Asociația Județeană de Fotbal Bacău continuă să-și cultive relațiile cu lumea bună a fotbalului european. În acest final de an, forul condus de Cristi Sava a reprezentat România la workshop-ul "2 EU Sport Dialog" organizat la Kamen de Ministerul Familiei, Copilului, Tineretului, Culturii și Sportului din Germania împreună cu Fundația Sport For Europe. Tematica întâlnirii: "Structura cluburilor și asociațiilor sportive din Europa. Încotro ne îndreptăm?".

Printre participanți: ministrul german Christina Kapman, vice-președintele Federației Bulgare de Fotbal, Michail Kassabov, președintele Federației Tineretului și Sportului din Germania, Walter Schneeloch, președintele FLVW Gundolf Walaschewski și reprezentantul Federației Olandeze de Fotbal, Berend Rubingh. Într-o prezentare power-point, Cristi Sava a devoalat proiectele derulate de AJF Bacău în ultimii opt ani și proiectele de viitor, marea majoritate având ca centru de interes copiii din județ. "Înainte de a deveni adulți, copiii trebuie să fie copii", a fost sloganul, desprins din Jean Jacques Rousseau, care a însoțit prezentarea AJF Bacău.

"Principalele noastre ținte în 2017 vizează demararea proiectului AJF Mobil și instalarea, în parteneriat cu FRF, UEFA și municipalitatea băcăuană, a unei suprafețe de joc sintetice la baza «Lucrețiu Avram»", a precizat Cristi Sava. Pentru punerea în practică a proiectului "AJF Mobil", forul băcăuan a achiziționat din Germania, un mini-van Nissan, ale cărui costuri au fost acoperite din sponsorizări și din banii rezultați din vânzarea fostei mașini a asociației. "Ideea acestui AJF-Mobil s-a născut în 2013, având ca sursă de inspirație DFB-Mobil, proiectul Federației Germane de Fotbal. Periodic, vom încărca mini-van-ul cu echipament sportiv complet și vom merge la școlile din județ, oferind copiilor posibilitatea de a juca fotbal în cadru organizat", a subliniat Cristi Sava.

"Botezul" AJF-Mobil-ului se va face în cadrul manifestărilor derulate sub titulatura "Bacău, oraș european al sportului 2017": "Anul viitor, în baza unui parteneriat cu Primăria, vom merge la toate școlile și grădinițele din municipiu, organizând zile dedicate fotbalului. Spre bucuria noastră, în luna ianuarie, Federația Regională de Fotbal din Westfalia, FLVW, ne va dona echipament nemțesc de ultimă generație, din colecția 2017".

Gestul FLVW, cu care AJF Bacău se află într-un parteneriat mai vechi nu este unul singular. "La Kamen, am fost contactați de Rotten Stern Leipzig, club dat drept exemplu de bună practică, care ne-a invitat anul viitor să participăm la un turneu rezervat copiilor. Totodată, reprezentanții unui alt club german s-au declarat dispuși să ne cedeze gratuit suprafața lor sintetică, pe care o vor înlocui cu una nouă. Și unii, și ceilalți ne-au spus că i-a impresionat faptul că, în cadrul prezentării noastre nu ne-am plâns de lipsurile noastre, ci am insistat pe ceea ce dorim să facem", a relatat președintele AJF Bacău, care a dezvăluit și una dintre particularitățile workshop-ului "2 EU Sport Dialog": "Pe întreaga durată a manifestării, Fundația Sport For Europe a angajat un desenator. Acesta a schițat pe o planșă circulară toate proiectele prezentate în cadrul workshop-ului. Astfel, mini-van-ul, micuții fotbaliști din județ și terenul sintetic din prezentarea făcută de noi au fost reproduse pe această planșă, pe care se regăseau și planurile olandezilor, a le bulgarilor, ale olandezilor și, bineînțeles, ale nemților".