FOTO: Lars Baron - UEFA / UEFA via Getty Images

Antrenorul României la EURO 2024 și cel care a obținut calificarea fără înfrângere împreună cu tricolorii este al treilea cel mai tânăr selecționer de la turneul final!

Edi Iordănescu împlinește azi, 16 iunie, 46 de ani, fiind astfel în top 3 cei mai tineri tehnicieni prezenți la EURO 2024 din Germania. Este depășit în această ierarhie specială doar de italo-germanul Domenico Tedesco, selecționerul de 36 de ani al Belgiei, rivala noastră în grupă, și de neamțul Julian Nagelsmann, la cârma primei reprezentative din țara natală, deși are doar 36 de ani!

La polul opus, cei mai în vârstă selecționeri sunt cei ai Spaniei, Austriei și Italiei. Este vorba de ibericul Luis de la Fuente (62 ani), germanul Ralf Rangnick și italianul Luciano Spalletti (amândoi 65 de ani).

Italia furnizează 5 din 24 selecționeri!

Din punct de vedere al duratei mandatului petrecut până acum pe banca reprezentativei pe care o pregătește la EURO 2024, Edi Iordănescu se află cumva la jumătatea topului continental. Pe locul 11, fiind în funcție din ianuarie 2022.

Cei mai longevivi selecționeri participanți la turneul final sunt Didier Deschamp, pe banca Franței din 2012, Gareth Soutghate care pregătește Anglia încă din 2016 și Zlatko Dalic, selecționer pentru Croația începând din 2017.

Cu 5 selecționeri la EURO 2024, Italia este care furnizează cei mai mulți oameni în funtea staff-urilor tehnice calificate. Aceștia sunt antrenori ai Slovaciei, Italiei, Turciei, Ungariei și Belgiei.