Sâmbătă, pe Arena CSO din Cugir, de la ora 17.30, se dispută o interesantă finală a Cupei României, faza judeţeană, între Viitorul Spicul Daia Română şi Şurianu Sebeş, cluburi tinere, înfiinţate în urmă cu 3 ani. Meciul va trage cortina peste fotbalul din Alba, fiind punctul culminant al acţiunii organizate de AJF Alba, festivitatea de premiere a ediţiei 2016-2017. Dacă pentru echipa din "Arini" disputarea ultimului act reprezintă o mormalitate, Şurianu Sebeş câştigând detaşat Liga a IV-a şi urmând să susţină barajul de promovare în eşalonul terţ, prezenţa în finală a dăienilor lui Paul Ciucă este o veritabilă surpriză.

Paul Ciucă: "Cele mai mari performanţe din istoria fotbalului dăian"

Finaliste în premieră, combatantele au încheiat Liga a IV-a pe podium, Şurianu pe locul întâi, iar Viitorul Spicul pe al treilea, diferenţa fiind de 17 puncte. Şurianu a parafat câștigarea matematică a campionatului tocmai cu un meci câştigat pe teren propriu, cu Viitorul Spicul, în etapa a 22-a, în 9 mai, scor 2-0. 2014 este şi anul în care Daia Română a avut reprezentare la acest nivel, Daia Sport pierzând finala Cupei României, faza judeţeană, la Galda de Jos, cu Inter Ciugud, antrenorul dăienilor fiind Doru Oancea, actualul “principal” al campioanei din Alba! “Şurianu Sebeş are prima şansă, a doua şansă, a treia şi chiar a 99-a, dar noi ne vom bate pentru acel 1 la sută din şanse", este declaraţia antrenorului-jucător Paul Ciucă înaintea duelului cu campioana judeţului Alba, Viitorul Spicul Daia Română având probleme de lot, cu numai 14-15 jucători valizi. "Finala de cupă şi mai ales locul trei obţinut în campionat sunt cele mai mari performanţe din istoria fotbalului dăian. Şi această performanţă este cu atât mai mare, cu cât 80 la sută din lot este format din jucători localnici", a admis Paul Ciucă, cel care a mai avut ca şi antrenor o finală de Cupa României, cu Performanţa Ighiu, câştigată pe "Cetate", 3-0 cu Cuprirom Abrud, în 2013. Parcursul până în finală: 3-2 cu Olimpia Aiud şi Nicolae Linca Cergău (ambele deplasare), 2-0 cu Sportul Petreşti.

Doru Oancea: “Şi finala cupei, şi barajul sunt la fel de importante pentru noi”

Antrenorul Doru Oancea are posibilitatea să realizeze eventul în plan judeţean, echipa sa neprimind gol în actuala ediţie a cupei: 4-0 la Teiuş, 2-0 cu Inter Ciugud şi CIL Blaj (în “Arini”). Cei doi antrenori au fost colegi pe gazon, în aceeaşi grupă la CSŞ Sebeş (copii) şi apoi la CSM Sebeş, în eşalonul terţ. “Şansele sunt egale în acest meci, nu ne culcăm pe o ureche, ştim că avem în faţă o echipă ambiţioasă. O finală este o finală, adversarii nu au ce pierde, nu joacă sub presiune. Nu ne aşteaptă un meci facil, nu întâlnim o echipă slabă, nu întâmplător s-au clasat pe locul trei în Liga a IV-a. Da, pe hârtie suntem favoriţi, prin valoarea jucătorilor, dar trebuie să o arătăm pe teren. La fotbal, ca să fii primul, e nevoie să dovedeşti mereu asta în meciuri”, a declarat Doru Oancea, cel care a suferit unicul eşec stagional la Ocna Mureş, în ultima rundă a Ligii a IV-a. Disputa cu Viitorul Spicul reprezintă ultima repetiţie înaintea dublei de promovare cu Viitorul Caransebeş (17 şi 24 iunie). “În aceste două săptămâni se joacă întregul sezon! Şi Cupa României şi barajul sunt la fel de importante, reprezintă încununarea muncii dintr-un an, vrem trofeul”, a încheiat Doru Oancea.

Cu excepţia Performanţei Ighiu (2013 şi 2015), în ultimul deceniu trofeul judeţean a fost adjudecat în fiecare an de altă echipă: CS Zlatna (2009), Mureşul Oarda (2010), Europa Alba Iulia (2011), Arena Alba Iulia (2012), Inter Ciugud (2014), Viitorul Sîntimbru (2016).