Zeci de mii de copii și adulți au participat la meciuri amicale, la sesiuni deschise de antrenament, flashmob-uri și evenimente sportive. În această zi, toți cei care împărtășesc aceste valori umane atât de importante precum egalitatea, respectul față de alte culturi și conviețuirea armonioasă își pun la mână o brățară verde și albastră a prieteniei, ca un simbol al programului social internațional pentru copii Fotbal pentru Prietenie. Partea albastră a brățării semnifică cerul, iar cea verde reprezintă terenul de fotbal.

În România, Ziua Fotbalului și Prieteniei a fost marcată printr-un meci de fotbal amical între două echipe de copii de la clubul sportiv „Ilie Oana”. Victor Stancovici, tânărul fotbalist care reprezintă România anul acesta în programul Fotbal pentru Prietenie, a jucat pe teren alături de alți 11 copii pasionați de sport, care se pregătesc pentru cariere extraodinare în lumea fotbalului.

„Când ești pe teren, cea mai importantă este echipa. Nu contează câte goluri marchezi, atâta timp cât dai dovadă de spirit de echipă și îți ajuți coechipierii ca să aveți cel mai bun rezultat la finalul meciului. Cred că totul pornește de la prietenie, când suntem cu toții prieteni știm să ne respectăm și să jucăm împreună, ca să fim mândri la final”, a spus Victor Stancovici, tânărul fotbalist din programul Fotbal pentru Prietenie.

Maria Dan, tânăra „jurnalistă” care va participa din partea României în cadrul programului Fotbal pentru Prietenie, se pregătește să documenteze toate activitățile care vor avea loc în cadrul proiectului: „Sunt entuziasmată să văd ce activități vom desfășura în program și mă bucur că am văzut astăzi meciul amical organizat de Ziua Fotbalului și Prieteniei. Mi-am luat notițe ca să scriu și eu un articol scurt despre evenimentul de astăzi – a fost un meci strâns, dar până la urmă echipa în care a jucat și Victor (tânărul fotbalist) a câștigat cu 5-2. Toți copiii au jucat foarte bine și mă bucur să văd cât de mulți suntem pasionați de fotbal”.

„Este o onoare pentru noi să vedem că avem atâția copii talentați și pasionați de fotbal. Ne bucurăm că Federația Română de Fotbal se poate implica în astfel de proiecte care promovează prietenia, egalitatea, respectul și onoarea. La finalul zilei, cu toții putem fi prieteni, lucru pe care îl promovează și programul Fotbal pentru Prietenie prin toate activitățile organizate pentru copii”, a declarat și Diana Pirciu, Manager Responasibilitate Socială Federația Română de Fotbal.

Evenimentele principale pentru copii din cadrul programului Fotbal pentru Prietenie vor avea loc la Moscova în luna iunie. Copiii vor participa la Campionatul Mondial al Echipelor Internaționale Fotbal pentru Prietenie – pe 12 iunie – și cel de-al Șaselea Forum Internațional Fotbal pentru Prietenie, pe 13 iunie.

Prima zi Internațională a Fotbalului și Prieteniei a fost anunțată de către Tinerii Ambasadori ai proiectului Gazprom, Fotbal pentru Prietenie, în 2014. De-a lungul anilor, evenimentele au inclus aparițiile unor fotbaliști celebri, inclusiv apărătorul sârb Branislav Ivanovic și portarul rus Yuri Lodygin de la Zenit (Saint Petersburg), dar și atacantul danez Dirk Kuyt de la Feyenoord (Rotterdam) și câștigătorul Euro 2004, Theodoros Zagorakis, de la echipa națională a Greciei.

Un total de 500.000 de oameni a participat la evenimentele legate de Ziua Internațională a Fotbalului și Prieteniei. Sărăbătoarea a fost susținută de sute de fotbaliști; legenda mondială a fotbalului Franz Beckenbauer (Germania), unul dintre cei mai puternici atacanți din istoria africană, Didier Drogba (Côte d’Ivoire), celebrul fundaș Michel Salgado de la Real Madrid (Spania), fostul jucător de la Arsenal Londra, Andrey Arshavin (Rusia), fostul căpitan al echipei naționale a Portugaliei, Vitor Baia, și multe alte celebrități.

Programul social internațional Fotbal pentru Prietenie, organizat de Gazprom, a fost lansat în anul 2013. Proiectul reunește băieți și fete cu diferite naționalități și abilități fizice. Scopul proiectului este acela de a dezvolta abilitatea copiilor de a juca fotbal și de a le inspira respectul pentru alte culturi și naționalități. Valorile cheie susținute și promovate de participanții în cadrul proiectului sunt prietenia, egalitatea, corectitudinea, sănătatea, pacea, devotamentul, victoria, tradiția și onoarea.