Pentru Vali Ciofu, masorul din Ocna Mureș ce muncește de aproape 20 de ani în fotbalul din Emiratele Arabe Unite, acest sezon a fost unul de vis, Shabab Al-Ahli Dubai, echipa la care activează, cucerind trei din cele patru trofee interne.

În ianuarie a dat lovitura în Supercupa Emiratelor Arabe Unite (1-0 în finală cu campioana Sarjah), urmând, la începutul lunii aprilie UAE League Cup, după un ultim act decis la loviturile de departajare cu Al Nasr (5-4, 0-0 după timpul regulamentar). Zilele trecute “The Red Knights” (“cavalerii roșii”) și-au adjudecat și Cupa Președintelui (UAE President’s Cup), scor 2-1 în finală cu “victima” Al Nasr, ajungând la al 10-lea trofeu de acest gen, record în Emiratele Arabe Unite. În UAE League, Shabab a terminat pe ultima treaptă a podiumului în stagiunea cucerită de Al-Jazira (cu 7 puncte avans). “Cu puțină atenție puteam lua și titlul, însă am plătit tribut unui start modest de campionat. Este fericire mare la club după aceste realizări din 2021, când am luat 3 trofee, reușind unul dintre cele mai bune sezoane ale clubului”, a explicat ocnamureșeanul. A rezultat un final de sezon încărcat, Shabab participând și la Cupa Campionilor Asiei, în Arabia Saudită, în grupe, unde regimul a fost unul cazon, cu un cantonament de trei săptămâni, în fapt o izolare strictă.

A lucrat 4 ani și jumătate cu Olăroiu

Vali Ciofu este un adevărat talisman pentru formația din capitala emiratului Dubai, pe care nu a părăsit-o, deși a avut și alte propuneri tentantante, inclusiv să-l urmeze în China pe “Oli”, celebrul antrenor român, cu care a colaborat timp de 4 ani și jumătate la Al-Ahli Dubai. Are o zestre impresionantă la acest club în aproape 20 de ani: a pus mâna, la propriu, pe 23 de trofee: 4 campionate (ultimul în 2016), 5 Supercupe, în două rânduri “Arabian Gulf Cup” (2017 și 2019) şi 5 Etisalat Emirates Cup (similar cu Cupa Ligii în România), în două sezoane UAE League Cup (2017 și 2019) şi alte 5 „Presidents Cup”, bilanţ de excepție conturat cu ultimele două trofee adăugate în panoplie de curând. De referință, rămâne sezonul de poveste cu Cosmin Olăroiu pe bancă, când în 2014, Al-Ahli a câștigat 3 din 4 competiții posibile, o situație similar celei din actuala stagiune!

Prin mâini i-a trecut, printre alții, fundaşul italian Fabio Cannavaro, campion mondial şi câştigător în 2006 al „Balonului de Aur”. În acest interval de timp, Ciofu a lucrat cu trei tehnicieni români, Ilie Balaci, Ioan Andone și Cosmin Olăroiu, dar pe banca tehnică a formaţiei s-au mai perindat alte nume importante ale fotbalului european, precum spaniolul Quique Sanchez Flores, germanul Winfried Schaffer, cehul Ivan Hasek sau irlandezul David O’Leary (fost adversar al „tricolorilor” la Mondialele din 1990).

Articol de Dan HENEGAR