiilor din Belgia și Scoția, Comitetul Executiv UEFA a aprobat noi direcții de eligibilitate pentru competițiile UEFA din sezonul 2020/2021. Acestea reflectă în primul rând principiul conform căruia participarea în competițiile europene se bazează pe meritul sportiv.

Prin urmare, UEFA solicită asociațiilor și ligilor naționale să exploreze toate opțiunile posibile astfel încât să poată încheia competițiile interne de top. Cu toate acestea, UEFA subliniază că sănătatea jucătorilor, spectatorilor și a tuturor celor implicați în fotbal, precum și a publicului trebuie să rămână principala preocupare în acest moment.

Scenariul ideal, în situația în care situația pandemică o permite, este finalizarea competițiilor interne întrerupte, permițând cluburilor de fotbal să se califice pentru competițiile continentale pe merit sportiv, în formatul lor original.

În cazul în care acest rezultat nu ar fi posibil, în special din cauza problemelor referitoare la calendar, ar fi de preferat ca întrecerile interne să reînceapă cu un format diferit, într-o manieră care să le permită în continuare cluburilor să se califice pe baza meritului sportiv.

Motivele legitime de încheiere prematură a competițiilor

Totuși, UEFA a anunțat și care sunt motivele legitime de încheiere prematură a competițiilor:

• existența unei decizii a autorităților locale care să interzică evenimentele sportive, astfel încât competițiile interne să nu poată fi finalizate înainte de o dată care ar face posibilă finalizarea sezonului curent în timp util înainte de începerea sezonului următor.

• probleme economice insurmontabile care fac imposibilă terminarea sezonului, deoarece ar pune în pericol stabilitatea financiară pe termen lung a competiției interne și / sau a cluburilor.

Dacă o competiție internă este încheiată prematur din motive legitime, în conformitate cu condițiile de mai sus, UEFA solicită federației naționale în speță să furnizeze cluburile pentru competițiile UEFA din sezonul 2020/21, încercând să găsească cea mai bună soluție astfel încât meritului sportiv în competițiile interne 2019/20 să conteze:

• procedura de selectare a cluburilor ar trebui să se bazeze pe principii obiective, transparente și nediscriminatorii. Asociațiile și ligile naționale ar trebui să aibă, în alt mod, capacitatea de a decide pozițiile finale în competițiile lor interne, având în vedere circumstanțele specifice fiecărei competiții;

• determinarea finală a locurilor eligibile pentru competițiile de club UEFA ar trebui confirmată de organismele competente relevante la nivel intern.

UEFA își rezervă dreptul de a evalua admiterea oricărui club propus de o asociație națională dintr-o competiție internă încheiată prematur și de a refuza dreptul de participare în special atunci când:

• competițiile interne nu au fost încheiate prematur pe baza motivelor prezentate sau pe baza altor motive legitime de sănătate publică;
• cluburile au fost selectate în conformitate cu o procedură care nu era obiectivă, transparentă și nediscriminatorie, astfel încât cluburile selectate nu puteau fi considerate a fi calificate pe merit sportiv;
• există o percepție publică a nedreptății în acceptarea clubului.