După mai mulţi ani de aşteptare, Iaşiul va avea în anul 2017 un nou arbitru FIFA. Vlad Ciobanu, şeful Comisiei Judeţene a Arbitrilor Iaşi, a fost promovat la finalul anului trecut pe lista FIFA la fotbal în sală. Acesta devine, astfel, al treilea arbitru internaţional ieşean după „centralul” Anton Heleşteanu şi „asistentul” Ionel Popa. Ciobanu consideră că anul 2016 a fost unul foarte bun pentru arbitrajul ieşean.

„A fost un an de excepţie pentru arbitrajul ieşean. Suntem bucuroşi că munca pe care am început-o acum aproape 5 ani la Comisia de Arbitri începe să-şi arate roadele. Vrem să facem lucruri frumoase şi în continuare. Avem şi alţi tineri de perspectivă pe care îi pregătim pentru viitoarele programe de monitorizare şi examenele de promovare. Important este că avem un grup unit şi toată lumea a înţeles că pentru a face performanţă este nevoie de foartă multă muncă şi seriozitate. Sperăm să avem cât mai curând reprezentare şi la nivelul ligilor I şi a II-a”, a declarat Vlad Ciobanu, şeful Comisiei Judeţene a Arbitrilor Iaşi.

Acesta a punctat câteva dintre reuşitele arbitrajului ieşean în anul 2016: „Avem arbitri asistenţi monitorizaţi pentru Liga I, Adi Vornicu urmând să fie primul care reuşeşte acest lucru după Ionel Popa. Şi centralul Vlad Baban este monitorizat pentru Liga a II-a şi sperăm să ajungă la acest nivel. De asemenea, avem patru arbitri promovaţi la nivel de Liga a III-a, o performanţă spunem noi. Aceştia sunt centralul Ciprian Ailenei şi asistenţii Ana Puşcaşu, Tudor Cornea şi Cosmin Ciuban. Primii trei sunt promovaţi prin programul tinere talente, iar al treilea prin examen”.

Premii pentru cei mai buni arbitri

La finele anului trecut, arbitrii ieşeni au fost premiaţi în cadrul unei gale organizate de către Comisia Judeţeană. Iată premiile acordate:

Cel mai bun arbitru divizionar A: Vlad Ciobanu (promovat pe lista FIFA la futsal);

Cei mai buni arbitri de centru la nivel judeţean:
1. Vlad Trifan
2. Cosmin Roman
3. Gabriel Mihuleac
Primii doi sunt rămaşi în programul de tinere talente iniţiat de UEFA.

Menţiuni speciale pentru cea mai importantă ascensiune în anul 2016 – arbitri de centru: Cristian Naciu, Lucian Diaconu, Jan Turiţa.

Cei mai buni arbitri asistenţi la nivel judeţean:
1. Bogdan Muche
2. Iulian Contofan
3. George Macovei

Menţiuni speciale pentru cea mai importantă ascensiune în anul 2016 – arbitri asistenţi:
Iulia Mera, Vasilică Niţoaia, Teodor Axinia.

Doi arbitri retraşi din activitate

În cadrul galei au mai fost premiaţi Cristi Ochişanu, care s-a retras din arbitraj după 25 de ani de activitate la nivel judeţean, şi Ştefan Patrichi, retras şi el de la Liga a III-a, după ce a împlinit vârsta maximă de 35 de ani. Acesta din urmă va continua ca observator de arbitri în Campionatul Judeţean.

De asemenea, conducerea Comisiei Judeţene a înmânat carnetele de arbitri pentru cei 23 de tineri care s-au înscris la cursul organizat recent. Toţi cei înscrişi au absolvit cursul, două fete şi 21 de băieţi, inclusiv un copil de 10 ani. Pentru acesta din urmă, Comisia Judeţeană a făcut o derogare, întrucât vârsta minimă este de 14 ani.

Arbitrii de la judeţ au primit diplome şi trofee (primii 3), iar menţiunile speciale doar diplome. Ceilalţi premianţi au primit plachete.