Această mare sărbătoare conchide sezonul competițional, compunându-se din două partide foarte atractive. Astfel, sâmbătă 10 iunie, de la ora 11.00 se dispută finala Cupei României, faza județeană Teleorman, între Astra Plosca și Voința Saelele. Traseul celor două echipe până la finală a fost următorul:

  • Astra Plosca, locul 7 în Liga a IV-a, le-a depășit succesiv pe Viitorul Didești cu 9-4, Avîntul Bragadiru 6-3, Steaua Spătărei 6-1 și Rapid Buzescu, 1-0. Echipa din Plosca nu a susținut, în Cupa României, nici un meci pe teren propriu. Primele trei partide au avut loc în deplasare, iar semifinala cu Rapid Buzescu s-a desfășurat pe teren neutru.
  • Voința Saelele a avut următorul parcurs în actuala ediție a Cupei României: 10-1 cu Flacăra Lița, 7-0 cu Atletic Orbeasca, 14-0 cu ASC Seaca și 2-0 cu Ajax Botoroaga. Cu excepția meciului cu ASC Seaca, din sferturile de finală, celelalte dueluri ale finalistei au fost în deplasare sau pe teren neutru, cazul semifinalei.

În caz de egalitate, la finele celor 90 de minute regulamentare, se trece direct la executarea loviturilor de departajare, din punctul de pedeapsă. Câștigătoarea va reprezenta Teleormanul la ediția 2017-2018 a Cupei României, faza națională.

Festivalul Fotbalului Teleormănean va continua, de la ora 13.00, cu barajul de promovare în Liga a IV-a. Pentru ultimul loc vacant în elită se duelează Viitorul Butești și Victoria Lunca. Prima formație, Viitorul Butești, a terminat pe locul al treilea în Seria I a Ligii a V-a, cu o linie de clasament compusă din 11 victorii, două meciuri egale și 7 înfrângeri, golaveraj 57-43 și 35 de puncte acumulate. Viitorul Butești s-a aflat în spatele celor de la Avântul Stejaru, echipă fără drept de promovare, și FCM II Alexandria.

Victoria Lunca este ocupanta locului secund în Seria a II-a a Ligii a V-a, cu un total de 16 victorii, două meciuri egale și patru eșecuri. Fotbaliștii din Lunca au terminat competiția cu un golaveraj de 97-38, având 50 de puncte. Înaintea lor s-a situat Gloria Frumoasa, care a promovat direct.

Din punct de vedere geografic, avantajată este echipa din Lunca, aflată la doar câțiva kilometri distanță de Saelele. De altfel, cele două sate au făcut parte, până nu demult, din aceeași unitate teritorial-administrativă. La fel ca și la finala Cupei României, în cazul egalității din minutul 90, se trece direct la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.

Ambele meciuri vor avea loc pe Stadionul Comunal din Saelele

Cu aproximație de la ora 15.00, va avea loc festivitatea de premiere oficiată de Asociația Județeană de Fotbal Teleorman. Vor fi chemate pe scenă toate echipele din județ, seniori și juniori, care au câștigat un eșalon valoric, indiferent de rangul acestuia. De asemenea, pentru întreaga activitate, se vor oferi premii și distincții speciale.

În mod normal, cuplajul ar fi trebuit să se prelungească și cu un meci de juniori A1, faza interjudețeană, între Voința Saelele și campioana din Giurgiu, AS Mihai Bravu. Giurgiuvenii nu pot să se prezinte însă, astfel că echipa juvenilă a Voinței s-a calificat direct în grupele semifinale ale Campionatului Național de Juniori A1.