Foto: Ziarul Unirea

Unirea Alba Iulia a câștigat titlul de campioană județeană la juniori A1, după un sezon încins și încărcat de suspans, în care trei echipe s-au bătut până la final.

Ultima întâlnire, un meci de poveste pe „Cetate”, cu Industria Galda de Jos, definește întreaga stagiune. Împotriva oponenților ce erau campioni și cu o remiză și conduceau cu 2-0 în minutul 79, „alb-negrii” au declanșat „remontada” și au întors rezultatul, marcând golul hotărâtor în minutul 90+3. Cu 6 etape înainte, după 2-6 cu CSU Alba Iulia (ce a terminat pe locul secund, la egalitate cu Industria), albaiulienii erau ieșiți din calculele pentru trofeu.

Elevii lui Robert Sicoe vor reprezenta Alba într-o dublă manșă cu Viitorul 2002 Târnăveni (primul meci, luni, 6 iunie, ora 18.00, pe „Cetate”, returul – vineri, 10 iunie, în Mureș).

„Dumnezeu mai face și dreptate! La 0-2 eram în impas, dar a venit un miracol. Un final nebun, în care băieții au dovedit caracter și s-au întrecut pe sine. Nici nu am cuvinte să descriu ce s-a întâmplat în acele minute, ce sentimente am trăit. Le-am și spus jucătorilor că dacă muncesc și nu păcălesc fotbalul vine și răsplata”, a spus Robi Sicoe (43 de ani).

Înainte de a intra în teren, Mihai Cristea, cel care a egalat în minutul 89 (singurul său gol stagional!), spunea pe bancă: „Profesore, mizează pe mine că astăzi fac istorie!”, iar replica antrenorului Sicoe, după ce a trecut euforia, a fost, mai în glumă, mai în serios: „Bine că nu l-am auzit, că poate mă supăram și nu mai intra!”.

Performanța junilor uniriști vine într-un context dificil al clubului, echipa mare retrogradând în Liga a 4-a. De altfel, în acest sezon, bună parte din jucătorii de la U19 au făcut parte din efectivul divizionarei terțe, greu încercată din motive financiare. Dintre aceștia, unii au debutat în Liga a 3-a, Oneț (titular în play-out), An. Moldovan, Jurj, Sebaș, plus Harangozo și Banienschi, cei doi fotbaliști aduși pentru prima echipă în intersezon, și M. Dăscălescu jr (ce a jucat sezoanele trecute).

„Tot ce am realizat e meritul jucătorilor. Pentru noi, obiectivul era să ajutăm echipa de seniori în acest campionat. S-a retrogradat, e supărare mare, dar Unirea Alba Iulia merge înainte, cu bune și rele”, a spus Robert Sicoe, antrenor ce a cucerit titlul județean deși a avut un efectiv redus numeric (13 jucători) și fără portar de rezervă.

Ultimele două campioane județene la acest nivel au fost Olimpia Aiud (a ajuns în 2019 “în careul de ași”) și CS Zlatna (2017, 2018).

„Majoritatea fotbaliștilor au făcut antrenamente în acest sezon cu «echipa mare». Acolo a fost obiectivul prioritar, ținând cont de situația dificilă a clubului. Acum am câștigat campionatul, iar ce urmează la meciurile interjudețene este un bonus. Vrem să mergem cât mai sus. Muncim să asigurăm viitorul Unirii Alba Iulia, talent și potențial există”, a încheiat Robert Sicoe, fost jucător de Liga a 3-a la Cuprirom Abrud, echipa din orașul natal.

Lotul Unirea Alba Iulia: Nicolae Itu (n. 2003) – portar, Emil Jurj (2005), Darius Oneț (2004), Alexandru Pascu (2004), Călin Dănilă (2006), Erik Harangozo (2003), Marius Sebaș (2005), Cătălin Banienschi (2003), Andrei Moldovan (2003), Mihai Dăscălescu jr (2003), Ovidiu Căldărar (2004), Mihai Cristea (2005), Alexandru Capătă (2004), Daniel Marcu (2005). Paul Haj (2003), căpitanul echipei anul trecut, a plecat în iarnă la Metalurgistul Cugir.

Marcatorii (69 de goluri): M. Dăscălescu jr – 15, An. Moldovan – 10, Jurj – 9, Sebaș – 8, C. Dănilă – 6, Haj și Pascu – câte 5, Harangozo – 3, Căldărar, D. Marcu și Banienschi – câte două, Oneț și M. Cristea – câte unul.

Articol de Dan HENEGAR