Maja Hitij - UEFA/UEFA via Getty Images

Competiția formată în 1958 se pregătește să dea startul astăzi, 14 iunie, celei de-a 17-a ediții de Campionat European. Munich Football Arena va fi scena primului meci de la EURO 2024, gazda turneului, Germania, urmând să întâlnească Scoția.

În clasamentul trofeelor, Germania și Spania împart primul loc, cu câte trei fiecare, fiind urmate de Italia și Franța cu câte două. Alte șapte naționale au în vitrină câte un trofeu „Henri Delaunay”, acesta fiind denumit după cel care a venit cu idea formării acestui turneu, încă din anii 1920!

Iată câteva repere de la fiecare ediție desfășurată

 • 1960: Ediția inaugurală purta numele de Cupa Națiunilor Europene și a avut la start doar patru selecționate: Franța, care a fost și gazda primei ediții, Yugoslavia, Uniunea Sovietică și Cehoslovacia. Finala, disputată pe Parc des Princes din Paris, a fost câștigată de URSS cu 2-1, după prelungiri.
 • 1964: Cea de-a doua ediție s-a desfășurat în Spania, gazdele reușind să își treacă în palmares primul titlu european după ce au învins în finală URSS-ul, scor 2-1. Pe lângă cele două naționale, au mai participat Ungaria și Danemarca.
 • 1968: A fost prima ediție sub titulatura de Campionat European. Italia a găzduit turneul și a câștigat titlul continental după ce a trecut în semifinale de URSS. Scorul a fost egal, 0-0, astfel încât câștigătoarea a fost stabilită după ce … s-a dat cu banul! „Azzurii” au mers mai departe, iar în finală, sau finale mai bine spus, au întâlnit Iugoslavia. După 1-1 în primul meci, italienii s-au impus la rejucare, scor 2-0!
 • 1972: Cea de-a patra ediție a avut loc în Belgia, câștigătoare fiind Germania de Vest după finala cu Uniunea Sovietică, scor 3-0. Legendarul atacant al nemților, Gerd Muller, a fost primul fotbalist ce a reușit o dublă într-o finală de Campionat European.
 • 1976: Ediția din acest an s-a disputat în Iugoslavia, pe doar două arene. Cehoslovacia s-a impus în finala cu Germania de Vest în urma loviturilor de departajare. Cehoslovacia a marcat din toate cele cinci lovituri de la 11 metri, iar cu siguranță numele celui care a transformat ultimul penalty va rămâne pentru totdeauna în istoria fotbalului. Antonin Panenka îl învingea pe Sepp Maier cu o „scăriță”, fiind pentru prima dată când suporterii de pe stadioane au văzut o astfel de execuție.
 • 1980: Ediția a 6-a a adus la start, pentru prima oară în istoria turneului, 8 naționale. Gazdă a fost din nou Italia, iar finala, disputată la Roma, a fost câștigată de Germania în fața Belgiei, scor 2-1. Notăm la acest turneu și prezența unui român, Nicolae Rainea fiind arbitrul desemnat să conducă finala de pe Stadio Olimpico.
 • 1984: A 7-a ediție a Campionatului European a adus la start tot opt echipe, printre ele făcându-și debutul și naționala României! Disputat în Franța, turneul a fost câștigat de gazde după o finală în care au învins Spania, scor 2-0. Michel Platini era numele care avea să rămână în istorie după acel EURO, acesta reușind nu mai puțin de 9 goluri în cele 5 jocuri!
 • 1988: Germania de Vest a fost gazda celei de-a 8-a ediții a Campionatului European, turneu câștigat de naționala Olandei, condusă din teren duo-ul ofensiv Van Basten – Gullit. Marco van Basten a reușit probabil unul dintre cele mai memorabile goluri din istoria fotbalului, „acel” gol marcat din voleu din apropierea liniei de poartă!
 • 1992: A 9-a ediție a turneului final, găzduit de Suedia, a produs și una din amintirile frumoase ale fotbalului. Calificată la turneu cu 10 zile înainte de start, în urma descalificării Iugoslaviei, Danemarca a reușit un parcurs admirabil, încununat cu trofeul continental! Aceștia au învins Germania în finală cu 2-0, reușind să elimine în semifinale deținătoarea titlului la acea vreme, naționala Olandei!
 • 1996: A fost prima ediție când UEFA a decis ca turneele să fie denumite simplu EURO alături de anul disputării. Anglia a fost gazda acestei ediții, unde au fost prezente la start 16 naționale! Printre calificate i-am regăsit și pe tricolori, aflați la cea de-a doua ediție la care participă. A fost o ediție a premierelor după cum menționam, cea mai notabilă fiind înregistrată chiar în finală. Cehia și Germania se aflau la egalitate după cele 90 de minute regulamentare, câștigătoarea fiind decisă în urma golului de aur reușit de Oliver Bierhoff în prelungiri, primul din istoria competiției!
 • 2000: Ediția din noul mileniu a adus o nouă premieră: primul turneu final găzduit de două țări! Belgia și Olanda au fost gazdele EURO 2000, turneu câștigat de Franța după un nou gol de aur, reușit de David Trezeguet de această dată!
 • 2004: Primul EURO din cariera lui Cristiano Ronaldo, găzduit chiar de Portugalia! Lusitanii au ajuns chiar în finală, dar au cedat în fața surprizei acelei ediții, Grecia! Doar Letonia era cotată cu șanse mai mici ca elenii la startul turneului!
 • 2008: Din nou două țări în rolul de gazde ale turneului! Elveția și Austria au reprezentat scena primului titlu continental pentru Spania după o pauză de 44 de ani! Fernando Torres a marcar singurul gol al finalei cu Germania!
 • 2012: Pentru această ediție, turneul EURO s-a desfășurat în Polonia și Ucraina! Spania și-a trecut în palmares al doilea titlu continental consecutiv și al treilea din istorie, reușind și cea mai mare diferență de scor într-o finală de campionat european, 4-0 în fața Italiei.
 • 2016: Franța a fost din nou gazda unui Campionat European, ajungând până în finală, dar a trebuit să se recunoască învinsă de Portugalia, lusitanii fiind la primul triumf european din istorie! A fost prima ediție ce s-a disputat cu 24 de echipe, România jucând chiar meciul de deschidere în fața Franței.
 • 2020: Sub semnul pandemiei, EURO 2020 s-a desfășurat în … 2021! 11 stadioane din 11 țări au fost gazde pe perioada campionatului european, ultimul act disputându-se pe Wembley, cu Anglia și Italia față în față. „Azzurri” s-au impus chiar pe terenul englezilor, după loviturile de departajare, și au ridicat pentru a doua oară în istorie trofeul european!
 • 2024: Turneul revine în Germania după 36 de ani, la start fiind aliniate 24 de naționale. Cu prima apariție pe care o va bifa la acest turneu, Cristiano Ronaldo va deveni singurul jucător cu meciuri jucate la 6 turnee EURO, record absolut!